Όλοι στην Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για το Κλίμα (World Climate Strike)
Πράσινοι:
Σε δυναμική παρουσία στις σημερινές κινητοποιήσεις για το κλίμα, καλεί το νέο κόμμα των Πράσινων. Η Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για το Κλίμα (World Climate Strike) οργανώνεται ταυτόχρονα σε εκατοντάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο ενόψει της COP 26, της επικείμενης Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Γλασκώβη της Σκωτίας. Για την Ελλάδα έχουν προγραμματιστεί κινητοποιήσεις:
- Στην Αθήνα, στο Σύνταγμα στις 5 μμ ,
- στη Θεσσαλονίκη, στην Πλ. Αριστοτέλους στις 6 μμ.
- Σε μια σειρά άλλες πόλεις: Καλαμάτα, Πειραιάς, Χανιά, Παλαιό Φάληρο, Γιαννιτσά, Σέρρες, Κοζάνη, Λάρισα, Ζάκυνθος, Τρίκαλα, Αλεξανδρούπολη, Σαλαμίνα.
Η παρουσία όλων μας είναι σημαντική, τόσο ως κρίκος μιας παγκόσμιας αλυσίδας όσο και ως μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση και το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα να πάρουν επιτέλους σοβαρά την κλιματική κρίση αλλά και το αίτημα για Κλιματική Δικαιοσύνη: η απαραίτητη μετάβαση, δεν πρέπει να αφήνει πίσω κανένα και καμιά.
Στο μεταξύ, με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου η διαδικτυακή εκδήλωση που οργάνωσαν οι Πράσινοι ενόψει της Μέρας Δράσης. Γύρω από το ερώτημα ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ, ΣΗΜΕΡΑ; παρουσιάστηκαν μια σειρά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και παρεμβάσεις. Το πλήρες βίντεο της εκδήλωσης, είναι αναρτημένο στο https://fb.me/e/1piLorXbU.
- Από το Βερολίνο, ο Κώστας Κοσμάς, ελληνικής καταγωγής υποψήφιος των Γερμανών Πράσινων, μετέφερε το κλίμα των αντίστοιχων κινητοποιήσεων της νεολαίας στη Γερμανία, αλλά και της εκστρατείας για τις γερμανικές εκλογές της Κυριακής.
- Από τα Χανιά, ο Ιάσων Γεροστεργίου – Πασχαλίδης, συν-εκπρόσωπος της μη κομματικής πολιτικής οργάνωσης των Νέων Πράσινων, αναφέρθηκε στις δράσεις της Ομοσπονδίας Νέων Ευρωπαίων Πράσινων (FYEG), ανάμεσά τους και στο Summer Camp που βρίσκεται σε εξέλιξη στα Χανιά.
- Από τη Θεσσαλονίκη, η Ελίτα Φασούλα από το Fridays for Future σκιαγράφησε σε βιντεοσκοπημένη εισήγηση τον επείγοντα χαρακτήρα της κλιματικής κρίσης και μίλησε για συνδυασμό της αλλαγής τρόπου ζωής με τη διεκδίκηση αλλαγών πολιτικής.
- Από τη Λαϊκή Πρωτοβουλία ΚΛΙΜΑ500 ο Ροίκος Θανόπουλος παρουσίασε τον στόχο για συγκέντρωση 500.000 υπογραφών πολιτών για Ελληνικό Κλιματικό Νόμο, καθώς και τους 9 προτεινόμενους άξονες.
- Από το ελληνικό τμήμα των Φίλων της Φύσης η Καίτη Μυλωνά, αναφέρθηκε στα προβλήματα που προκαλεί ήδη η κλιματική αλλαγή στον ελληνικό χώρο, καθώς και στο περιεχόμενο της Κλιματικής Δικαιοσύνης.
- Από τους Πράσινους ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, αναφέρθηκε στο γενικότερο πλαίσιο της μάχης για το κλίμα, στο ιστορικό του Green New Deal των Ευρωπαίων Πράσινων αλλά και στα τωρινά μέτωπα της πολιτικής για το κλίμα στη χώρα μας, τονίζοντας την ανάγκη κοινής αυτόνομης καθόδου του ευρύτερου πράσινου χώρου στις επερχόμενες εκλογές.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και οι παρεμβάσεις από τα κόμματα του ευρύτερου πράσινου χώρου και των κοντινών του ρευμάτων:
- Ο Δημήτρης Πολιτόπουλος από τους Οικολόγους Πράσινους, εστίασε στον διάλογο (και) με τις επιχειρήσεις για δίκαιη κατανομή του κόστους της μετάβασης,
- Ο Νίκος Ράπτης από το Κόμμα για τα Ζώα ,στη συμβολή της κτηνοτροφίας στην κλιματική κρίση και στην ανάγκη ανάλογων πολιτικών,
- Ο Θράσος Φωτεινός από την Πράσινη Αριστερά, στη διάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης και στην αλλαγή του κοινωνικού κλίματος, ώστε να αντιστραφεί και το έλλειμμα συμμετοχής των πολιτών.
- Από το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας ο Θανάσης Χάντζιος μίλησε για τα όρια της ατομικής ευθύνης, τις απειλές για τις προστατευόμενες περιοχές με τον Νόμο Χατζηδάκη, και για τις προτάσεις των Πειρατών για ενεργοποίηση των πολιτών, εκδημοκρατισμό των αποφάσεων και ανοιχτές πατέντες για την ενεργειακή μετάβαση.
- Ο Νίκος Χρυσόγελος, από τους Πράσινους, εστίασε στον συνδυασμό αλλαγής συμπεριφοράς με αλλαγή και στο μοντέλο παραγωγής, στον κίνδυνο η αμφισβήτηση των αιολικών να δώσει χώρο στο αέριο που ελέγχεται από τα ίδια συμφέροντα, καθώς και στην ανάγκη να προχωρήσει επειγόντως η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, με ενεργειακή δημοκρατία και ορθό χωροταξικό σχεδιασμό, ώστε να προστατεύσουμε αποτελεσματικά και το κλίμα και τη φύση.
Η εκδήλωση έκλεισε με έκκληση για ευρύτερη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις για το κλίμα, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Δράσης της 24ης Σεπτεμβρίου.
Δελτίο Τύπου
Ο Νίκος Χρυσόγελος μίλησε στην εκπομπή Ξεκινάμε Μαζί, με αφορμή τις δύο προαναφερθείσες εκδηλώσεις.