Pride 2023: Μια φορά κι έναν καιρό αγωνιζόμασταν για τα αυτονόητα και κερδίσαμε!
Διεθνής Αμνηστία: Ελλάδα το 2022, το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας κατέγραψε 38 περιστατικά επιθέσεων κατά ΛΟΑΤΚΙ ατόμων:
Σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι συνεχίζουν να δέχονται επίθεση για το ποιοι είναι, πώς ντύνονται, ποιους ανθρώπους αγαπούν. Στη Βραζιλία, για 13η συνεχή χρονιά καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός δολοφονιών τρανς ατόμων στον κόσμο. Στο Αφγανιστάν, τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα αναγκάζονται να ζουν κρυμμένα για να προστατεύονται από σωματικές και σεξουαλικές επιθέσεις, αυθαίρετες κρατήσεις και
άλλες παραβιάσεις από τους Ταλιμπάν. Επιθέσεις ή/και απειλές κατά ΛΟΑΤΚΙ ατόμων σημειώθηκαν στο Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία και την Πολωνία. Στο Μπενίν, μια τρανς γυναίκα, αφού δέχτηκε επίθεση από τους γείτονές της, στη συνέχεια ξυλοκοπήθηκε στο αστυνομικό τμήμα. Σε 32 από τις 54 χώρες της Αφρικής οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου εξακολουθούν να είναι παράνομες και μπορεί να τιμωρούνται, μεταξύ άλλων, με θάνατο ή μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης.
Στις ΗΠΑ, η ποινικοποίηση των αμβλώσεων είχε ανατριχιαστικό αντίκτυπο σε εκατομμύρια ανθρώπους, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τα άτομα που ήδη αντιμετωπίζουν εμπόδια πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, όπως οι μετανάστριες/-άστες και οι προσφύγισσες/-όσφυγες, τα άτομα με χαμηλά εισοδήματα, τα άτομα με αναπηρίες και η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Οι επιπτώσεις όμως έχουν και πιο μακροπρόθεσμο χαρακτήρα ως προς την ένταση της έμφυλης ανισότητας, καθώς όχι μόνο αυξάνεται η καταπίεση των ατόμων που μπορούν να εγκυμονούν, αλλά ανοίγει και ο δρόμος για νέους νόμους που
θα στοχοποιούν τον έλεγχο των γεννήσεων και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, ενώ την ίδια στιγμή διακυβεύονται και άλλα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην αντισύλληψη, η ισότητα στον γάμο και οι νόμοι κατά των διακρίσεων.
Ειδικότερα στην Ελλάδα το 2022, το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας κατέγραψε 38 περιστατικά επιθέσεων κατά ΛΟΑΤΚΙ ατόμων (19 λόγω ταυτότητας φύλου, 9 λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και 10 περιστατικά λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου).
Καταγράφηκαν σωματικές επιθέσεις και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, λεκτικές επιθέσεις, ενώ ορισμένες επιθέσεις συνδυάστηκαν με φθορές ξένης περιουσίας. Τα άτομα δέχτηκαν επιθέσεις τόσο στον ιδιωτικό χώρο (π.χ. ενδοοικογενειακά περιστατικά μετά την αποκάλυψη του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου του θύματος στην οικογένειά του) όσο και στον δημόσιο χώρο κατά την άσκηση καθημερινών δραστηριοτήτων (π.χ έλλειψη ανεκτικότητας έναντι της
διαφορετικότητας και καλλιέργεια κλίματος παρενόχλησης από δημόσιους λειτουργούς).
Μάλιστα, μεγάλος αριθμός των θυμάτων δήλωσε ότι έχει επαναθυματοποιηθεί στο παρελθόν. Το Δίκτυο σημειώνει επίσης ότι κατέγραψε περιστατικά κατά τη διάρκεια ΛΟΑΤΚΙ εκδηλώσεων τα οποία είχαν στοιχεία οργανωμένης δράσης των επιτιθέμενων. Την ίδια στιγμή όμως, πολλά και σημαντικά βήματα για την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων καταγράφηκαν μέσα από τον αγώνα χιλιάδων ακτιβιστριών και ακτιβιστών, που δεν σταματούν να δημιουργούν έναν κόσμο ισότητας και ελευθερίας. Ενδεικτικά, η Ισπανία ενέκρινε νόμο που καθιστά τη νομική αναγνώριση φύλου ευκολότερη και βασίζεται στον αυτοπροσδιορισμό, ενώ οι κυβερνήσεις της Φιλανδίας και της Γερμανίας πρότειναν προοδευτική νομοθεσία για τη νομική αναγνώριση φύλου. Η Κούβα ψήφισε νόμο υπέρ της νομιμοποίησης του γάμου ομόφυλων ζευγαριών. Στη Σιγκαπούρη, οι συναινετικές σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ αντρών αποποινικοποιήθηκαν. Τα Μπαρμπάντος κατάργησαν τον νόμο που απαγορεύει τις σχέσεις μεταξύ ατόμων ίδιου φύλου. Οι ΗΠΑ υπέγραψαν πράξη για την προστασία του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών. Η Ταϊβάν ψήφισε νόμο ίσων δικαιωμάτων παιδοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια. Όσον αφορά δε την Ελλάδα, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (LIBE) διατύπωσε δημοσίως τις σοβαρές ανησυχίες της
σχετικά με την απαλλαγή των αστυνομικών που φέρονταν να εμπλέκονται στον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου.
Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι να φτάσουμε στην ισότητα για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα. Όμως αυτόν τον δρόμο θα τον διανύσουμε μαζί, μέχρι να φωνάξουμε: Μια φορά κι έναν καιρό αγωνιζόμασταν για τα αυτονόητα και τα κερδίσαμε!
Και τον φετινό Μήνα Υπερηφάνειας στηρίζουμε τις ΛΟΑΤΚΙ εκδηλώσεις πανελλαδικά. Αγωνιζόμαστε μαζί για την ελευθερία, την ορατότητα και τη συμπερίληψη. Γκρεμίζουμε τα έμφυλα στερεότυπα δημιουργούμε έναν κόσμο ισότητας, όπου όλες και όλοι θα μπορούμε να ζούμε χωρίς φόβο!, όπως ολοκληρώθηκε η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας.