Η πανδημία κι ο πόλεμος στην Ουκρανία αύξησε την εμπιστοσύνη των πολιτών στους πολιτικούς
Φινλανδία:
Πρώτα η πανδημία της Covid-19 και μετά η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία ενίσχυσαν στη Φινλανδία την πίστη στους πολιτικούς και στη λειτουργία της δημοκρατίας.
Έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (20 Ιουλίου) από το Φινλανδικό Φόρουμ Επιχειρήσεων και Πολιτικής (EVA) έδειξε μια αυξανόμενη εμπιστοσύνη προς τους πολιτικούς.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που βασίστηκαν σε συνεντεύξεις κατά τη διάρκεια της περασμένης άνοιξης, το 51% των ερωτηθέντων θεώρησε ότι τα μηνύματα που μεταδίδουν οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων είναι ακριβή. Αντίθετη άποψη είχε το 28% των ερωτηθέντων.
Η αλλαγή δεν ήταν παρά πρωτοφανής. Το φθινόπωρο του 2021, μόλις το 26% των Φινλανδών ήταν έτοιμο να πιστέψει αυτά που έλεγαν οι πολιτικοί.
Η αυξανόμενη τάση αποδεικνύει ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης, στην προκειμένη περίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία, οι άνθρωποι έχουν την τάση να βρίσκουν παρηγοριά από τους ηγέτες τους, να συσπειρώνονται γύρω από τη σημαία. Παρόμοια ώθηση απολάμβαναν οι πολιτικοί την άνοιξη του 2020 στην Covid19, όταν το 48% των ανθρώπων τους θεωρούσε αξιόπιστους.
Στην έρευνα ζητήθηκαν επίσης οι απόψεις σχετικά με την κατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα. Η δημοκρατία λειτουργεί καλά και οι πολίτες έχουν μια πραγματική ευκαιρία να επηρεάσουν απάντησε το 40% των ερωτηθέντων.
Το αποτέλεσμα έδειξε αύξηση 8% από το περασμένο φθινόπωρο. Ωστόσο, το 43% έχει αμφιβολίες σχετικά με την πραγματική λειτουργία του δημοκρατικού μηχανισμού.
Οι πραγματικοί εξουσιαστές θεωρούνται όλο και περισσότερο ότι προέρχονται εκτός του πολιτικού συστήματος. Σύμφωνα με την έρευνα, το 72% θεωρεί ότι τα «μέσα κοινωνικής δικτύωσης» διαθέτουν υπερβολικά μεγάλη κοινωνική επιρροή.
Πιο κάτω στην κατάταξη με υπερβολική δύναμη αναφέρθηκαν επίσης οι «τεχνολογικοί γίγαντες» (58%), οι «πολυεθνικές εταιρείες» (54%) και οι «δυνάμεις της αγοράς» (47%). Περίπου το 37% των ερωτηθέντων θεώρησε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υπερβολικά μεγάλη επιρροή, το ίδιο ποσοστό με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
euractiv