Μέτρα παντού λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων
Στη μάχη κατά της πανδημίας:
Τα νέα περιστατικά COVID-19 ανά τον πλανήτη ανήλθαν χθες στα 368.579, ενώ οι νέοι θάνατοι ήταν 5.531, σύμφωνα με την καταμέτρηση της ιστοσελίδας Worldometers. Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι περισσότεροι θάνατοι στη Ρωσία.
O αριθμός των ανθρώπων που μολύνθηκαν από τη νόσο COVID-19 παγκοσμίως από την αρχή της πανδημίας ξεπέρασε την Τρίτη τα 251 εκατομμύρια, ενώ οι νεκροί διεθνώς έφτασαν στα 5,07 εκατομμύρια.
Περίπου 227,3 εκατ. έχουν αναρρώσει από τη νόσο, ενώ αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται στα 18,6 εκατ., με το 99,6% να έχει ήπια συμπτώματα και το 0,4% να είναι σοβαρά/κρίσιμα. Από τις κλειστές περιπτώσεις το 98% έχει αναρρώσει και το 2% έχει αποβιώσει.
Τα περισσότερα περιστατικά χθες, συνολικά 50.809, καταγράφηκαν στις ΗΠΑ, ενώ η χώρα καταμέτρησε 452 νέους θανάτους. Στη δεύτερη θέση η Ρωσία, όπου χθες τα νέα κρούσματα ανήλθαν στα 39.400, ενώ υπήρξαν 1.190 νέοι θάνατοι. Τρίτη χώρα σε αριθμό κρουσμάτων χθες το Ηνωμένο Βασίλειο με 32.322 κρούσματα και 57 νέους θανάτους και ακολουθούν η Τουρκία με 27.824 νέα κρούσματα και 187 νέους θανάτους και η Γερμανία με 20.580 νέα κρούσματα και 108 νέους θανάτους.
Οι χώρες με τα περισσότερα κρούσματα από την αρχή της πανδημίας είναι οι ΗΠΑ με συνολικά 47,4 εκ. κρούσματα και 776.397 θανάτους, η Ινδία με 34,4 εκ. κρούσματα και 461.347 θανάτους, η Βραζιλία με 21,9 εκ. κρούσματα και 609.602 θανάτους, το Ηνωμένο Βασίλειο με 9, 3 εκ. κρούσματα και 141.862 θανάτους και η Ρωσία με 8,8 εκ. κρούσματα και 248.004 θανάτους.
Ορισμένες χώρες στην ανατολική Ευρώπη σημειώνουν ρεκόρ, παρότι η έξαρση που αποδιδόταν στην παραλλαγή Δέλτα αποκλιμακώνεται και αρκετά κράτη ανοίγουν ξανά το εμπόριο και τον τουρισμό.
Ο ημερήσιος μέσος όρος των κρουσμάτων έχει μειωθεί κατά 36% τους τελευταίους τρεις μήνες, με βάση την ανάλυση του πρακτορείου Reuters, αλλά ο ιός συνεχίζει να μολύνει 50 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε 90 ημέρες, κυρίως λόγω της εξαιρετικά μολυσματικής Δέλτα.
Χρειάστηκε να περάσει σχεδόν ένας χρόνος προτού τα κρούσματα του νέου κορονοϊού να ξεπεράσουν το ορόσημο των 50 εκατομμυρίων.
Ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας εκφράζουν την αισιοδοξία τους πως αρκετά κράτη έχουν ξεπεράσει το χειρότερο στάδιο της πανδημίας, χάρη στα εμβόλια και τη φυσική ανοσία, ωστόσο προειδοποιούν ότι η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών και οι συγκεντρώσεις, οικογενειακές και άλλες, κατά τη διάρκεια της περιόδου των εορτών ενδέχεται να προκαλέσουν νέα αύξηση των κρουσμάτων.
«Θεωρούμε ότι από τώρα ως το τέλος του 2022 είναι η χρονική περίοδος που θα ελέγξουμε αυτόν τον ιό (…) που θα μπορέσουμε να μειώσουμε σημαντικά τις βαριές νοσήσεις και τους θανάτους», δήλωνε προ ημερών στο Ρόιτερς η Μαρία φαν Κέρχαουμπ, κορυφαία επιδημιολόγος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται σε 55 από 240 χώρες, με τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Ελλάδα να βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ ή κοντά σε αυτά από την εκδήλωση της πανδημίας πριν από δύο χρόνια.
