“Η Δύση και η Ε.Ε να αντιληφθούν ότι η ενιαία στάση προϋποθέτει ενιαίους κανόνες και ενιαία αντιμετώπιση”
Μιχάλης Κατρίνης, βουλευτής Ηλείας, Κίνημα Αλλαγής- Επικεφαλής Κοινοβουλευτικής Ομάδας:
Στους κινδύνους που αναδεικνύονται από την εισβολή στην Ουκρανία αναφέρθηκε ο επικεφαλής της Κ.Ο του ΚΙΝΑΛ κ.Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας στη Βουλή.
“Ο κ. Πούτιν δεν αμφισβητεί απλώς το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο σύστημα ασφαλείας, αλλά υλοποιεί μια αναθεωρητική πολιτική επαναχάραξης των συνόρων με τη χρήση στρατιωτικής βίας.Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι εισβολή και κατοχή εδάφους ενός ανεξάρτητου κράτους. Το ίδιο ακριβώς
ισχύει και για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Και είναι καιρός να το συνειδητοποιήσουν εταίροι και σύμμαχοί μας. Οι κυρώσεις που αποφασίστηκαν για τη Ρωσία αποδείχθηκαν πολύ ηπιότερες από αυτές που θα ανάγκαζαν τον κ. Πούτιν να ανακρούσει πρύμναν και να αποδεχθεί το δρόμο της διπλωματίας.
Για την επιθετικότητα της Τουρκίας και τις προκλητικές και επεκτατικές της κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο, βέβαια, δεν υπήρξαν ούτε κατ’ επίφαση κυρώσεις. Είναι καιρός η Δύση και η διεθνής κοινότητα να αντιληφθούν ότι η ενιαία στάση προϋποθέτει ενιαίους κανόνες και ενιαία αντιμετώπιση’’ τόνισε ο κ. Κατρίνης.
Άσκησε κριτική στη στάση και στην αντίδραση της Ευρώπης , επισημαίνοντας ότι “η Ευρώπη είναι ένας οικονομικός γίγαντας αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει ισχυρό παίκτη στο γεωπολιτικό πεδίο, όσο δε διαθέτει και δεν εφαρμόζει κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική. Όσο υπάρχουν στενά και αποκλίνοντα συμφέροντα των κρατών-μελών της, όσο δεν προχωρά η πολιτική ένωση της Ευρώπης”.
Αναφερόμενος στη χθεσινή σύνοδο κορυφής , ο κ. Κατρίνης τόνισε ότι “η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να στηρίξει οικονομικά τις χώρες-μέλη της και τις οικονομίες τους για να αντέξουν το βάρος των αυξήσεων στην ενέργεια. Η χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παραπέμπει απλά το θέμα στην
Επιτροπή και στο Eurogroup και δεν προσφέρεται για θριαμβολογίες από την κυβέρνηση.
Δεν μπορεί εν μέσω αυτής της κρίσης να μας ζητείται μια δημοσιονομική περιστολή, δηλαδή διακοπή των οικονομικών ενισχύσεων, ούτε βέβαια και να προαναγγέλλεται άμεση επιστροφή των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα.
Είναι αδιανόητο να μην εξαιρεθούν όλες οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας από τους στόχους του συμφώνου σταθερότητας για το έλλειμμα’’.
Ο Μιχάλης Κατρίνης χαρακτήρισε αναποτελεσματικά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους αγρότες ενώ αναφέρθηκε στα 3 άμεσα μέτρα στήριξης των αγροτών που προτείνει το ΚΙΝΑΛ:
1ον) Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο σε αυτούς που αποδεδειγμένα είναι αγρότες και παράγουν.
2ον) Επιβολή πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής του ηλεκτρικού ρεύματος για να μην αυξάνεται ανεξέλεγκτα το κόστος για τους αγρότες.
3ον) Κάλυψη ενός μέρους του κόστους των λιπασμάτων που αφορά στο ποσό που αυξάνεται λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους.
Παράλληλα κατέθεσε ένα περίγραμμα των προγραμματικών θέσεων και προτάσεων του Κινήματος Αλλαγής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, αναφερόμενος και στις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.’’