Κι εγένετο η συμμαχία των ακροδεξιών
Ευρώπη:
Τα κόμματα της ριζοσπαστικής δεξιάς έκαναν ένα μεγάλο βήμα προς την ενότητα στην ευρωπαϊκή πολιτική. Δεκαπέντε κόμματα από 14 χώρες εξέδωσαν κοινή δήλωση με την οποία ζητούν μια ΕΕ βασισμένη σε κυρίαρχα κράτη μέλη αντί για μια ομοσπονδιακή ΕΕ.
«Πιστεύουμε ότι η ευρωπαϊκή συνεργασία μπορεί να είναι χρήσιμη και σε ορισμένες περιπτώσεις απαραίτητη, αλλά μόνο στη βάση ελεύθερων εθνών που συνεργάζονται μεταξύ τους με ελεύθερο τρόπο. Όχι λοιπόν αυτό που έχει γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα δικαιοκρατικό σύστημα ενσωματωμένο αυστηρό σύστημα τιμωρίας, ένα εθνικό κράτος πάνω από όλα τα άλλα. Αυτή δεν είναι η ευρωπαϊκή συνεργασία που θέλουμε. Θέλουμε εναλλακτική λύση και πιστεύουμε ότι η ευρωπαϊκή συνεργασία επιφέρει μια καλύτερη ένωση», Γκέρολφ Άνενμανς, ευρωβουλευτής Vlaams Belang, των Φλαμανδών δηλαδή Βέλγων.
Οι κύριες δυνάμεις πίσω από τη δήλωση είναι το πολωνικό κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη, το Fidesz του Βίκτορ Όρμπαν, η Εθνοσυνέλευση της Μαρίν Λεπέν, αλλά η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι. Επίσης, οι ομοϊδεάτες του Μουσολίνι Τζόρτζια Μελόνι είναι επίσης παρόντες. Αλλά το γερμανικό AFD λείπει από τον κατάλογο. Με τη συνεργασία αυτή τίθεται επί τάπητος και η δημιουργία μιας νέας πολιτικής ομάδας στο ΕΚ.
Η πιθανότητα μιας νέας ριζοσπαστικής δεξιάς δύναμης δεν αποτελεί αμελητέο κίνδυνο για το σημερινό κατεστημένο των Βρυξελλών, καθώς ο αριθμός των ευρωβουλευτών του θα παραμείνει ο ίδιος. Μακροπρόθεσμα όμως αυτό μπορεί να διαμορφώσει τη λήψη αποφάσεων και στην ΕΕ.
«Είναι ένα σημαντικό μήνυμα που δείχνει ότι σε όλη την ήπειρο υπάρχει μια συγκεκριμένη συγκέντρωση δυσαρέσκειας για ορισμένες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι τα κόμματα αυτά διαφωνούν σε πολλά θέματα, αλλά εκεί που συμφωνούν είναι στα πολιτιστικά θέματα, στα θέματα ταυτότητας, καθώς είναι δυσαρεστημένα με αυτό που θεωρούν ότι οι πολιτικές της ΕΕ επηρεάζουν τις οικογενειακές αξίες, την εσωτεριστική σύνθεση των χωρών τους. Από την άλλη πλευρά, δεν θα πρέπει να υπερεκτιμήσουμε τη σημασία αυτής της κίνησης, διότι πρακτικά δεν αλλάζει πάρα πολύ τον συσχετισμό δυνάμεων στην τρέχουσα ευρωπαϊκή πολιτική», λέει ο Ντόρου Φραντεσκου, αναλυτής του votewatch Europe.
Εάν τα κόμματα αυτά παραμείνουν συνεκτικά μέχρι τις επόμενες ευρωεκλογές – έχουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν ως η κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – πρόσθεσε ο αναλυτής.
euronews