Η επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν πυροδοτεί τη διεθνή ένταση
Δημήτρης Βίτσας, βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ:
“Η επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν πυροδοτεί τη διεθνή ένταση” ανέφερε ο Δημήτρης Βίτσας παραχωρώντας συνέντευξη στην ΕΡΤ. Ο βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία εξέφρασε την άποψή του σχετικά με όσα πυροδότησε στην περιοχή η απόφαση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να επισκεφθεί το νησί που εδώ και 70 τουλάχιστον χρόνια συνεχίζει να θεωρεί δικό της η Κίνα. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας ανέφερε ακόμη πως είναι καλό να διατηρηθεί ως έχει το “σημερινό status quo” το οποίο, όπως χαρακτηριστικά είπε “είναι το καλύτερο δυνατό”.
Ολόκληρη η δήλωση του κου Βίτσα έχει ως εξής:
«Από την άποψη της παγκόσμιας ειρήνης και των προσπαθειών για επίλυση των διεθνών προβλημάτων δια της διπλωματικής οδού, η επίσκεψη της κας Πελόζι στην Ταϊβάν δεν άξιζε τον κόπο. Ήδη έχει προκαλέσει διεθνώς μια ένταση παρόλο που υπάρχει γενικά μια ενιαία πολιτική της “μίας Κίνας”, όπου και αναγνωρίζονται στην Κίνα κυριαρχικά δικαιώματα απέναντι στην Ταϊβάν.
Είναι ξεκάθαρο ότι την τελευταία 20ετία οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει την Κίνα ως μια εχθρική γι’ αυτούς δύναμη, κυρίως οικονομική, παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η Κίνα έχει στα χέρια της μεγάλο μέρος των ομολόγων και των ταμειακών αξιών των ΗΠΑ. Η πρόσφατη συμφωνία της Αμερικής με την Αυστραλία, παρόλο ότι πέταξε έξω παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ όπως λ.χ. η Γαλλία, κινείται σε αυτή την κατεύθυνση.
Δεδομένης της πλήρους αδυναμίας της Ευρώπης να παίξει κάποιο καταλυτικό ρόλο στα παγκόσμια γεγονότα, αυτό του χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι να πέσουν όσο το δυνατόν οι τόνοι της αντιπαράθεσης. Το σημερινό status quo είναι το καλύτερο δυνατό. Η Κίνα σήμερα έχει πολλές άλλου είδους δυνατότητες να επιβάλει την παρουσία της στην Ταϊβάν και την εμπορο-οικονομική της κυριαρχία, που δεν χρειάζεται να επέμβει στρατιωτικά και με βίαια μέσα στο νησί.
Αυτό που φαίνεται είναι ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μια μεμονωμένη πρωτοβουλία της κας Πελόζι, αλλά για μια προσπάθεια κάποιου κέντρου αποφάσεων των ΗΠΑ να δοκιμάσουν και να “τζαρτζάρουν” την κινεζική ηγεσία. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι στην περίπτωση μιας ευθείας σύγκρουσης ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ, τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα άσχημα για τον πλανήτη και σίγουρα οι επιπτώσεις αυτής υπερτερούν της σύγκρουσης ΗΠΑ – Ρωσίας.
Επιπλέον, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τον κίνδυνο χρήσης πυρηνικών όπλων, μια που σήμερα σε αυτό το πεδίο έχουν συντελεστεί μεγάλες αλλαγές, εμφανίζονται νέα δόγματα, υπάρχουν πυρηνικά όπλα περιορισμένης κλίμακας και ισχύος και δεν μιλάμε πλέον με όρους Χιροσίμα και Ναγκασάκι.
Δεν πρέπει σε αυτή τη φάση να κρύβουμε τον μεγάλο κόσμο των συμφερόντων που κυριαρχεί στις διεθνείς σχέσεις και που φέρνουν διαφορές και ανταγωνισμούς μεταξύ κρατών και σε αρκετές περιπτώσεις σε σύγκρουση μεταξύ τους.
Τη δεδομένη στιγμή η Κίνα φαίνεται να κρατά μια αρκετά “σοφή” στάση σε ό,τι αφορά την προάσπιση των δικών της τουλάχιστον συμφερόντων…».