Τα επίπεδα της εμβολιαστικής κάλυψης στην ανατολική Ευρώπη είναι ανάμεσα στα χαμηλότερα στη Γηραιά Ήπειρο. Τα μισά και πλέον κρούσματα παγκοσμίως καταγράφονται στην Ευρώπη: ένα εκατομμύριο κάθε τέσσερις ημέρες, πάντα σύμφωνα με την ανάλυση του Ρόιτερς.
Αρκετές περιφέρειας της Ρωσίας ανακοίνωσαν την τελευταία εβδομάδα πως ενδέχεται να επιβάλλουν επιπρόσθετα περιοριστικά μέτρα ή να παρατείνουν την αναστολή λειτουργίας των περισσότερων εργασιακών χώρων, καθώς το επίπεδο των θανάτων εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 σπάει ρεκόρ.
Πολλοί ηγέτες έχουν τονίσει πως είναι επείγουσα ανάγκη να βελτιωθούν τα προγράμματα ανοσοποίησης σε όλο τον κόσμο, ειδικά στις λιγότερο πλούσιες χώρες.
Ο μισός και πλέον από τον πληθυσμό του κόσμου δεν έχει ακόμη λάβει ούτε την πρώτη δόση εμβολίου για την COVID-19, σύμφωνα με τον ιστότοπο Our World in Data. Το ποσοστό πέφτει κατακόρυφα – σε επίπεδο κάτω από το 5% – στα κράτη με τα πιο χαμηλά εισοδήματα.
Η βελτίωση της πρόσβασης στα εμβόλια θα βρίσκεται στην ατζέντα των συναντήσεων του φόρουμ οικονομικής συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), που οργανώνει ψηφιακά αυτή την εβδομάδα η Νέα Ζηλανδία.
Χώρες μέλη του APEC, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας, της Κίνας και των ΗΠΑ, είχαν δεσμευτεί τον Ιούνιο να επεκτείνουν την παραγωγή και να αυξήσουν τις δωρεές εμβολίων για την COVID-19 και να άρουν εμπορικά εμπόδια για τη διανομή φαρμάκων.
«Μαζί συνεχίζουμε να διατηρούμε τις αλυσίδες εφοδιασμού σε λειτουργία και υποστηρίζουμε το εμπόριο κρίσιμων ιατρικών ειδών, ανάμεσά τους τεστ, μέσων ατομικής προστασίας και τώρα εμβολίων», δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, η Τζασίντα Αρντέρν.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλες οργανώσεις αρωγής απεύθυναν έκκληση τον περασμένο μήνα στους ηγέτες των είκοσι πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου να χρηματοδοτήσουν σχέδιο με προϋπολογισμό κάπου 20 δισεκ. ευρώ για να διανεμηθούν εμβόλια, τεστ και φάρμακα στις φτωχότερες χώρες μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Δανία
Η κυβέρνηση της Δανίας πρότεινε την εκ νέου επιβολή της χρήσης ψηφιακών πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της Covid-19 – γνωστά στη χώρα ως «πάσο κορονοϊού» – για την είσοδο σε εσωτερικούς χώρους μπαρ και εστιατορίων, καθώς η χώρα εισέρχεται σε ένα τρίτο κύμα της πανδημίας.
Η Δανία ήταν μία από τις λίγες χώρες που ήρε σχεδόν όλους τους περιορισμούς κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού τον Σεπτέμβριο, αφού απέφυγε ένα τρίτο κύμα μολύνσεων την άνοιξη και το καλοκαίρι λόγω των εκτεταμένων μέτρων lockdown που είχαν επιβληθεί από τα Χριστούγεννα. Εντούτοις, ο αριθμός ημερήσιων μολύνσεων αυξάνεται σταθερά σε περίπου 2.300 τις τελευταίες ημέρες από το χαμηλό των 200 στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Το ποσοστό θετικότητας αυξάνεται επίσης σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες από 1,2% στα μέσα Σεπτεμβρίου σε 2,3% στα τέλη Οκτωβρίου. “Πολλές ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται τώρα στη μέση του τέταρτου κύματος κορονοϊού. Στη Δανία οδεύουμε προς το τρίτο μας κύμα κορονοϊού”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μάγκνους Χέουνικε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου.
