Οι ΟΑ και Παραολυμπιακοί του 2032 στο Μπρισμπέιν
ΔΟΕ :
Η πόλη της Αυστραλίας, Μπρέσμπεϊν, θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2032, όπως αποφάσισε η εκτελεστική επιτροπή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), κατά τη σημερινή (21/7) συνεδρίασή της στο Τόκιο. Το Μπρέσμπεϊν θα γίνει έτσι, η τρίτη πόλη της Αυστραλίας, που θα φιλοξενήσει Ολυμπιακούς, μετά τη Μελβούρνη το 1956 και το Σϊδνεϊ το 2000.
Να σημειωθεί πως η ΔΟΕ από τον περασμένο Φεβρουάριο είχε επιλέξει την πόλη της Αυστραλίας ως ιδανικό εταίρο για να αρχίσει συνομιλίες ανάληψης των αγώνων του 2032, με το Μπρέσμπεϊν να κάνει από τότε το πρώτο βήμα για να οριστεί «οικοδέσποινα» του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος του πλανήτη, όπως και έγινε σήμερα με την επίσημη ανακοίνωση της Διεθνούς Επιτροπής.
Αρκετές πόλεις και χώρες είχαν εκφράσει ενδιαφέρον για τους αγώνες του 2032, όπως η Ινδονησία, η Βουδαπέστη, η Κίνα, η Ντόχα και η κοιλάδα του Ρουρ στη Γερμανία, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ/ΜΠΕ.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως η ΔΟΕ έχει αποφασίσει να δώσει τους ΟΑ στο Παρίσι και τη Βοστώνη για τις διοργανώσεις του 2024 και 2028 με αυτόν τον τρόπο κι όχι με τις παραδοσιακές ψηφοφορίες για την επιλογή της πόλης που συνέβαινε μέχρι πρότινος. Επίσης αναφέρεται πως υπάρχει μια απροθυμία των χωρών και των πόλεων να αναλάβουν τη διεξαγωγή ενός κοστοβόρου αθλητικού γεγονότος, ειδικά όταν γνωρίζουν πως οι χώρες που το έκαναν χρειάστηκαν χρόνια για να κάνουν απόσβεση -στην καλύτερη περίπτωση που κατάφεραν να αξιοποιήσουν τους χώρους που είχαν κατασκευάσει. Είναι χαρακτηριστικό, όπως είχε πει και στη ΔΙΟΝ Τηλεόραση ο Λάμπης Κωνσταντινίδης, Διευθυντής Σχεδιασμού & Συντονισμού των Ολυμπιακών & Παραολυμπιακών Αγώνων, στο Παρίσι το 2024, πως η διοργάνωση του Παρισιού δεν χρειάστηκε να κατασκευάσει πάρα μόνο μια εγκατάσταση ενώ δόθηκε έμφαση στη βελτίωση των μέσων συγκοινωνικών και στην προσβασιμότητα όλων στους χώρους διεξαγωγής των αγώνων. Ο δε λόγος είναι πως οι ίδιοι οι πολίτες αντιδρούν καθώς προτιμούν οι φόροι τους να επιστρέφονται στη βελτίωση της παιδείας, της υγείας και όχι σε κάτι το οποίο συνήθως βάζει “μέσα” την κάθε διοργάνωση.