Και εμείς φωνάζουμε “Ελευθερία ή θάνατος”
Ο πρόεδρος Ζελένσκι απευθύνεται στην ελληνική βουλή:
Στις κοινές αρχές, στο κοινό παρελθόν και τις ρίζες αναφέρθηκε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθυνόμενος στην ελληνική Βουλή. Από τα έδρανα των αξιωματούχων της Ολομέλειας παρακολουθούσαν το μήνυμα που απευθύνει ο ουκρανός πρόεδρος, ο πρύτανης του Διπλωματικού Σώματος, πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Κενεβέζος, ο ουκρανός πρέσβης Σεργκέι Σουτένκο και ο Α΄ σύμβουλος της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, Νικολά Κρουαζέ.
Ο ουκρανός πρόεδρος μίλησε ενώπιον της προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, της κυβέρνησης, των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, του Σύριζα- Προοδευτική Συμμαχία, του Κινήματος Αλλαγής, ενός βουλευτή που εκπροσωπούσε το ΜέΡΑ25. Απείχαν της συνεδρίασης οι βουλευτές του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης. Την έναρξη της ειδικής συνεδρίασης έκανε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, κος Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος αναφέρθηκε στην τιμή που είναι για το σώμα να απευθύνεται σε αυτό ο πρόεδρος Ζελένσκι. Χαρακτήρισε ιστορική στιγμή τη μέσω τηλεδιάσκεψης παρουσία και ομιλία του προέδρου στο Κοινοβούλιο. Αναφέρθηκε στη βάρβαρη ρωσική εισβολή που διαρκεί εδώ και 43 μέρες στην Ουκρανία ενώ παράλληλα μίλησε για την ελληνική κοινότητα της Μαριούπολής. Θύμισε στο σώμα την τραγωδία της Κύπρου και μιλώντας στα αγγλικά χαρακτήρισε τον Απρίλιο ως τον πλέον απάνθρωπο μήνα.
Κατόπιν και καταχειροκροτούμενος από το σώμα άρχισε την ομιλία του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η ομιλία του ουκρανού προέδρου ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 12.30. Θύμισε στον ελληνικό λαό τις κοινές ρίζες, τον κοινό πολιτισμό που μέσω της ελληνικής παρουσίας στην Ουκρανία έχει αναπτυχθεί. Παραλλήλισε το ελληνικό “ελευθερία ή θάνατος” του 1821 με το δικό τους του 2022 “ελευθερία ή θάνατος” για την προστασία της χώρας του εναντίον της ρωσικής εισβολής. Τόνισε τις ακρότητες που συμβαίνουν στη Μαριούπολη, εκεί όπου τα ρωσικά στρατεύματα χτύπησαν νοσοκομεία, μαιευτήρια, σχολεία ακόμη και το θέατρο της πόλης, ότι μετά τη Μαριούπολη αντίστοιχα χτυπήματα δέχθηκε και η Οδησσός, άλλη μια πόλη με κοινούς δεσμούς. Αναφέρθηκε και μάλιστα με το όνομά της στη Φιλική Εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε σε ουκρανικό έδαφος και κάλεσε στη δημιουργία στην ίδρυση μιας αντίστοιχης που θα απελευθερώσει τη χώρα του. Αναφέρθηκε στον χρόνο που τρέχει, τόνισε τη λογοδοσία, πως πρέπει να σταθούν υπόλογοι όσοι διαπράττουν τα εγκλήματα αυτά και θα τους κάνουμε να λογοδοτήσουν. Είχε μαζί του δυο ελληνικής καταγωγής ουκρανούς που μάχονται και οι οποίοι με τη σειρά τους κάλεσαν τον ελληνικό λαό να τους βοηθήσει. Τέλος, εξέφρασε την ευχή να μην γίνει Θερμοπύλες η Μαριούπολη. Αναφέρθηκε στον εκχριστιανισμό της χώρας του από τους Έλληνες. Ζήτησε στρατιωτική βοήθεια – πέραν της ανθρωπιστικής.
Με τη λήξη της ομιλίας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ολοκληρώθηκε και η ειδική συνεδρίαση της Βουλής.