Το πάσο κορονοϊού, το οποίο συνήθως επιδεικνύεται μέσω μιας εφαρμογής στις κινητές τηλεφωνικές συσκευές των Δανών, χρησιμοποιείται για την επαλήθευση ότι ο κάτοχος είναι εμβολιασμένος ή έχει διαγνωστεί αρνητικός στον κορονοϊό. Το μέτρο που παρουσίασε η κυβέρνηση, το οποίο υπόκειται σε κοινοβουλευτική έγκριση, θα απαιτεί επίσης την επίδειξη του πάσου για συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους άνω των 200 ατόμων, όπως και σε κινηματογράφους και μουσεία.
Γερμανία
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 22.832 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 4.804.378, δείχνουν οι αριθμοί που δημοσιοποίησε σήμερα Τρίτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας. Οι θάνατοι 169 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα στους 96.727 νεκρούς μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ μετέφερε την ανησυχία της καγκελαρίου ‘Αγγελα Μέρκελ για την εξέλιξη της πανδημίας και την έκκλησή της προς όλους «να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο» προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο. Επισήμανε ακόμη ότι «η κατάσταση είναι χειρότερη όπου το ποσοστό εμβολιασμού είναι χαμηλότερο» και προειδοποίησε ότι, όσο επιβαρύνονται τα νοσοκομεία, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα αναβολής προγραμματισμένων επεμβάσεων. Για «κύμα-τέρας» προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ και ζήτησε άμεση εφαρμογή περιορισμών για ανεμβολίαστους.
«Υπάρχει σαφής σύνδεση» μεταξύ ποσοστού εμβολιασμού και εισαγωγών στα νοσοκομεία, τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ και ανέφερε ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων πάσχουν σοβαρά από κορονοϊό και νοσηλεύονται για αυτό σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δεν έχουν εμβολιαστεί. «Εξακολουθεί να ισχύει ότι ο πλήρης εμβολιασμός μειώνει σημαντικά την πιθανότητα μιας τόσο σοβαρής εξέλιξης», σημείωσε ο εκπρόσωπος και εξήγησε ότι για την Καγκελάριο βασική προτεραιότητα δίδεται στους ηλικιωμένους και στους ανθρώπους σε γηροκομεία και σε κέντρα αποκατάστασης. «Τουλάχιστον για τους μη εμβολιασμένους σε αυτούς τους χώρους, θα πρέπει να υπάρχει η υποχρέωση καθημερινού διαγνωστικού τεστ», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στον ενισχυτικό εμβολιασμό, ο κ. Ζάιμπερτ ζήτησε μεγαλύτερη ταχύτητα από την πλευρά των κρατιδίων, τονίζοντας ότι αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αναλάβει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. «Πρέπει τώρα να γίνουν τα πάντα προκειμένου ο αναμνηστικός εμβολιασμός να προχωρήσει το συντομότερο, ειδικά για άτομα άνω των 70 ετών – δηλαδή σε 15, 16 εκατομμύρια ανθρώπους στη Γερμανία – αλλά όχι μόνο για αυτούς. Για όλους, γενικότερα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Ισραήλ. «Η ραγδαία αύξηση του αριθμού ασθενών στα νοσοκομεία και ιδιαίτερα στις ΜΕΘ δείχνει ότι μόλις φθάσει το νέο κύμα της πανδημίας τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν πολύ γρήγορα και κατόπιν να βρεθούμε και πάλι σε μια κατάσταση όπου οι τακτικές επεμβάσεις θα πρέπει να αναβληθούν – και αυτό μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, ακόμη και αν δεν έχει κορονοϊό», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ και κάλεσε τους πολίτες «να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τις προειδοποιήσεις των γιατρών και των νοσηλευτών που δίνουν μάχη για κάθε ασθενή χωριστά». Έχουμε καλούς κανόνες, αλλά έχουν νόημα μόνο εφόσον τηρούνται και ελέγχονται, είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος.
Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος του SPD για θέματα Υγείας και υποψήφιος για τη θέση του υπουργού Υγείας στην επόμενη κυβέρνηση Καρλ Λάουτερμπαχ επισήμανε ότι αυξάνονται τα περιστατικά με σοβαρή εξέλιξη της Covid-19 ακόμη και μεταξύ των εμβολιασμένων. «Έχουμε μπροστά μας ένα κύμα – τέρας, αν δεν εφαρμόσουμε σε εθνικό επίπεδο τον κανόνα 2G (για πρόσβαση σε χώρους και υπηρεσίες μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες), με ελέγχους, δήλωσε. Ο κανόνας 2G δεν στρέφεται εναντίον των μη εμβολιασμένων, αλλά είναι προς όφελος όλων», τόνισε ο κ. Λάουτερμπαχ, ο οποίος είναι και καθηγητής μικροβιολογίας. Ο ίδιος σήμερα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter μεταφέρει την ανάρτηση του καθηγητή αιματολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κολωνίας Μίχαελ Χάλεκ, ο οποίος δημοσιεύει ακτινογραφία θώρακος διασωληνωμένου 38χρονου ανεμβολίαστου, χωρίς υποκείμενο νόσημα. «Πιθανότητες επιβίωσης, περιορισμένες. Η παραπληροφόρηση μπορεί να είναι θανατηφόρα», επισημαίνει ο γιατρός.
Γαλλία
Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν το βράδυ της Δευτέρας ότι ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται με την Covid-19 αυξήθηκε κατά 156 το τελευταίο 24ωρο, η υψηλότερη ημερήσια αύξηση από τις 23 Αυγούστου, φτάνοντας το υψηλό ενός μήνα στους 6.865.
Ο αριθμός των ασθενών που έχουν μολυνθεί με την νόσο και νοσηλεύονται σε ΜΕΘ αυξήθηκε κατά 40 φτάνοντας τους 1.141, ένατη συνεχή αύξηση τις τελευταίες δέκα ημέρες.
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα απευθύνει σήμερα Τρίτη, διάγγελμα που θα εστιάζει στην αναζωπύρωση των μολύνσεων του κορονοϊού καθώς και στο πρόγραμμά του οικονομικής μεταρρύθμισης, ανακοίνωσε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα. Η χώρα κατέγραψε επίσης τις τελευταίες 24 ώρες 55 νέους θανάτους σε νοσοκομεία από την πανδημία, την υψηλότερη ημερήσια αύξηση από τις 5 Οκτωβρίου, ανεβάζοντας το σύνολο σε 91.053.
Συμπεριλαμβανομένων των θανάτων που έχουν καταγραφεί σε γηροκομεία, ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της Covid-19 στη Γαλλία είναι κοντά στις 118.000.
Κύπρος
Το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δεν καταγράφηκαν θάνατοι ασθενών με τελική αιτία θανάτου την COVID-19 και συνεπώς ο συνολικός αριθμός θανάτων παραμένει 576. Εξάλλου 67 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 22 σε σοβαρή κατάσταση. Ποσοστό 65.68% των νοσηλευόμενων δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού. Ένας post-COVID ασθενής που έπαψε να είναι μολυσματικός (αποχαρακτηρισμένα περιστατικά), συνεχίζει να νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε σοβαρή κατάσταση λόγω COVID σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Εντοπίστηκαν 284 (ποσοστό θετικότητας: 0.42%) νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 από τα μοριακά τεστ (PCR) και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 126.231. Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 67.349 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).
Βουλγαρία
Οι υγειονομικές αρχές της Βουλγαρίας κατέγραψαν τις προηγούμενες 24 ώρες άλλους 334 θανάτους ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, αριθμό άνευ προηγουμένου, καθώς η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου έχει εμβολιαστεί το χαμηλότερο ποσοστό του πληθυσμού έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τέταρτο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Τα κρούσματα του SARS-CoV-2 που επιβεβαιώθηκαν το ίδιο διάστημα ήταν 5.286, αρκετά κάτω από το ρεκόρ του Οκτωβρίου.
