Η ιστορία δεν δικάζεται
Η μνήμη παραμένει ζωντανή- Σ.Φ.Ε.Α. 1967- 1974:
Δικάζεται αύριο, 23 Σεπτεμβρίου στο Δοιοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης η αίτηση ακύρωσης της απογόνου του στρατηγού Αθανασίου Χρυσοχόου φρούραρχου Θεσσαλονίκης και γενικού διοικητή Μακεδονίας την περίοδο της ναζιστικής κατοχής κατά της μετονομασίας της φερώνυμης οδού σε Αλβέρτου Ναρ.
Η αίτηση ακύρωσης στρέφεται κατά του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μ-Θ αλλά και του υπουργείου Εσωτερικών και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αν και δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα της τελευταίας οι ονοματοθεσίες των οδών.
Το όνομα του Χρυσοχόου είχε αποδώσει σε δρόμο της πόλης το 1971 το παράνομο διορισμένο από τη χούντα ΔΣΘ παρά την εθνικά επιλήψιμη συνεργασία του με τις ναζιστικές δυνάμεις Κατοχής που έστειλαν στα κρεματόρια πενήντα περίπου χιλιάδες εβραϊκής καταγωγής συμπολίτες μας, ενώ καταδίκασαν σε θάνατο από πείνα και εκτέλεσαν χιλιάδες άλλους που αντιστάθηκαν στους δήμιους του Χίτλερ και τους δωσίλογους συνεργάτες τους. Μάλιστα ο Αθ. Χρυσοχόου υπεράσπισε το 1950 στο Ειδικό Στρατοδικείο Εγκληματιών Πολέμου τον αρχιεγκληματία Μαξ Μέρτεν – υπόλογο για την καταναγκαστική εργασία, την εξόντωση και τη διαρπαγή των περιουσιών των αδικοχαμένων συμπολιτών μας.
Ως γνωστόν τη μετονομασία της οδού αποφάσισε, έπειτα από ομόφωνη πρόταση της Επιτροπής Ιστορικής Μνήμης του Δήμου Θεσσαλονίκης, το Δημοτικό Συμβούλιο στις 26/03/2018 με τη σύμφωνη γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης και με την τήρηση όλων των διατάξεων που προβλέπει ο σχετικός νόμος, υλοποιώντας αίτημα συνδημοτών μας και ιστορικών φορέων όπως ο Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ 1967-1974).
Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τη μετονομασία της οδού Αθ. Χρυσοχόου σε οδό Αλβέρτου Ναρ, ο οποίος υπήρξε σημαντικός λογοτέχνης και θεματοφύλακας της πολυπολιτισμικής ταυτότητας της πόλης ως μια οφειλόμενη αναγνώριση της ανεκτίμητης συμβολής της εβραϊκής κοινότητας στη φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης.
Θεωρούμε ότι η υπό εκδίκαση αίτηση ακύρωσης των απογόνων του στρ. Χρυσοχόου δεν είναι παρά μια απόπειρα νομιμοποίησης / εξιλέωσης του καθεστώτος που συνεργάστηκε με τις κατοχικές δυνάμεις. Μια προσπάθεια αναθεώρησης της ιστορίας καθώς αποσιωπάται εσκεμμένα η εγκληματική δραστηριότητα των κατοχικών στρατευμάτων στη Θεσσαλονίκη και των συνεργατών τους, ανάμεσα στους οποίους ο Αθ. Χρυσοχόου κατείχε εξέχουσα θέση ως αξιωματούχος του κατοχικού καθεστώτος.
Οι ίδιοι μάλιστα δεν δίστασαν να καταθέσουν αγωγή για «προσβολή μνήμης νεκρού» κατά των Αλέξανδρου Γρίμπα, Σπυρίδωνα Σακέττα και Τριανταφύλλου Μηταφίδη – αγωνιστών της αντιδικτατορικής αντίστασης, μελών του ΣΦΕΑ και πρώην δημοτικών συμβούλων του ΔΘ –επειδή με επιστολή τους προέτρεψαν το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης να προχωρήσει στη μετονομασία του δρόμου. Η αγωγή έχει προκαλέσει την αντίδραση μεγάλου αριθμού ιστορικών, νομικών και πολιτικών επιστημόνων σε διεθνές επίπεδο που, όπως υποστηρίζουν σε κοινή τους δήλωση «η ιστορία δεν δικάζεται».
Πιστεύουμε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ΜΘ όπως έπραξαν και στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα υπερασπίσουν τη μετονομασία της οδού όχι μόνο για λόγους σεβασμού της νομιμότητας αλλά και ως συμβολή στην προσπάθεια η Θεσσαλονίκη – που ανακηρύχθηκε μαρτυρική πόλη μόλις το 2012 – τιμώντας το μαρτυρικό και αντιστασιακό της παρελθόν να ανακτήσει την ιστορική της μνήμη και να γίνει παράδειγμα συνύπαρξης και αλληλεγγύης.
Καλούμε τα μέλη του Συνδέσμου και πολίτες της Θεσσαλονίκης να εκφράσουν με την παρουσία τους την υποστήριξή τους στη δημοκρατική νομιμότητα κατά τη συζήτηση της αίτησης ακύρωσης στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, Φράγκων 2-4 την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021 στις 9 π.μ.
Δελτίο Τύπου του Σ.Φ.Ε.Α. 1967- 1974