Η Τουρκία να επιδείξει πολιτική βούληση και να τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις
Ευρωκοινοβούλιο- Ενεργοποίηση της διαδικασίας επί παραβάσει :
Δήλωση των ευρωβουλευτών Sánchez Amor και Lagodinsky σχετικά με τα δημοσιεύματα για την ενεργοποίηση της διαδικασίας επί παραβάσει κατά της Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Ο μόνιμος εισηγητής του Κοινοβουλίου για την Τουρκία Nacho Sánchez Amor (Σοσιαλιστές, Ισπανία) και ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας Sergey Lagodinsky (Πράσινοι, Γερμανία) εξέδωσαν την ακόλουθη δήλωση μετά την απόφαση της Επιτροπής Υπουργών να εφαρμόσει το άρθρο 46 παράγραφος 4 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Με την απόφαση αυτή θα κινηθεί διαδικασία επί παραβάσει κατά της Τουρκίας λόγω της άρνησής της να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Osman Kavala.
«Η σημερινή απόφαση της Επιτροπής Υπουργών να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Τουρκίας είναι λογική συνέπεια της άρνησης της Τουρκίας να απελευθερώσει τον Osman Kavala σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Εκφράζουμε τη λύπη μας για το γεγονός ότι η διαδικασία αυτή κρίνεται αναγκαία. Η απόφαση θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν η Τουρκία, ιδρυτικό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανταποκρινόταν στις ευθύνες της και συμμορφωνόταν με τις διεθνείς δεσμεύσεις της. Όσο λυπηρές κι αν είναι οι εξελίξεις αυτές, αποτελούν αποκλειστική ευθύνη των αρχών της Τουρκίας.
Η υπόθεση αυτή αντικατοπτρίζει την κρίσιμη κατάσταση των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου στην Τουρκία. Η διαδικασία επί παραβάσει θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, γεγονός που δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της ίδιας της χώρας αλλά ούτε και της ΕΕ. Αυτό θα έχει επίσης αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.
Εναπόκειται πλέον στα δικαστήρια και τις αρχές της Τουρκίας να επιδείξουν έστω και τώρα πολιτική βούληση, σεβόμενοι τις διεθνείς δεσμεύσεις τους, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να καταστεί δυνατή η εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ- Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της ανανέωσης της τελωνειακής ένωσης. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου αποτελούν προϋποθέσεις για την εν λόγω συνεργασία».