Περί άυλης Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Ισπανία :
Όταν μια χώρα σέβεται τις παραδόσεις της πράττει αναλόγως. Δηλαδή και τις τηρεί κατά γράμμα και προσπαθεί να τις αναγνωρίσει σε παγκόσμιο επίπεδο για να περάσουν στο μέλλον. Δηλαδή; Ο λόγος για την Ισπανία και πιο συγκεκριμένα για ένα χωριό, το Αλγάρ, στην επαρχία Κάντιθ. Εκεί οι κάτοικοι, όπως συμβαίνει και σε πολλά άλλα χωριά τόσο της Ισπανίας όσο και άλλων χωρών – όπως η Ελλάδα- το καλοκαίρι συνηθίζουν το βραδάκι να βγάζουν τις καρέκλες τους στον δρόμο και να συζητάνε. Εκεί λοιπόν στο Αλγάρ οι κάτοικοι μαζί με τον Δήμο προσπαθούν και θέλουν να αποκτήσει αυτή τους η συνήθεια καθεστώς προστατευόμενης άυλης παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO.
Ήδη από πέρσι το δημαρχείο άρχισε μια καμπάνια μέσω του Facebook με το hashtag #RecuperandoCostumbres- διατηρώντας τα έθιμα.
Η συμμετοχή των κατοίκων εννοείται πως ήταν μεγάλη και η δημοσιότητα που έλαβε το έθιμο είναι πως ακόμη περισσότεροι γείτονες το συνεχίζουν, παρόλο που ο αριθμός των κατοίκων που βγαίνουν στον δρόμο και συζητούν ποικίλει ανάλογα με το χωριό. Σίγουρα πάντως καθημερινά 10- 15 άτομα τηρούν το έθιμο.
Η προσπάθεια αυτή του χωριού έλαβε εκ νέου μια ώθηση στις αρχές του φετινού Αυγούστου καθώς ανέβηκε στο Facebook και πάλι ένα βίντεο με κατοίκους να τηρούν το έθιμο και μάλιστα να τραγουδούν κι όλα. Σκοπός των πολιτών είναι να μην χαθεί το έθιμο ειδικά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Στο τέλος του βίντεο δήμαρχος του Αλγάρ, ο Χοσέ Κάρλος Σάντσεθ Μπαρέα – του Λαϊκού Κόμματος- κοιτώντας την κάμερα ζητά να μην σταματήσουν την παράδοσή τους τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Την παράδοση να συνομιλούν με τους γείτονες στον δρόμο και να πάρουν σοβαρά την προσπάθεια που κάνει το χωριό θέτοντας με το έθιμο αυτό υποψηφιότητα για να αναγνωριστεί το Αλγάρ ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά.
Σύμφωνα με την Unesco η Άυλη Πολιτιστικής Κληρονομιάς συμπεριλαμβάνει πρακτικές και εκφράσεις που έχουν κληρονομηθεί και ζουν ακόμη κι έχει σκοπό να τις μεταλαμπαδεύσει στις επόμενες γενιές. Στον κατάλογό της υπάρχουν προφορικές λαϊκές παραδόσεις, τέχνες, χρήσεις, κοινωνικές πράξεις που οι διάφορες κοινότητες αναγνωρίζουν ως δικές τους, ως αυθεντικές
Οι προσπάθειες του δημαρχείου συνεχίζονται καθώς το αίτημα του χωριού έχει ήδη φτάσει στην τοπική Βουλή της Ανδαλουσίας. Από την πλευρά της κυβέρνησης κανείς δεν γνωρίζει πότε θα ασχολξηθεί με το ζήτημα και θα δώσει απάντηση στο Αλγάρ. Φαίνεται, πάντως, πως υπάρχει θετική διάθεση για να αναγνωριστεί το έθιμο αυτό και να ενταχθεί στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.