Η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων είναι αδιαπραγμάτευτη
ΕΚΘ:
Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης τιμά τους εργαζόμενους που έχασαν τη ζωή τους στον χώρο εργασίας τους κι όλους εκείνους που νοσούν από επαγγελματικές ασθένειες, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και Διεθνή Ημέρα Μνήμης
Εργατών.
Η σημερινή ημέρα, μας υπενθυμίζει πως το αίτημα για Ασφάλεια και Υγεία στους χώρους εργασίας είναι πάντα επίκαιρο. Η Υγεία και η ζωή στην εργασία, παραμένει βασικό εργατικό και ανθρώπινο δικαίωμα.
Τα στοιχεία που σχετίζονται με την απώλεια ανθρώπινων ζωών σε χώρους εργασίας ή εξαιτίας της εργασίας, συγκλονίζουν. Είναι χαρακτηριστικό πως κάθε εργάσιμη ημέρα στην Ε.Ε. 12 άνθρωποι δεν γυρίζουν σπίτι μετά τη δουλειά, ενώ 100.000 εργαζόμενοι πεθαίνουν κάθε χρόνο από επαγγελματικό καρκίνο λόγω έκθεσης σε επικίνδυνες ουσίες. Μόλις το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου, στη χώρα μας έξι συνάδελφοί μας έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.
Η αυθαιρεσία μεγάλης μερίδας εργοδοτών που δεν εξασφαλίζουν ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον για τους εργαζομένους σε συνδυασμό με την αδράνεια της Πολιτείας και την υποστελέχωση ελεγκτικών μηχανισμών, συνθέτουν ένα σκηνικό που μόνο σιγουριά και ασφάλεια δεν αποπνέει στους εργαζόμενους που εργάζονται για τη διαβίωσή τους και για να εξασφαλίσουν στους ίδιους και τις οικογένειές τους τα απαραίτητα.
Εκείνο που προκαλεί επίσης ιδιαίτερο προβληματισμό είναι πως πολλά από τα ατυχήματα εργαζομένων δεν καταγράφονται ως εργατικά ατυχήματα, με τον κατασκευαστικό και αγροτικό κλάδο να είναι «πρωταθλητές» σε τέτοιου είδους ατυχήματα.
Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία 2021-2027, εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2021 έπειτα από έναν εξαντλητικό διάλογο αλλά δυστυχώς, στη χώρα μας μετά την παρέλευση δέκα μηνών και μέσα σε διάστημα μόλις λίγων εικοσιτετραώρων το υπουργείο αποφάσισε να πραγματοποιήσει διαβούλευση για την Εθνική Στρατηγική για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία,
μια διαδικασία για την οποία χρειάζεται διαβούλευση σε βάθος και χωρίς ασφυκτικά χρονικά πλαίσια.
Μαύρη εργασία, εντατικοποίηση της εργασίας, εξαντλητικά ωράρια, επιλογή ανειδίκευτου προσωπικού, απουσία ελέγχων, μη τήρηση των βασικών κανόνων Υγιεινής, πίεση για περισσότερη απόδοση υπό την απειλή ακόμα και απόλυσης και παρεμπόδιση της δράσης των συνδικάτων στον ιδιωτικό τομέα αποτελούν τους κυριότερους λόγους για τα εργατικά ατυχήματα και των επαγγελματικών ασθενειών.
Εν μέσω πανδημίας κορονοϊού αποκαλύφθηκαν τα κενά στα μέτρα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Την ίδια ώρα, η εμφάνιση της πανδημίας καθιστά επιτακτική την ανάγκη να υπάρξει μέριμνα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση πανδημιών που ενδεχομένως να εμφανιστούν στο μέλλον. Στο μεταξύ, η κλιματική αλλαγή και οι ακραίες καιρικές συνθήκες δημιουργούν νέα δεδομένα τα οποία πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από την ΕΕ συνολικά και από κάθε κράτος- μέλος σε εθνικό επίπεδο.
