Μια μέρα στην κουζίνα της Ομάδας Μαγειρικής στην Κοινωνική Υπηρεσία της ΑΡΣΙΣ
Πρόγραμμα «Face to Face»:
Μια μέρα στην κουζίνα της ΆΡΣΙΣ, μια μέρα μαζί με συμμετέχοντες στο πρόγραμμα «Face to Face». Μια μέρα που θυμίζει στους ωφελούμενους στιγμές που είχαν ξεχάσει και πλέον και χάρις στους ανθρώπους της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης θυμούνται ξανά. Η ομάδα Μαγειρικής μαγείρεψε πίτσα και ο καθένας είχε τον δικό του ρόλο. Πώς; Η ΜΚΟ εξηγεί τον τρόπο:
“Η Ομάδα Μαγειρικής έχει πάρει θέση στην κουζίνα της Κοινωνικής Υπηρεσίας της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στη Μοναστηρίου 12.
Κοντεύει μεσημέρι, το μενού γράφει «πίτσα» και ο καθένας αναλαμβάνει τον ρόλο του ανάλογα με τον βαθμό εξειδίκευσης που έχει στην παρασκευή πίτσας. Ο ειδικός αναλαμβάνει το ζυμάρι, άλλος θα καθαρίσει τα λαχανικά, αυτός που ξέρει θα ετοιμάσει τη σάλτσα και οι «ανειδίκευτοι» της ομάδας θα πλύνουν τα σκεύη και θα κάνουν την προεργασία με τις πρώτες ύλες.
Υπάρχει εμπειρία από προηγούμενες συναντήσεις, η ομάδα «έδεσε» μαγειρεύοντας λιγότερο ή περισσότερο πολύπλοκα φαγητά. Το κλίμα είναι συντροφικό, με διάθεση συμμετοχής και προσφοράς από όλους, η δουλειά προχωράει με γρήγορους ρυθμούς. Όταν αρχίζει να αναδύεται από τον φούρνο η μυρωδιά της φρεσκοψημένης πίτσας, τότε κρύβουν τη συγκίνησή τους αυξάνοντας τα μεταξύ τους πειράγματα.
Το φαγητό είναι έτοιμο και το τραπέζι στρώνεται για όλους όσοι βρίσκονται εκείνη τη στιγμή στα γραφεία της Κοινωνικής Υπηρεσίας της ΑΡΣΙΣ. Θα καθίσουν να φάνε όλοι μαζί, η μεγαλύτερη χαρά πηγάζει από το «μαζί». Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους της ομάδας δεν θυμούνται καν πόσα χρόνια έχουν περάσει από τότε που έζησαν για τελευταία φορά ανάλογες σπιτικές καταστάσεις γύρω από ένα τραπέζι.
Τα παραπάνω είναι ένα στιγμιότυπο από τις συναντήσεις της Ομάδας Μαγειρικής που απαρτίζεται από ανθρώπους – συμμετέχοντες στο πρόγραμμα «Face to Face» το οποίο υλοποιεί η ΑΡΣΙΣ με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Πρόκειται για άνεργους, άστεγους, πρώην χρήστες, ανθρώπους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, που αντιμετωπίζουν μακροχρόνιες ασθένειες.
Από την 1η Απριλίου που άρχισε το πρόγραμμα «Face to Face», μέχρι τις 30 Ιουνίου συμμετείχαν 89 άνθρωποι από 18 έως 73 ετών, από τους οποίους οι 40 είναι άντρες και οι 49 γυναίκες, με καταγωγή από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, τη Συρία, την Αλβανία και τη Νιγηρία.
Οι περισσότεροι απευθύνονται στην Κοινωνική Υπηρεσία της ΑΡΣΙΣ αναζητώντας ενημέρωση για το πρόγραμμα, υπηρεσίες συνηγορίας, υποστήριξη σε διαδικασίες για την έκδοση δημόσιων εγγράφων, επιδομάτων, ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη.
Όπως σημειώνει η συντονίστρια του προγράμματος Νανά Μιχαλοπούλου, «η ακρίβεια στα βασικά αγαθά που επικρατεί το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι ήδη έχει επηρεάσει τους εξυπηρετούμενους. Είναι πολλές οι περιπτώσεις ανθρώπων που ενώ είχαν καταφέρει να φτάσουν σε ένα επίπεδο αυτονομίας κι ένα ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης, τώρα έρχονται ξανά αντιμέτωποι με οικονομικές δυσκολίες, ανεργία, συσσώρευση χρεών και στεγαστική επισφάλεια».
Εκτός από την Ομάδα Μαγειρικής λειτουργούν και άλλες ομάδες («Φροντίζω τον εαυτό μου», «ΣΙΝΕ – feel», ομάδα Μουσικής), Εργαστήρια σε συγκεκριμένα πεδία κατάρτισης και χρονικής διάρκεια (εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών, μακιγιάζ, κατασκευών), ενώ πρόκειται να αρχίσουν Ομάδες Ανάγνωσης και Δημιουργικής Γραφής”.