Πού είναι η Μύκονος;
Δύσκολη η αναγκαστική προσαρμογή στα μέτρα κατά της πανδημίας:
Τίποτε δεν θυμίζει στη Μύκονο την κορύφωση της τουριστικής σεζόν. Από το απόγευμα του Σαββάτου ισχύουν οι αυστηροί περιορισμοί που επιβλήθηκαν εξαιτίας των πολλών κρουσμάτων -απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας και κλείσιμο μουσικής. Οι επιχειρηματίες του νησιού διαμαρτύρονται αλλά συμμορφώνονται γενικά με τα μέτρα. Όσο για τους τουρίστες; Προσαρμόζονται υποχρεωτικά.
Τα πολυσύχναστα σοκάκια της Μυκόνου, αδειάζουν μόλις οι δείχτες του ρολογιού δείχνουν μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Απογοήτευση εκφράζουν επισκέπτες και επιχειρηματίες, για τα νέα περιοριστικά μέτρα, που όλοι ελπίζουν ότι θα αναχαιτίσουν και την «αθέατη» πλευρά με τα ολονύχτια πάρτι σε βίλες.
‘Eως τις 26 Ιουλίου, η κυκλοφορία απαγορεύεται (1 με 6 το πρωί), απαγορεύεται η μουσική όλο το εικοσιτετράωρο, καθώς και η διενέργεια εκδηλώσεων, άνω των είκοσι ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο, με πρόστιμα που ξεκινούν από 50.000 και φτάνουν τις 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή τον παραχωρησιούχο.
«Τα επιδημιολογικά δεδομένα κρίνουν και την εξέλιξη της σεζόν»
«H Μύκονος ήταν το πρώτο καμπανάκι –Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα μπορεί να μην έχουμε σεζόν μετά τον Αύγουστο», τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος.
Καμπανάκι και από εποχικούς εργαζόμενους στο νησί: «Εφόσον η βραδινή διασκέδαση θα κλείσει, θα υπάρξουν περικοπές», δήλωσε νεαρή υπάλληλος στην ΕΡΤ.
Πορτοκαλί συναγερμός
Η Μύκονος ήταν ανάμεσα στις 6 περιοχές όπου είχε σημάνει πορτοκαλί συναγερμός, μαζί με τη Σαντορίνη, την Πάρο, την Ίο, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο.
Για τις έξι συνολικά περιοχές που σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ «κοκκινίζουν» επικίνδυνα, (Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος, Ίος, Ρέθυμνο, Ηράκλειο), οι ειδικοί συμφωνούν πως ο μόνος τρόπος ελέγχου είναι τα έκτακτα μέτρα. Ακόμη και η επιστροφή της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους πρέπει να εξεταστεί, για να ανασχεθεί η έκρηξη από τη μετάλλαξη Δ, τόνισε ο Αθανάσιος Σπαντιδέας.
Σε ερώτημα για το τί θα ακολουθήσει μετά τη Μύκονο σε άλλες περιοχές επιδημιολογικής έξαρσης ο παθολόγος Αθανάσιος Σπαντιδέας απάντησε ότι η μετάλλαξη Δ καλπάζει και δυστυχώς εξαναγκάζει σε λήψη μέτρων.
«Τι πληρώνουμε»
Πληρώνουμε ότι παρά τον εμβολιασμό των κατοίκων των νησιών δεν έγινε το ίδιο με τους εποχιακά εργαζόμενους, ενώ στην κινητικότητα προστέθηκαν οι τουρίστες από χώρες ιδιαίτερα βεβαρυμμένες, ανέφερε.
Η έκρηξη του τέταρτου κύματος ήρθε με την κατάργηση των περιοριστικών μέτρων, και η μετάλλαξη Δ έχει διπλάσια μεταδοτικότητα από τη βρετανική, τόνισε ο κ. Σπαντιδέας επαναλαμβάνοντας ότι οι συνθήκες «μας αναγκάζουν να αναθεωρήσουμε ακόμη και ως προς τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, μέτρο που είχε καταργηθεί και το επανέφεραν ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως είπε.
Ο δήμαρχος Μυκόνου ζήτησε από την κυβέρνηση να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα
«Γιατί εάν δεν θα τα αναθεωρήσει το μόνο που θα πετύχει είναι απλώς οι επισκέπτες να αποκτήσουν ένα κίνητρο να πάνε σε άλλα νησιά, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θα είναι αποτελεσματικό για την προστασία της δημόσιας υγείας» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook.
Μέσα σε μια εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα τετραπλασιάστηκαν
Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, μπορεί τα κρούσματα στη Μύκονο να είναι 37 με βάσει τα τεστ της Παρασκευής που ήταν πάνω από 90.000, όμως αν κάνουμε αναγωγή των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού θα ήταν 365.
Στην Πάρο τα κρούσματα είναι 38, όμως με την αναγωγή φτάνουν τα 254, ενώ στη Σαντορίνη είναι 14 με την αναγωγή όμως θα ήταν επτά φορές πάνω και θα έφταναν τα 74.
Reuters: «Τα μπαρ έκλεισαν – Σοκάκια άδεια και σκοτεινά»
Δεν υπάρχει μουσική, οπότε δεν υπάρχει γιορτή, δήλωσε Ισπανός τουρίστας. Πήρα άδεια χωρίς λόγο οπότε Αντίο Μύκονος”, δήλωσε η Ντίνα, από τη Σαουδική Αραβία. Οι διακοπές μας έχουν καταστραφεί”, δήλωσε η Camilla Pierce, από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ενδεικτικά αναφέρουν διεθνή πρακτορεία.
Κείμενο- Φωτογραφία: ertnews.gr