Κλιματικός Νόμος: Ένα «πράσινο» αδειανό πουκάμισο…
Γιώργος Αρβανιτίδης, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Αρμόδιος Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής:
Κλιματικός Νόμος: Ένα «πράσινο» αδειανό πουκάμισο…
Ο Γιώργος Αρβανιτίδης, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Αρμόδιος Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, μίλησε στην Ολομέλεια ως ειδικός αγορητής του κινήματος για τον Νέο Κλιματικό Νόμο.
Ο κ. Αρβανιτίδης ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας το θετικό πολιτικό αποτύπωμα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στην πολιτική του περιβάλλοντος. Με βασικές αρχές την . Κλιματική Δημοκρατία και την Κλιματική Δικαιοσύνη, πρώτο το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έβαλε στην πολιτική ατζέντα την ανάγκη για τον εθνικό κλιματικό νόμο, αποδεικνύοντας έτσι, για ακόμη μια φορά ότι τα ζητήματα του περιβάλλοντος είναι βαθιά ριζωμένα στο DNA του.
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, με πρωτοβουλία της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, είχε παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη τεσσάρων βημάτων για μια ελληνική κλιματική νομοθεσία. Και έρχεται τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ με καθυστέρηση ενός χρόνου να μας παρουσιάσει έναν Κλιματικό Νόμο «πυροτέχνημα», που καμία σχέση δεν έχει με όσα αναλυτικά και ολιστικά είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής πριν από ένα χρόνο.
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είχε προτείνει από τον Μάρτιο του 2021, το πώς πρέπει να συνταχθεί και να διαμορφωθεί ο ελληνικός Κλιματικός Νόμος, τι στόχους πρέπει να περιέχει, πώς πρέπει να ελέγχεται η εφαρμογή του και ποιες προτεραιότητες πρέπει να ακολουθήσουν της ψήφισής του. Όπου, μεταξύ άλλων πρέπει να υπάρξει ένα σύστημα υποστήριξης όσων θα θιγούν οικονομικά, η Εξοικονόμηση Ενέργειας και η εφαρμογή σε κάθε απόφαση της βασικής αρχής «Ενεργειακή Απόδοση Πρώτα», η θεσμοθέτηση Ταμείου Ασφάλισης, προκειμένου να θωρακιστούν τα νοικοκυριά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η ενίσχυση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε όλες τις σχολικές βαθμίδες, ο εντοπισμός προϊόντων και υπηρεσιών που σχετίζονται με την προστασία του κλίματος ώστε να τεθούν σε χαμηλότερες κλίμακες ΦΠΑ, βάσει κριτηρίων κλιματικής ουδετερότητας και η προώθηση της βιώσιμης παραγωγής στον αγροτοδιατροφικό τομέα.
Ο Γιώργος Αρβανιτίδης συνέχισε την ομιλία του επισημαίνοντας ότι όλοι σχεδόν, κόμματα, φορείς, οργανώσεις, αναγνωρίζουν την ανάγκη ύπαρξης εθνικής κλιματικής νομοθεσίας και σχεδόν όλοι δηλώνουν ότι αυτός ο Κλιματικός Νόμος που κατέθεσε η Κυβέρνηση της ΝΔ είναι πολύ κατώτερος των κλιματικών περιστάσεων, χωρίς να δίνει λόγο στις νέες γενιές. Δυστυχώς ο Κλιματικός Νόμος είναι μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία και ένας Νόμος που θα μείνει στα χαρτιά.
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε τροπολογία απολύτως σχετική με το Νομοσχέδιο ζητώντας να ενσωματωθούν οι παρακάτω συγκεκριμένες αλλαγές:
- Να μπει μια στοχοθεσία σταδιακής απεξάρτησης από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.
- Να συσταθεί μια Κλιματική Συνέλευση όπου θα ανοίξει ο διάλογος στην κοινωνία με συμμετοχή ιδίως των νέων ανθρώπων και
- Να συσταθεί Ανεξάρτητο Εθνικό Επιστημονικό Συμβούλιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.
Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ζητά λοιπόν να μπει η χώρα μας σε τροχιά κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050 με όρους Κλιματικής Δημοκρατίας και Κλιματικής Δικαιοσύνης, έχοντας ως θεμελιακό στοιχείο τη συμμετοχή των πολιτών και ειδικά των νεότερων γενεών για λόγους Διαγενεακής Αλληλεγγύης.
