Πέθανε η Ελισάβετ-Νέος βασιλιάς ο Κάρολος
Μεγάλη Βρετανία:
Το παλάτι ανακοίνωσε τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ λίγο μετά τις 8.30 ώρα Ελλάδας. Ο Κάρολος νέος βασιλιάς
Το μήνυμα της νέας πρωθυπουργού Λιζ Τρας
Η νέαπρωθυπουργός Λιζ Τρας μίλησε πριν λίγο έξω από το νούμερο 10, της Ντάουνινγκ Στριτ, της πρωθυπουργικής κατοικίας.
Η Τρας ανέφερε πως “είμαστε όλοι συντετριμένοι από την ανακοίνωση του θανάτου της βασίλισσας, το οποίο είναι μεγάλο σοκ για το έθνος και τον κόσμο” Περιέγραψε τη μονάρχη ως “έναν βράχο στον οποίο επάμνω χτίστηκε η σύγχρονη Βρετανία”προσθέτοντας “Η Βρετανία είναι μια μεγάλη χώρα σήμερα χάρη στη βασίλισσα”. Ακόμη η Τρας ανέφερε πως η Ελισάβετ ήταν πηγή έμπνευσης τόσο για την ίδια όσο και για πολλούς Βρετανούς”, Η προσήλωσή της στο καθήκον αποτελούσε παράδειγμα για όλους εμάς”, κατέληξε δε λέγοντας “ζήτω ο βασιλιάς”. Η νέα πρωθυπουργός η οποία ανέλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης εκτός του σκληρού πρωτοκόλλου, υπό την έννοια ότι πήγε στη θερινή κατοικία, στο Μπαλμόραλ, για να δει τη βασίλισσα.
Πριν λίγο εκδώθηκε ανακοίνωση από το γραφείο του νέου βασιλιά του Καρόλου:
Ο Κάρολος ανακοίνωσε τα εξής: Ο θάνατος της πολυαγαπημένης μου μητέρας, της Αυτού μεγαλειότητας Ελίζαμπεθ, είναι μια στιγμή μεγάλης θλίψης για εμένα και όλα τα μέλη της οικογένειάς μου. Πενθούμε τον θάνατο μιας αγαπημένης μονάρχη και μιας πολυαγαπημένης μητέρας.
Γνωρίζω πως η απώλειά της θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα μας και στην Κοινοπολιρεία καθώς και από αναρίθμητο κόσμο σε όλον τον πλανήτη.
Στη διάρκεια αυτής της περιόδου του πένθους και της αλλαγής η οικογένειά μου κι εγώ θα βρούμε ανακούφιση στη γνώση του σεβασμού και της μεγάλης αγάπης της οποίας είχε η αγάπη”.
Το ανακοινωθέν που εξέδωσετο παλάτι ανέφερε πως η βασίλισα πέθανε ήσυχα. Ακόμη πως ο βασιλιάς και η γυναίκα του θα παραμείνουν στη θερινή κατοικία στο Μπαλμόραλ και θα επιστρέψουν αύριο στο Λονδίνο.
ΥΣτιγμές που για πολλούς άγγλους δεν υπήρχαν στη σκέψη τους διαδραματίζονται στη Μεγάλη Βρετανία λόγω του θανάτου της επί 70 χρόνια Ελισάβετ. Η μακροβιότερη βασίλισσα ήταν 96 ετών. Ο θρόνος πέρασε αυτομάτως στον ιό της και πλέον βασιλά, Κάρολο ο οποίος δεν έχει ακόμη αποφασίσει πώς θα ονομάζεται, αν Κάρολος ΙΙΙ ή άλλως πως. Αξίζει βέβαια να τονιστεί, όπως υποστηρίζουν όσοι γνωρίζουν τα του οίκου, πως αναάμβάνει την εξουσία σε μια εποχή που δεν απολαμβάνει της ίδιας αποδοχής όπως η μητέρα του καθώς ολοένα και περισσότεροι Βρετανοί θα επιθυμούσαν να παραιτηθεί υπέρ του γιου του Γουίλιαμ.
Αναφέρεται ακόμη πως η Ελισάβετ ήταν – και πλέον είναι ο Κάρολος- αρχηγός κράτους σε 14 άλλες χώρες μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Τζαμάικα.
Ο θάνατος της Ελισάβετ συνέβη μερικούς μήνες αφού είχε συμπληρώσει 70 χρόνια στον θρόνο κι έγινε έτσι η μακρονβιότερη μονάρχης. Και μάλιστα, όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η βασίλισα ανέλαβε την εξουσία όταν ο ρόλος των βασιλιάδων ήταν ισχυρός και τη μετέφερε σε έναν διαφορετικό κόσμο όπου ο ρόλος τους είναι πια τυπικός. Αξίζει να τονιστεί ακόμη πως η Ελισάβετ εκτός της μακροβιότερης ηγεμονίας της θα μείνει στην ιστορία και για μια ζωή γεμάτη καθήκον. Επίσης, και για το πέρασμα από μια αυτοκρατορική δύναμη σε μια χώρα πολυπολιτισμική που όσο κι αν την εκτιμούσε ως βασίλισα είχε χάσει τον ουσιαστικό της ρόλο.
Γεννήθηκε πριγκίπισα αλλά ανέλαβε γρήγορα τη βασιλεία όταν παραιτήθηκε ο θείος της, το 1936. Αναφέρεται ακόμη πως αφήνει πίσω της 4 [αιδιά. οκτώ εγγόνια και 12 δισέγγονα.
ΔΜ