Η Ευρώπη θα παραμείνει ενωμένη
Ο πρώην πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στη Θεσσαλονίκη και στο Γαλλικό Προξενείο, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Γαλλικό Σχολείο:
“Η Ευρώπη θα παραμείνει ενωμένη” είπε ο Φρανσουά Ολάντ, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας απαντώντας σε ερώτηση της ΔΙΟΝ Τηλεόρασης Κεντρικής Μακεδονίας. Ο κος Ολάντ βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη συμμετοχή του στο Φόρουμ του Εκόνομιστ. Παράλληλα όμως είχε την ευκαιρία και ανταποκρίθηκε και στην πρόσκληση της γενικής προξένου της χώρας στην πόλη, της κας Σαντρίν Μουσέ να επισκεφθεί στην έκθεση που λειτουργεί στην αίθουσα Ντασό ενός από τα πιο παλιά και σημαντικά κτίρια της πόλης, αυτό της Λεωφόρου Στρατού όπου πλέον φιλοξενείται το γαλλικό Προξενείο, το γαλλικό Ινστιτούτο και το Γαλλικό Σχολείο. Ο κος Ολάντ παραβρέθηκε στην έκθεση που σηματοδοτεί το πέρασμα πριν 60 χρόνια – 1963- του στρατηγού Σαρλ Ντε Γκολ στην πόλη (στις 19 Μαΐου 1963) και προσφέρει τη δυνατότητα στον κάθε επισκέπτη της να δει πώς έχουν εξελιχθεί οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες από τη δεκαετία του ’60 μέχρι και σήμερα. Σημειώνεται πως η έκθεση ονομάζεται «Από τον Σαρλ Ντε Γκολ στο σήμερα. 1963-2023. Το Λυσέ, μια διαδρομή» (Λυσέ ονομάζεται παραδοσιακά το γαλλικό σχολείο εκεί όπου έχουν μάθει γαλλικά κι όχι μόνο άπειροι Θεσσαλονικείς κι όχι μόνο). Η έκθεση βασίζεται σε αρχεία, φωτογραφίες, εκθέματα από τη συλλογή του Λισέ – ακόμη και βινίλια υπάρχουν- ενώ στους τοίχους της αίθουσας υπάρχουν και 60 λέξεις που σηματοδοτούν τη στενή σχέση που υπάρχει ανάμεσα στις δυο χώρες. Υπενθυμίζεται πως το γαλλικό προξενείο έχει συμπληρώσει 300 χρόνια ζωής και είναι το παλαιότερο στην πόλη. Η έκθεση περιέχει ακόμη την ιστορική επίσκεψη του Ντε Γκολ στο Λισέ, το πώς ο χρόνος περνά πάνω στο ίδιο το ιστορικό κτίριο κι ένα τυχαίο ξεφύλλισμα των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του σχολείου τα τελευταία χρόνια. Εξάλλου, αυτό ήταν και το θέμα στο … πηγαδάκι που στήθηκε αφού ο πρώην πρόεδρος δέχθηκε και τις ερωτήσεις των νεαρών δημοσιογράφων- των παιδιών του Γαλλικού Σχολείου που μαθαίνουν γαλλικά, αγγλικά και ελληνικά – έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν και στις τρεις γλώσσες και να συνεχίσουν κανονικά την εκπαίδευσή τους.
Την επίσκεψη του κου Ολάντ στην έκθεση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος της Λαϊκής Αποστολής της Γαλλίας Φρανσουά Περέ, η υπεύθυνη του γραφείου του πρωθυπουργού κα Μαρία Αντωνίου, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού κα Μαρία Καραγιάννη, ο περιφερειακός Σύμβουλος και διεθνολόγος κος Βενιαμίν Καρακοστάνογλου και η κα Στελλίνα Τροϊανού, πρόεδρος της Νουβέλ Αμικάλ.
Από την ενέργεια στην Ελισάβετ και την ευρωπαϊκή ενότητα
Ο κος Ολάντ απάντησε και στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Αρχικά αναφέρθηκε στην προσπάθεια των κυβερνήσεων των 27 να βάλουν ένα πλαφόν στις ενεργειακές τιμές και να μπορέσουν να αποζημιωθούν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς. Σαφώς του χρόνου, όταν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να τεθούν όλες οι προσπάθειες θα υπάρχει αναστάτωση και σε αυτή ακριβώς την αναστάτωση ελπίζει ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν: να προκαλέσουν τον θυμό των καταναλωτών οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα του και να ασκήσουν πιέσεις στις κυβερνήσεις τους.