Ο Κλιματικός Νόμος είναι ένας, τελείως, διαφορετικός νόμος και θα έπρεπε να είναι ένα, τελείως, διαφορετικό Νομοσχέδιο. Η Κυβέρνηση όφειλε να επιδείξει μια, εντελώς, άλλη φιλοσοφία διαμόρφωσης και μια εντελώς άλλη προσέγγιση για την εφαρμογή του.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Γιώργος Αρβανιτίδης:
- Ζητείται σοβαρότητα, την οποία δυστυχώς η Κυβέρνηση δεν θέλει ή δεν μπορεί να επιδείξει, μπροστά σε κλιμακούμενα προβλήματα. Τόσο στην ενέργεια, όσο και στο περιβάλλον, όσο και στην οικονομία. Και έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο ενεργειακό καλοκαίρι, όχι μόνο λόγω ενεργειακού κόστους και της εκτόξευσης των τιμών, αλλά και πιθανών κινδύνων ενεργειακών black out και διακοπών.
- Την ίδια ώρα, το Γενικό Λογιστήριο δεν μας λέει πόσα χρήματα είναι η έκτακτη εισφορά 90% στα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας, που φέρνετε με Τροπολογία της τελευταίας στιγμής αλλάζοντας την συζήτηση. Δεν ξέρω αν το κρατάτε ως επτασφράγιστο μυστικό ή δεν πρόκειται τελικά ποτέ κανείς να μάθει πόσα εκατομμύρια τελικά είναι αυτά. Η ουσία είναι ότι έρχεστε για μια ακόμη φορά καθυστερημένα και ύστερα από μεγάλο κόστος που έχουν καταβάλει οι πολίτες να «παίξετε την κολοκυθιά».
- Στον αντίλογο «Μα τί θέλετε, να μην ελαφρύνουμε τους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών ; » η απάντηση είναι ΧΘΕΣ κ. Υπουργέ, όχι σήμερα, ΧΘΕΣ. Και εάν μας είχατε ακούσει νωρίτερα και είχατε υιοθετήσει τις προτάσεις μας έγκαιρα, δεν θα φτάναμε σε αυτά τα επίπεδα ΡΕΚΟΡ ενεργειακής ακρίβειας σήμερα.
- Πόσους μήνες πριν φωνάζαμε για πλαφόν στην λιανική ;
- Πόσους μήνες πριν φωνάζαμε για τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών και την ανάγκη φορολόγησής τους ;
- Πόσα χρόνια πριν φωνάζουμε ΔΙΚΤΥΑ, ΔΙΚΤΥΑ, ΔΙΚΤΥΑ, και για την ανάγκη εκσυγχρονισμού τους, την ανάπτυξη και την συντήρησή τους ; Και έρχεται χθες το πόρισμα της Πυροσβεστικής για τη Φωτιά πέρσι στην Βαρυμπόμπη να κάνει λόγο για κακοσυντηρημένο πυλώνα του ΑΔΜΗΕ. 100.000 στρέμματα καμένα λόγω κακοσυντήρησης. Ποιος θα αποζημιώσει τώρα ; Και από ποιον προϋπολογισμό θα λείψουν αυτά τα χρήματα ;
- Πόσα χρόνια πριν μιλάμε για Ρήτρα Βιώσιμης Μετάβασης στην Δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη και εσείς ακόμα να μας πείτε τι θα γίνει με την Πτολεμαΐδα 5 ; Μια μονάδα που το μόνο που ξέρουμε είναι το πότε θα σταματήσει να λειτουργεί με λιγνίτη. Ενώ δεν ξέρουμε το πότε τελικά θα ξεκινήσει και το πώς θα συνεχίσει μετά το 2028.
- Πόσους μήνες φωνάζουμε να επικαιροποιηθεί το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) και να έρθει το νομικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας ; Με ένα παρωχημένο ΕΣΕΚ και με έναν άτολμο Κλιματικό Νόμο, πώς περιμένουμε να πετύχουμε τους στόχους ;
Ο κ. Αρβανιτίδης έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επιστρέφει με σοβαρό λόγο και πειστικές προτάσεις, με σοβαρότητα και ειλικρίνεια. Προτείνει έναν Κλιματικό Νόμο με Κλιματική Δημοκρατία και Κλιματική Δικαιοσύνη φέρνοντας στο προσκήνιο τις αγωνίες των νέων ανθρώπων. Δίνει προτεραιότητα στην ενεργειακή δημοκρατία, τις ενεργειακές κοινότητες και τους μικρούς παραγωγούς Α.Π.Ε, στην αποκέντρωση της παραγωγής ενέργειας και όχι στην συγκέντρωση σε 4-5 μεγάλους ομίλους, στην προστασία των καταναλωτών και της εγχώριας παραγωγής, ρύθμιση των αγορών και όχι στην αχαλίνωτη απορρύθμιση ρόλο του Δημοσίου στα δίκτυα και τις ενεργειακές υποδομέ