Ο Ζοζέπ Μπορέλ για τη σημασία της “Στρατηγικής Πυξίδας” στον τομέα ασφάλειας και άμυνας
ΕΕ:
Τη σημασία της «Στρατηγικής Πυξίδας» για την ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, υπογραμμίζει με άρθρο του στο προσωπικό του blog ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ.
Ο Μπορέλ τονίζει ότι «μέσα σε ένα περιβάλλον μεγάλων γεωπολιτικών αλλαγών, οι οποίες θέτουν υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της Ευρώπης να υπερασπιστεί το όραμα και τα συμφέροντά της, η ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί στη δράση και όχι σε αφηρημένες και διχαστικές συζητήσεις». Την κατεύθυνση έδωσαν οι ευρωπαίοι ηγέτες την περασμένη Τρίτη στη Σλοβενία, ενώ τον Νοέμβριο η Επιτροπή θα παρουσιάσει μια σειρά συγκεκριμένων βημάτων στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας.
«Σε λιγότερο από ένα μήνα, περάσαμε από την αποχώρηση από το Αφγανιστάν στην ανακοίνωση της αμυντικής συμφωνίας AUKUS. Αυτά τα γεγονότα οξύνουν και επιταχύνουν τη συζήτηση για τον παγκόσμιο ρόλο της Ευρώπης και επομένως ήταν σωστό να έχουμε μια συζήτηση σε επίπεδο ηγετών σχετικά με τις επιπτώσεις – και τις επιλογές που πρέπει τώρα να κάνουμε», λέει ο Μπορέλ.
Ο ίδιος στη συνέχεια επισημαίνει ότι «σήμερα οι Ευρωπαίοι κινδυνεύουν να γίνουν όλο και περισσότερο αντικείμενο και όχι παίκτης στις διεθνείς υποθέσεις, αντιδρώντας στις αποφάσεις άλλων, αντί να οδηγούμε και να διαμορφώνουμε εμείς οι ίδιοι τα γεγονότα». Επισημαίνει, επίσης, ότι είναι αναγκαία τόσο η ενίσχυση των ικανοτήτων ασφάλειας της Ευρώπης όσο και το ΝΑΤΟ. «Πρέπει να αποφύγουμε τη συνηθισμένη μας τάση να έχουμε μια αφηρημένη και διχαστική συζήτηση για το αν πρέπει είτε να ενισχύσουμε τις ικανότητες ασφάλειας της Ευρώπης είτε να το κάνουμε αυτό στο ΝΑΤΟ. Σαφώς πρέπει να κάνουμε και τα δύο. Όσο πιο δυνατοί γινόμαστε ως ΕΕ, τόσο ισχυρότερο θα είναι το ΝΑΤΟ», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες ανέθεσαν στον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας να παρουσιάσει ένα πρώτο σχέδιο της «Στρατηγικής Πυξίδας» τον Νοέμβριο. Το σχέδιο αυτό θα καθοδηγήσει τις ενέργειες της ΕΕ έως το 2030, σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, δίνοντας κατευθύνσεις, όπως λέει ο Μπορέλ: «Πώς πρέπει να αναπτύξουμε τις απαραίτητες αμυντικές ικανότητες και να ξεπεράσουμε τα στρατηγικά κενά και πώς πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη εστίαση και αποτελέσματα στην καταπολέμηση των υβριδικών απειλών και στην προστασία των συμφερόντων της ΕΕ στον κυβερνοχώρο, το θαλάσσιο και το εξωτερικό διάστημα».
Τέλος, ο Ζ. Μπορέλ επισημαίνει ότι πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες δικαίως τόνισαν ότι η διατλαντική εταιρική σχέση είναι και παραμένει αναντικατάστατη. «Με βάση μια φιλόδοξη Στρατηγική Πυξίδα και μια νέα κοινή δήλωση ΕΕ-ΝΑΤΟ που θα ανακοινωθεί τους επόμενους μήνες, πρέπει να ενισχύσουμε τη διατλαντική σχέση και να την τοποθετήσουμε σε ισχυρότερη βάση. Ωστόσο, όπως επανειλημμένα δηλώθηκε τα τελευταία χρόνια και αποδείχθηκε από τις πρόσφατες εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης από το Αφγανιστάν και του AUKUS, οι αμερικανοί φίλοι μας περιμένουν από εμάς τους Ευρωπαίους να φέρουμε μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης – για τη δική μας και την παγκόσμια ασφάλεια». Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας θα ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα για να συνεχίσει τις συζητήσεις σχετικά με αυτό το ζήτημα, με τον υπουργό Εξωτερικών Μπλίνκεν και άλλους συνομιλητές.
ΑΠΕ/ΜΠΕ