Ο κος Ολάντ αναφέρθηκε στον θάνατο της Ελίζαμπεθ συμπονώντας τον βρετανικό λαό για την απώλειά τους έπειτα από 70 χρόνια που ήταν μονάρχης αυτής της μεγάλης χώρας. Ανέφερε πως είχε την τύχη να την υποδεχθεί ως πρόεδρος της χώρας σε επίσημη επίσκεψη και αντιλήφθηκε το ταλέντο, τον σεβασμό που προκαλούσε η βασίλισσα. Πρέπει δε να παραμείνουμε κοντά στον βρετανικό λαό έτσι ώστε να καταλάβει πως ακόμη κι αν επέλεξε να φύγει από την ΕΕ παραμένουν ενεργά τα συναισθήματα που μας ενώνουν και πως έχουν συμβάλλει στη φιλία ανάμεσα στις χώρες μας.
Με την ευκαιρία της επίσκεψης της υπουργού Άμυνας, Κατρίν Κολονά, και την υπογραφή και του συμφώνου ανάμεσα στις δυο χώρες, αναφέρθηκε στη στρατηγική συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στις δυο χώρες αλλά και στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και στη βοήθεια που θα πρέπει να δοθεί σε περίπτωση που κάποιο κράτος- μέλος δεχθεί επίθεση και της αλληλεγγύης που πρέπει να εκφραστεί. Αλλά θα πρέπει να πούμε πως δεν είναι αποδεκτό ένα άλλο κράτος -μέλος του ΝΑΤΟ να απειλεί την ασφάλεια ή την εδαφική κυριαρχία ενός άλλου κράτους- μέλους. Άρα δεν πρέπει μόνο να αντιδράσουμε η Ελλάδα και η Γαλλία αλλά και στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που θα πρέπει να δείξουμε την κατανόηση και την αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα.
Τέλος, ρωτήθηκε κι αν θα καταφέρει να παραμείνει ενωμένη η ΕΕ είπε πως αποτελεί προϋπόθεση η ενότητα της ΕΕ τόσο για την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων αλλά και σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση. Η απομάκρυνση κάποιων κρατών- μελών από αυτή τη διπλή φιλοδοξία σίγουρα θα προκαλέσει θέμα. Ωστόσο, η ΕΕ φάνηκε ικανή τα τελευταία χρόνια να αντισταθεί σε πολλές κρίσεις, ακόμη κι αν της πήρε λίγο χρόνο, – δείτε ήταν η κρίση της ευρωζώνης- κι ευτυχώς που η Ελλάδα παρέμεινε εντός -ή η κρίση της πανδημίας ή στην προσφυγική κρίση … άρα έχουμε ανάγκη την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και την ευρωπαϊκή ενότητα. Άρα εκτιμώ πως αυτό θα γίνει και με την ενεργειακή κρίση και στην προσπάθεια να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Τα παιδιά και ο… γύψος
Η επίσκεψη του κου Ολάντ στο Λισέ τον… πήγε και στο εσωτερικό του σχολείου. Μάλιστα μπήκε και σε μια αίθουσα παιδιών του δημοτικού που τον περίμενε και δέχθηκε όλες τις ερωτήσεις που του είχαν ετοιμάσει οι μικροί μαθητές- ρεπόρτερς. Οι ερωτήσεις ποικίλαν – από το αν ήταν εύκολο να εκλεγεί πρόεδρος, πόσα ταξίδια κάνει – περίπου 50 στα 5 χρόνια- , αν ως πρόεδρος μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Αυτή ήταν η τελευταία ερώτηση από το πολυεθνικό κοινό του – από τη Γαλλία και την Ελλάδα στην Ουκρανία, την Τουρκία- και σε αυτή απάντησε λέγοντας πως σίγουρα θέλει να κάνει πολλά περισσότερα για τον κόσμο αλλά και πως δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει ειδικά σε ό,τι αφορά την προσωπική του ζωή. Απάντησε στις ερωτήσεις για το ιντερνετικό ραδιόφωνο των παιδιών ενώ στο τέλος υπέγραψε και στον… γύψο μιας μαθήτριας που είχε σπάσει το πόδι της!
Χαρακτηριστικό της επίσκεψης του κου Ολάντ ήταν πως όταν τον αντιλήφθηκε ένας κύριος εκτός του σχολείου τον χαιρέτησε – εκφράζοντάς του και τις ευχαριστίες για όσα έκανε για τη χώρα μας στις σύγχρονες μέρες της οικονομικής μας κρίσης- κι εκείνος τον χαιρέτησε από μακριά.
Δήμητρα Μακρή