Η Ολλανδία παίρνει μέτρα για να προστατεύσει τον Τύπο, η Ελλάδα;
Από την 6η πήγε στην 28η θέση :
Η ελευθερία του Τύπου στην Ολλανδία δέχεται πιέσεις και πρέπει να εφαρμοστούν πρόσθετα μέτρα για την προστασία της, έγραψαν δύο υπουργοί σε επιστολή τους προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων την Τετάρτη.
Ο υφυπουργός Gunay Uslu και ο υπουργός Δικαιοσύνης και Ασφάλειας Dilan Yeşilgöz-Zegerius έγραψαν επιστολή προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων στην οποία εξηγούν τα πρόσθετα μέτρα που θα εφαρμόσουν για την προστασία της ελευθερίας του Τύπου.
«Η ελευθερία του Τύπου και η ασφάλεια του Τύπου είναι απαραίτητες για τη δημοκρατία μας. Οι δημοσιογράφοι έρχονται όλο και περισσότερο αντιμέτωποι με απειλές, επιθετικότητα και εκφοβισμό. Αυτό είναι απαράδεκτο. Από πρόσφατες αναφορές και συζητήσεις που είχα με δημοσιογράφους, συμπεραίνω ότι πρόκειται για ένα δομικό, κοινωνικό πρόβλημα που δεν είναι εύκολο να λυθεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα διεξοδικά με αυτό το σχέδιο», έγραψε ο Uslu στην επιστολή.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν την παράταση της πρωτοβουλίας PersVeilig, η οποία προστατεύει τους δημοσιογράφους επιτρέποντάς τους να καταγγέλλουν τυχόν περιστατικά, μέχρι το 2024, καθώς και το ευέλικτο πακέτο προστασίας των ελεύθερων επαγγελματιών, το οποίο είναι μια παρόμοια πρωτοβουλία που προστατεύει τους ελεύθερους επαγγελματίες δημοσιογράφους.
Επιπλέον, οι υπουργοί σκοπεύουν να συνεργαστούν με το Δίκτυο Παιδείας στα Μέσα Ενημέρωσης για να εκπαιδεύσουν το ολλανδικό κοινό σχετικά με τις ευθύνες ενός δημοσιογράφου και των μέσων ενημέρωσης και πώς μια δημοκρατία χρειάζεται έναν ανεξάρτητο Τύπο για να λειτουργήσει.
«Στο πλαίσιο της ελεύθερης κοινωνίας δεν μπορούμε να ανεχθούμε ότι κάποιοι άνθρωποι νομίζουν ότι πρέπει να εκφοβίζουν τους άλλους διαδίδοντας τις προσωπικές τους πληροφορίες. Στο σπίτι, εσείς και η οικογένειά σας πρέπει να είστε ασφαλείς. Ως δημοσιογράφος πρέπει να μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας ελεύθερα και ανεμπόδιστα ανά πάσα στιγμή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τραβάμε τη γραμμή εδώ και, για παράδειγμα, ορίζουμε επίσης στον νόμο με το νομοσχέδιο για το doxing ότι δεν το δεχόμαστε αυτό. Και όποιος ξεπερνάει αυτό το όριο αξίζει τιμωρία», έγραψε η Yesilgöz-Zegerius.
Το τελευταίο μέτρο που σκοπεύουν να συμπεριλάβουν είναι η ανάθεση έρευνας για συγκεκριμένες ομάδες που στοχοποιούν και εκφοβίζουν δημοσιογράφους στο διαδίκτυο.
Η ελευθερία του Τύπου στην Ολλανδία μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με πέρυσι λόγω των επιθέσεων στον Τύπο, σύμφωνα με τη δημοσίευση του Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα τον Μάιο, ο οποίος μείωσε την κατάταξη της χώρας από την έκτη στην 28η θέση.
Οι υπουργοί σκοπεύουν να ερευνήσουν τις χώρες με υψηλότερη βαθμολογία για την ελευθερία του Τύπου για να αποκτήσουν εικόνα για το τι θα μπορούσαν να κάνουν για να βελτιώσουν την ελευθερία του Τύπου στην Ολλανδία.
euractiv.gr