Ο κόσμος της εργασίας παγκοσμίως ζητά εκμηδένιση των εργατικών ατυχημάτων και μέριμνα, ώστε να μειωθούν οι αιτίες που προκαλούν ασθένειες. Ο στόχος που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων για Μηδενικούς Θανάτους στους Χώρους Εργασίας έως το 2030, «Vision Zero» είναι δύσκολος αλλά όχι ακατόρθωτος και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συνεργαστούν
κράτη, εργοδότες και εργαζόμενοι.
Η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων για όλους και η ανθρώπινη ζωή είναι αδιαπραγμάτευτη και υπεράνω κερδών.
Διεκδικούμε και απαιτούμε:
Αποτροπή των εργατικών ατυχημάτων και συντονισμένη δράση προς την κατεύθυνση αυτή,
σεβασμό της αξίας και της προσωπικότητας όλων των εργαζομένων χωρίς διακρίσεις,
σταθερή και πλήρη εργασία για όλους και όλες με ίσα δικαιώματα, αυστηρή προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας και ασφάλειας.
Δεν ξεχνάμε και τιμούμε τους συναδέλφους μας που έφυγαν από τη ζωή πρόωρα και άδικα κατά την ώρα της εργασίας τους.
Αλησμόνητοι!
Η Διοίκηση του Ε.Κ.Θ.
Ανακοίνωση με αφορμή τη συγκεκριμένη ημέρα εξέδωσε και η ΓΣΕΕ:
28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
Σήμερα 28 Απριλίου, τα συνδικάτα σε όλο τον κόσμο τιμούν την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία – μια ημέρα για τη μνήμη όσων σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή νόσησαν στην εργασία τους. Το μήνυμα που στέλνει φέτος το συνδικαλιστικό κίνημα είναι: Κάντε την ασφαλή και υγιή εργασία θεμελιώδες δικαίωμα στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ).
Η εργασία πρέπει να είναι πηγή αξιοπρέπειας και ενδυνάμωσης – όχι τραυματισμός, ασθένεια ή απώλεια. Η κατοχύρωση της υγείας και της ασφάλειας ως βασικό δικαίωμα στη ΔΟΕ καθιστά σαφές ότι ένας θάνατος ή ασθένεια εργαζομένου είναι πάρα πολύ. Στέλνει επίσης ένα μήνυμα στους εργοδότες και τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν με τα συνδικάτα τα οποία πιέζουν για ασφαλέστερες θέσεις εργασίας – ειδικά από την έναρξη της πανδημίας.
Παγκοσμίως, περισσότεροι από 3 εκατομμύρια εργαζόμενοι πεθαίνουν από εργατικές ασθένειες ή δυστυχήματα κάθε χρόνο και 374 εκατομμύρια υποφέρουν από τραυματισμούς ή ασθένειες στο χώρο εργασίας. Μόνο το 20 % έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και ασφάλειας στην εργασία. Στη χώρα μας τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα δεν έχουν σταματημό. Μόλις σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά λιμενεργάτης εν ώρα εργασίας στην περιοχή του ΣΕΜΠΟ, έπεσε από ύψος 12 μέτρων αφού υποχώρησαν τα σαπισμένα προστατευτικά κιγκλιδώματα του πλοίου. Έξι (6) εργαζόμενοι σκοτώθηκαν σε διάστημα εννέα ημερών από τη Δευτέρα 21 έως την Τετάρτη 30 Μαρτίου. Το πολύνεκρο εργατικό δυστύχημα στο εργοστάσιο εκρηκτικών στα Γρεβενά απασχόλησε τα ΜΜΕ στο πλαίσιο του αστυνομικού ρεπορτάζ, μία μόνο μέρα. Στην Κόρινθο και στη θάλασσα του Αστακού βρέθηκαν νεκροί δύο Ινδοί εργάτες, ανασφάλιστοι πιθανότατα και με διερεύνηση των υποθέσεων για υπαγωγή τους στην κατηγορία για εμπορία και εκμετάλλευση ανθρώπων. Σε εργολαβία πρασίνου του Δήμου Ελληνικού-
