Με τη γλώσσα του διεθνούς δικαίου
Του Γιώργου Κακλίκη, πρέσβη επί τιμή:
Μετά τα όσα αρνητικά έχουν μεσολαβήσει στις σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας, ήταν ευχάριστη η έκπληξη των θετικών για την Ελλάδα δηλώσεων της γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα. Ο συνδυασμός τους, μάλιστα, με τις επίσης θετικές δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας ενίσχυσε την εικόνα των δύο μεγάλων δυτικών χωρών στην Ελλάδα. Με τη Γαλλία να κρατά σταθερά τα πρωτεία συμπάθειας της ελληνικής κοινωνίας, έχοντας αντιδράσει με μέτρο – όπως και η Ουάσιγκτον – έναντι της μαστιζόμενης από την οικονομική κρίση Ελλάδας. Αντίθετα, η γερμανική «προτεσταντική ακαμψία», που εκφραζόταν κραυγαλέα από τον πρώην γερμανό υπουργό Οικονομικών, έθιξε την αξιοπρέπεια της ελληνικής κοινωνίας.
Η κυρία Μπέρμποκ έφτασε στην Ελλάδα και με τον «αέρα» του δυναμισμού της νέας και δραστήριας γυναίκας ισορρόπησε τα πράγματα εκεί που άλλοι γερμανοί συνάδελφοί της είχαν κάνει ζημιές που δύσκολα ξεχνιούνται. ‘Ηταν καιρός για τη στροφή αυτή τόσο για τις καλές διμερείς σχέσεις και το «πνεύμα της Ευρώπης» όσο και για το ίδιο το συμφέρον του Βερολίνου που σήμερα, στα δύσκολα της κραταιούμενης ενεργειακής κρίσης, κάνει ευθέως λόγο για αλληλεγγύη των κρατών – μελών της Ένωσης. Έννοια παραμελημένη στα χρόνια του ελληνικού οικονομικού γολγοθά με περισσή τη χλεύη και την απαξίωση έναντι Ελλάδας και Ελλήνων εκ μέρους γερμανικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και πολιτικών. Σήμερα, τα πράγματα δείχνουν να αλλάζουν και η γερμανική ρητορική να παίρνει άλλη μορφή ιδίως σε μια ιστορική στροφή κατά την οποία το Βερολίνο αποφάσισε να είναι και αμυντικά παρόν στον δυτικό κόσμο. Αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες της Ελλάδας για ρύθμιση των του οίκου της – έστω και αν τα επικίνδυνα περάσματα προς την κατεύθυνση αυτή βρίσκονται μπροστά της –, η Γερμανία, μέσω της υπουργού της Εξωτερικών, μίλησε τη γλώσσα του διεθνούς δικαίου ακόμα και αν δεν διευκρίνισε αν η στήριξη του Βερολίνου στο μείζον θέμα της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου θα προχωρήσει πέρα από το φραστικό επίπεδο.
Στην κυρία Μπέρμποκ πιστώνεται και η στάση της στην Άγκυρα, όπου αντιμετώπισε χωρίς περιστροφές τις νουθεσίες του κ. Τσαβούσογλου και την άτεχνη απόπειρα επαναφοράς της στην παραδοσιακή πεπατημένη. Μένει να διαπιστωθεί αν οι τοποθετήσεις της θα παραμείνουν σταθερές και δεν θα υποστούν τροποποιήσεις έπειτα από ευθείες ή παρασκηνιακές κινήσεις της Άγκυρας προς το Βερολίνο. Ας μην ξεχνάμε πως οι ποικίλες σχέσεις των δύο χωρών έχουν ευρύ φάσμα και περιλαμβάνουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που υπερισχύουν αρχών και αξιών απανταχού του κόσμου. Γι’ αυτό και η ελληνική πλευρά άκουσε τις δηλώσεις της γερμανίδας υπουργού με προσοχή αλλά συγκρατημένα.
Αν οι θέσεις της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής παίρνουν σταθερή στροφή προς την κατεύθυνση του διεθνούς δικαίου και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, η Ελλάδα έχει λόγους να είναι αισιόδοξη. Όχι μόνο για τη διασφάλιση των δικαίων της στην περιοχή, αλλά και των δικαίων της ΕΕ που τόσο χρειάζεται τόνωση ηθικού, με την περιπέτεια, μεταξύ άλλων, της ανόδου – αλλού εκλογικής, αλλού δημοσκοπικής – της Ακροδεξιάς να είναι έτοιμη να δράσει αποσαθρωτικά στην ίδια την ενότητά της.
Ο Γιώργος Κακλίκης είναι πρέσβης επί τιμή, ειδικός σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ – Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα ΝΕΑ- Η αναδημοσίευσή του φέρει τη σύμφωνη γνώμη του συντάκτη της