Οι Ειδοί του Μαρτίου
Δι-ήγημα/ Βαγγέλης Παπαδήμας:
Για τους Ρωμαίους, η 15 Μαρτίου ήταν γνωστή ως Οι Ειδοί του Μαρτίου και ήταν ημέρα στρατιωτικής παρέλασης αφιερωμένης στον θεό Άρη. Αποφράδα μέρα για τον Ιούλιο Καίσαρα, που αγνόησε τους οιωνούς πως η μέρα θα ήταν επικίνδυνη για τον ίδιο, και δολοφονήθηκε, επιβεβαιώνοντάς τους.
Έτσι, ενώ οι Ειδοί του Μαρτίου συμβόλιζαν το μέσον, κατέληξαν να χρησιμοποιούνται σήμερα μεταφορικά για να υπονοούν το τέλος.
Οι Ειδοί του Μαρτίου, το βιβλίο του Βαγγέλη Παπαδήμα, διαβάζονται κι από τα δύο εξώφυλλα, προς τη μέση, συμβολίζοντας ίσως την αναπόφευκτη πορεία μας προς τις δικές μας Ειδούς του Μαρτίου. Την ευκαιρία να ακούσουμε τους οιωνούς ή να τους αγνοήσουμε. Να αλλάξουμε τρόπο ζωής και να σωθούμε, ή να παραμείνουμε ίδιοι και να βαδίσουμε προς το τέλος. Να τραβήξουμε προς την άνοιξη ή να βυθιστούμε στον χειμώνα. Να βρεθούμε στα μέσα ή να αντικρίσουμε το τέλος.
Μια διήγηση που μέσα από την αφηγηματική της λιτότητα και τη διττή δομή της έρχεται να μας ψιθυρίσει πότε από το ένα αυτί και πότε από το άλλο να μην ξεχνάμε να κοιτάμε τη ζωή μας στα μάτια και να θυμόμαστε πως από τα μέσα ως το τέλος ο χρόνος μπορεί να πετά τόσο γρήγορα όσο ένα χελιδόνι τον Μάρτη…
Βιογραφικό Βαγγέλη Παπαδήμα
Μετά την επιτυχημένη συν-συγγραφή δύο πολύ αναγνωρισμένων και σημαντικών best seller βιβλίων αυτοβελτίωσης, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στα προτεινόμενα προς μελέτη συγγράμματα πανεπιστημίων και σχολών εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων, ο συγγραφέας επιστρέφει με ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό και συναισθηματικά φορτισμένο διήγημα: μια σκεπτικιστική αφήγηση που θα σε οδηγήσει στο έλεος ή στη λύτρωση, μέσω των πράξεών σου. Συνδυάζοντας αυτοβιογραφικά στοιχεία με μυθοπλασία, τη διήγηση με την αφήγηση, το παρόν και το παρελθόν με το μέλλον, σου δίνει την επιλογή να αλλάξεις τον κόσμο σου…
Συνθέτοντας τις οξύμωρες εμπειρίες του από την πιο καλλιτεχνική μετασχολική επιμόρφωσή του, τη στρατιωτική εκπαίδευσή του στις ειδικές δυνάμεις και την εργασιακή καθοδήγηση μεγάλων ομάδων ανθρώπων σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, καταθέτει δόγματα αυτοκριτικής, αυτοβελτίωσης, μάνατζμεντ και πωλήσεων, που αριστουργηματικά θα πρέπει να εντοπίσεις μέσα στο παράδοξο τούτο λογοτεχνικό έργο