Μακρόν και Σολτς δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τον διάλογο με τη Ρωσία
Γαλλογερμανικός άξονας:
Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκαν την Τρίτη στο Βερολίνο και προέβαλαν ενότητα απέναντι στην κρίση στην Ουκρανία, ενώ δεσμεύτηκαν παράλληλα να «κρατήσουν ανοιχτά όλα τα κανάλια διαλόγου» με τη Ρωσία.
«Είμαστε όλοι σε μεγάλη επαγρύπνηση και επεξεργαζόμαστε κοινές απαντήσεις», δήλωσε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι η Γερμανία και η Γαλλία είναι «ενωμένες» στο ζήτημα αυτό.
«Εργαζόμαστε και οι δύο για την αποκλιμάκωση της κατάστασης», πρόσθεσε.
Για τον σκοπό αυτό, και οι δύο ηγέτες τόνισαν τη σημασία των διαφορετικών μορφών διαλόγου μεταξύ των δυτικών συμμάχων, της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Το λεγόμενο «Κουαρτέτο της Νορμανδίας» (Ρωσία, Ουκρανία, Γαλλία και Γερμανία) είναι πολύ σημαντικό επίτευγμα -σε επίπεδο διαλόγου- για τον Σολτς.
Ερωτηθείς τι θα ήταν διατεθειμένες να κάνουν οι δύο χώρες σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στο ουκρανικό έδαφος, ο Σολτς είπε ότι «έχουν καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση θα έχει σοβαρές συνέπειες και υψηλό τίμημα. Η Ρωσία θα πρέπει να κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης».
Ο Μακρόν επισκέφθηκε το Βερολίνο την Τρίτη για διμερείς συνομιλίες με τον Σολτς, έξι εβδομάδες μετά την επίσκεψη του Σολτς στο Παρίσι. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για να συζητήσουν την προεδρία της Γερμανίας στους G7 για το 2022 και τη γαλλική προεδρία της ΕΕ, η οποία λήγει τον Ιούνιο.
«Είναι καλό να συντονίσουμε τα καθήκοντα μας εν όψει των προεδριών», δήλωσε ο Σολτς, υποσχόμενος «όλη του την υποστήριξη» στον Μακρόν για τις προτεραιότητες της προεδρίας του. Οι επερχόμενες νομοθετικές προτεραιότητες που συζήτησαν οι δύο, περιλάμβαναν τους τομείς του περιβάλλοντος, της ψηφιακής τεχνολογίας, της άμυνας και του κράτους δικαίου.
«Θέλουμε να εργαστούμε για έναν βιομηχανικό εκσυγχρονισμό που θα μας επιτρέψει να συνδυάσουμε την ευημερία και την προστασία του κλίματος», δήλωσε ο Σολτς. Μεταξύ άλλων, αυτό θα συνεπαγόταν τη στήριξη της δέσμης μέτρων της ΕΕ για το κλίμα «Fit for 55».
Ο Μακρόν τόνισε επίσης ότι η ψηφιοποίηση αποτελεί προτεραιότητα και για τις δύο χώρες, και θα την επιδιώξουν μέσω επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη και την παραγωγή ημιαγωγών.
Η ενίσχυση της ψηφιακής κυριαρχίας της ΕΕ συγκαταλέγεται στις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.
Κείμενο- Φωτογραφία: euractiv.gr