Ηλιούπολης, οι πληροφορίες λένε ότι ο εργολάβος «δανείστηκε» clark εμπορευμάτων δίχως προστατευτικό κάγκελο, από παρακείμενη επιχείρηση υπεραγοράς δομικών υλικών(!!), για «να κάνει τη δουλειά του». Ο εργολαβικός συνάδελφος που ανέβηκε στην πλατφόρμα φόρτωσης εμπορευμάτων για να καθαρίσει τα δέντρα από τα κουκούλια, έπεσε και σκοτώθηκε. Τη Δευτέρα 4 Απριλίου εργάτης λατομείου σκοτώθηκε στη Θάσο. Το Σάββατο 16 Απριλίου αγρότης σκοτώθηκε σε αγροτικές εργασίες στη Μεσαρά στην Κρήτη, ενώ την ίδια ημέρα εργολαβικός στη χαλυβουργία στον Βόλο, έπεσε από ύψος 5 μέτρων και με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις δύσκολα θα ανταποκριθεί στη μηχανική υποστήριξη που του παρέχεται. Το συγκλονιστικότερο είναι ότι ουδείς καταγράφει άμεσα τον μεγάλο αριθμό των δυστυχημάτων και κατά συνέπεια δεν υπάρχει αντίληψη του μεγέθους του δράματος και της επείγουσας ανάγκης να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα ασφαλών και υγιών χώρων εργασίας. Όταν ύστερα από δύο χρόνια έρχονται τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, οι εργαζόμενοι που έχουν χάσει τη ζωή τους, δεν έχουν ονοματεπώνυμα, ούτε οικογένειες. Είναι αριθμοί σε έναν στατιστικό πίνακα. Πολλές περιπτώσεις μάλιστα όπως αυτές του αγροτικού κλάδου δεν καταγράφονται ως εργατικά δυστυχήματα.
Η πανδημία της Covid-19 σε συνδυασμό με τους κινδύνους που δημιουργούνται από την εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας στην εργασία πρόσθεσαν νέα επείγουσα ανάγκη να γίνει η υγεία και η ασφάλεια θεμελιώδες δικαίωμα. Οι εμπειρίες των δύο τελευταίων ετών έχουν δείξει επίσης ότι τα συνδικάτα είναι απαραίτητα για την εφαρμογή και την επιβολή αυτού του δικαιώματος.
Η ΓΣΕΕ, από κοινού με τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC) και τη Διεθνή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ITUC) απαιτούμε από τη Δ.Ο.Ε να υιοθετήσει την επαγγελματική υγεία και ασφάλεια ως θεμελιώδες δικαίωμα στην εργασία. Είναι εξίσου σημαντικό με την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και την εξάλειψη της καταναγκαστικής εργασίας, της παιδικής εργασίας και των διακρίσεων στην απασχόληση.
Η ΓΣΕΕ είναι σε πλήρη ετοιμότητα και σε διαρκή συνεννόηση με τις Οργανώσεις Μέλη της, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, για προτάσεις συγκεκριμένων επιμέρους νομοθετικών παρεμβάσεων.
Τα συνδικάτα ζητούμε ΤΩΡΑ πρόσβαση των εργαζομένων σε ολοκληρωμένο σύστημα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στην εργασία.
Τα συνδικάτα είμαστε δίπλα στους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές μας που ασθενούν λόγω των συνθηκών εργασίας τους, που εργάζονται χωρίς μέτρα
ασφαλείας, που υφίστανται παρενόχληση στους χώρους εργασίας, που βρίσκονται
στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, που χάνουν τη ζωή τους την ώρα της δουλειάς
τους από την έλλειψη των μέτρων υγείας και ασφάλειας.
Τα συνδικάτα λέμε τέρμα στα κροκοδείλια δάκρυα και στις δηλώσεις χωρίς
αντίκρισμα. Εάν δεν λυθούν δομικά προβλήματα της πολιτικής υγείας και
ασφάλειας της εργασίας, η πρόοδος της κοινωνίας καταδικάζεται σε διαρκή
αποτυχία.
Τιμούμε την μνήμη όσων έχασαν την ζωή τους εν ώρα εργασίας ή από
επαγγελματική ασθένεια.
Αγωνιζόμαστε για την εξάλειψη των επικίνδυνων συνθηκών στους χώρους
εργασίας.