Στα βουλγαρικά νοσοκομεία νοσηλεύονται πάνω από 8.500 ασθενείς με την COVID-19, εκ των οποίων οι 734 βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), κατά τα επίσημα δεδομένα. Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα ξεπερνούν επί του παρόντος τις 114.000.
Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη Βουλγαρία έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 25.408 νεκρούς επί συνόλου 638.048 μολύνσεων.
Βρετανία
Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 32.322 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 57 ασθενείς με την COVID-19.
Επισήμως, η πανδημία του νέου κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει στοιχίσει τη ζωή σε 141.862 ανθρώπους επί συνόλου 9.334.231 καταγεγραμμένων μολύνσεων. Ο απολογισμός των θυμάτων περιλαμβάνει μόνο ασθενείς που απεβίωσαν σε χρονικό διάστημα 28 ημερών αφότου διαγνώστηκε πως είχαν μολυνθεί από τον ιό. Στα νοσοκομεία της Βρετανίας νοσηλεύονταν χθες 8.966 ασθενείς με την COVID-19.
Οι μολύνσεις μειώθηκαν κατά 16,6% την τελευταία εβδομάδα, αντίθετα όμως οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 8,2%, σύμφωνα με τις αρχές.
Η κυβέρνηση έχει άρει τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα επικαλούμενη την πρόοδο της εκστρατείας ανοσοποίησης. Πάνω από 50 εκατομμύρια άνθρωποι, το 87% των πολιτών ηλικίας άνω των 12 ετών, έχουν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου για την COVID-19 και το 79% έχει εμβολιαστεί πλήρως, κατά τα πιο πρόσφατα δεδομένα. Συνεχίζεται η χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων, που έχει ξεπεράσει το 17% του πληθυσμού-στόχου: τις έχουν λάβει 10 εκατομμύρια πολίτες της Βρετανίας.
Τουρκία
Το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 27.824 κρούσματα του SARS-CoV-2 έπειτα από 357.832 τεστ, με τις καταγεγραμμένες μολύνσεις να φθάνουν τις 8.259.503.
Οι θάνατοι άλλων 187 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων στους 72.314 νεκρούς μέχρι χθες από την 11η Μαρτίου 2020, όταν εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού στην τουρκική επικράτεια.
Αφότου άρχισε στην Τουρκία εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού τη 14η Ιανουαρίου, έχουν λάβει πρώτη δόση εμβολίου 55,66 εκατομμύρια πολίτες – επί συνόλου 84 εκατ. κατοίκων –, δεύτερη κάπου 49,27 εκατ., ενώ συνολικά έχουν χορηγηθεί 117,56 εκατ. δόσεις, συμπεριλαμβανομένων τρίτων, ενισχυτικών, κατά τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας.
Βραζιλία
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 126 ασθενείς με την Covid-19 και επιβεβαιώθηκαν 5.638 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Με 609.573 νεκρούς αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού στην επικράτειά του, το μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής με 212 εκατομμύρια κατοίκους καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο σε απόλυτους αριθμούς, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ. Τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν πλέον φθάσει συνολικά τα 21.886.077 · η Βραζιλία παραμένει τρίτη παγκοσμίως στην κατάταξη βάσει του αριθμού των καταγεγραμμένων μολύνσεων από τον ιό, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία, τουλάχιστον σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.
Kαθώς ο εμβολιασμός εντέλει προχωρά στη χώρα, ο κυλιόμενος μέσος όρος 14 ημερών των θανάτων εξαιτίας επιπλοκών της νόσου που προκαλεί ο ιός σε ημερήσια βάση υποχώρησε στους 269, από τους περίπου 3.000 όταν η πανδημία έφθανε στην κορύφωσή της τον περασμένο Απρίλιο.
Ινδία
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 10.126 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν ακόμη 332 ασθενείς με την COVID-19.
Με 461.389 θανάτους επί συνόλου 34,38 εκατ. μολύνσεων αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού στην επικράτειά της, η υποήπειρος των 1,3 δισεκ. κατοίκων καταγράφει τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, μετά τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.
euronews