Οι Ρώσοι ηγέτες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου
Επίτροπος της ΕΕ για τη διαχείριση κρίσεων και την ανθρωπιστική βοήθεια Γιάνεζ Λέναρτσιτς:
Οι Ρώσοι ηγέτες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά του ουκρανικού λαού, δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για τη διαχείριση κρίσεων και την ανθρωπιστική βοήθεια Γιάνεζ Λέναρτσιτς σε συνέντευξή του στη EURACTIV.
Ο Λέναρτσιτς κατηγόρησε τη Ρωσία για τη βιαιότητα των επιθέσεών της και προειδοποίησε ότι «ο φόβος μας είναι ότι αυτή η βίαιη επίθεση θα γίνει ακόμη πιο βίαιη και πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό».
«Αυτή η εξ ολοκλήρου στρατιωτική επίθεση, όλη αυτή η επίθεση κατά της κυρίαρχης ανεξάρτητης Ουκρανίας από τις ρωσικές δυνάμεις είναι μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ και ούτω καθεξής», δήλωσε.
«Συν τοις άλλοις, αυτό που βλέπουμε ξεκάθαρα είναι παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου- των κανόνων του πολέμου. Αυτοί οι κανόνες λένε ότι δεν πρέπει να επιτίθεσαι σε αμάχους, δεν πρέπει να επιτίθεσαι σε αστικά κέντρα, δεν πρέπει να βομβαρδίζεις αδιακρίτως αστικά κέντρα. Πρέπει να εξασφαλίζεις την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια. Όλοι αυτοί οι κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου βλέπουμε ότι παραβιάζονται».
«Ναι, πρέπει να έρθει η ώρα να λογοδοτήσουν και η εισαγγελία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου εξετάζει ήδη την υπόθεση της Ουκρανίας», κατέληξε ο επίτροπος.
«Ελπίζω ότι η διεθνής κοινότητα θα στείλει ένα πολύ σαφές μήνυμα», δήλωσε ο επίτροπος.
«Βλέπουμε τι συμβαίνει και γνωρίζουμε για τη συμπεριφορά των ρωσικών δυνάμεων, οπότε έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει ένα ισχυρό μήνυμα».
Εν τω μεταξύ, η ΕΕ επικεντρώνεται στον συντονισμό των ανθρωπιστικών προσπαθειών των εθνικών κυβερνήσεων και στη συνεργασία με τον ΟΗΕ για την ενίσχυση της ταχέως αναπτυσσόμενης ανθρωπιστικής προσπάθειας.
«Η ανταπόκριση των κρατών μελών της ΕΕ ήταν αξιοσημείωτη», δήλωσε ο Λέναρτσιτς, επισημαίνοντας ότι 24 κράτη μέλη έχουν ήδη ανακοινώσει τα σχέδιά τους να παράσχουν βοήθεια. «Η μαζική ανταπόκριση των κρατών μελών δείχνει την αλληλεγγύη προς την Ουκρανία», πρόσθεσε.
Ο επίτροπος δήλωσε επίσης στη EURACTIV ότι πολλά κράτη μέλη έχουν υποβάλει αιτήματα για οικονομική βοήθεια ώστε να μπορέσουν να υποδεχτούν τα 4 εκ. πρόσφυγες που αναμένονται και να τους παρέχουν προσωρινό καταφύγιο και ιατρική βοήθεια και εξοπλισμό.
Διακρίσεις κατά Αφρικανών από την Ουκρανία
Αν και οι περισσότερες αναφορές έδειξαν ότι οι συνοριακοί υπάλληλοι στις γειτονικές χώρες της Ουκρανίας υποδέχθηκαν τους πρόσφυγες, υπήρξαν αναφορές ότι Αφρικανοί υπήκοοι εμποδίστηκαν να φύγουν από την Ουκρανία στα συνοριακά σημεία, γεγονός που οδήγησε την Αφρικανική Ένωση να δηλώσει ότι «οι αναφορές για απαράδεκτες διακρίσεις κατά Αφρικανών θα μπορούσαν να θεωρηθούν σοκαριστικά ρατσιστικές και θα παραβίαζαν το διεθνές δίκαιο».
Σχολιάζοντας τις αναφορές αυτές ο επίτροπος είπε τα εξής: «Δεν είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω αυτές τις αναφορές, αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις για τους ανθρώπους που προσπαθούν να διαφύγουν και αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη από τον πόλεμο στην Ουκρανία».
«Θα πρέπει να μην υπάρχουν διακρίσεις κάθε είδους, είτε με βάση το χρώμα του δέρματος ή είτε την ιδιότητα. Περιμένω από όλα τα κράτη μέλη, ιδίως από τα γειτονικά με την Ουκρανία κράτη, να σεβαστούν πλήρως τις διεθνείς ανθρωπιστικές τους υποχρεώσεις», πρόσθεσε.
Κείμενο- Φωτογραφία: EURACTIV