H Δίκη “Chauvin”, μια δίκη ορόσημο
Οι ΗΠΑ και το "Black lives matter":
I can’t breathe. Δε μπορώ να αναπνεύσω. Αυτό είπε ο αφροαμερικανός George Floyd πριν αφήσει την τελευταία του πνοή στη Μινεάπολις της Μινεσότα της Αμερικής αφού έπεσε θύμα αστυνομικής βίας στις 25 Μαΐου 2020. Η συνέχεια γνωστή, καθώς οι διαδηλώσεις τόσο στην Αμερική αλλά και σε όλον τον κόσμο διαδέχοταν η μία την άλλη.
Το αποτέλεσμα ήταν η γιγάντωση του ακτιβιστικού κίνηματος “Black Lives Matter”.Το κίνημα αυτό αντιτίθεται σε οποιαδήποτε μορφή φυλετικής διάκρισης που προωθεί τη φυλετική ανισότητα καθώς και στην αστυνομική βία, η οποια θέτει στο στόχαστρό της τους έχρωμους. Το κίνημα αξίζει να αναφερθεί πως ιδρύθηκε το 2013, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Όμπαμα, φάνηκε να ανθίζει, ενώ το 2017, επί προεδρίας Τράμπ παρήκμασε σημαντικά γεγονός που αποδίδεται στην εσωτερική πολιτική που άσκησε ο τέως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Η Δίκη
Τη Δευτέρα 29/03, ξεκίνησε η δίκη του Derek Chauvin, Ντέρεκ Τσόβιν, του αστυνομικού που σκότωσε τον Τζόρτζ Φλόιντ πριν από 10 μήνες . Η γραμμη υποστήριξης που θα ακολουθήσουν οι συνήγοροι υπεράσπισης του 45χρονου πρώην αστυνομικού είναι πως ο Τζορτζ Φλόιντ πέθανε από άλλα αίτια που σχετίζονται με τη χρόνια χρήση ναρκωτικών, γεγονός που προκύπτει από τις τοξικολογικές εξετάσεις του θύματος.
Ο Chauvin αντιμετωπίζει τρεις κατηγορίες: ανθρωποκτονία δευτέρου βαθμού χωρίς πρόθεση, ανθρωποκτονία τρίτου βαθμού και δολοφονία δευτέρου βαθμού. Για τις κατηγορίες αυτές έχει δηλώσει ότι είναι αθώος. Οι τρεις αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στο γεγονός αντιμετωπίζουν κατηγορίες για βοήθεια και υπόθαλψη σε ανθρωποκτονία δευτέρου βαθμού χωρίς πρόθεση. Σύμφωνα με το νομικό καθεστώς, ο Chauvin είναι πιθανόν να καταδικαστεί με μέχρι και 40 χρόνια κάθειρξη για δεύτερου βαθμού ανθρωποκτονία και ως 25 χρόνια για τρίτου βαθμού ανθρωποκτονία.
Στη δίκη συμμετέχουν και ένορκοι, 12 στο σύνολο και πιο συγκεκριμένα 3 Αφροαμερικανοί άντρες, μία Αφροαμερικανή γυναίκα, 6 λευκές γυναίκες, 3 λευκοί άντρες και 2 πολυφυλετικές γυναίκες.
Απο την άλλη, οι αυτοψίες και ο ανεξάρτητος ιατροδικαστής που επέλεξε η οικογένεια τονίζουν ότι ο θάνατος προήλθε από ανθρωποκτονία. Ο πρώτος ιατροδικαστικής τόνισε ότι ο θάνατος προήλθε λόγω καρδιακής ανακοπής που προέκυψε από πίεση στον αυχένα και τον θώρακα. Ο δεύτερος εξέτασε το θύμα και ανέφερε θάνατο με την αιτία ασφυξίας από παρατεταμένη πίεση στον θώρακα.
Τη Δευτέρα 05 Απριλίου, ήταν η έκτη μέρα της δίκης, η οποία αναμένεται να διαρκέσει 4 εβδομάδες. Χθες, ανέβηκε στο εδώλιο ο αρχηγός του αστυνομικού τμήματος Μινεσότα και κατέθεσε τα εξής: “αρχικά ήταν λογικό να προσπαθήσει να θέσει υπό τον έλεγχό του τον Floyd” αλλά όταν ο Floyd είχε σταματήσει να αντιστέκεται και “σαφώς όταν ο κ. Floyd είχε χάσει τις αισθήσεις του και ήταν ακίνητος “, τότε έπρεπε να απομακρυνθεί. “Δεν είναι μέρος της εκπαίδευσής μας και σίγουρα δεν αποτελεί μέρος της ηθικής ή των αξιών μας”, τόνισε.
Η σημασία
Η δολοφονία του George Floyd αμαύρωσε ξανά την εικόνα της Αμερικής και αποδεικνύει πως τα «αυτονόητα», δηλαδή o σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή, δε θεωρούνται και δεδομένα. Ένας αστυνομικός πιέζει ασφυχτικά με το πόδι του το λαιμό του George Floyd για 8 και λεπτά και αυτός χάνει λίγο μετά την μάχη με τη ζωή.
Η συγκεκριμένη δίκη δεν είναι μια απλή δίκη. Είναι μια δίκη ορόσημο και μια νίκη των έγχρωμων ενάντια στην αστυνομική βία. Παράλληλα, βασικό θέμα που αναδεικνύεται είναι ο ρατσισμός που υπήρχε και υπάρχει και είναι απόρροια της εναντίωσης στην αξιέπαινη διαφορετικότητα και της προσωπική ιδιαιτερότητα της αφροαμερκανικής κοινότητας. Τα στερεότυπα, οι προκαταλήψεις καθώς και παθογενείς καταστάσεις επιτρέπουν την εμφάνιση ρατσιστικών συμπεριφορών. Η αστυνομική βία είναι μια άλλη προέκταση, η οποία αναδεικνύεται και διαφαίνεται πως οι πολίτες ζητούν ένα “συστημικό κράτος”, το οποίο θα σέβεται και θα προφυλάσσει τους πολίτες ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, σεξουαλικότητας κ.α
Ο άδικος θάνατος αυτού του ανθρώπου έχει χαραχτεί καλά στη μνήμη του κόσμου και μια έκβαση της δίκης που θα τον τιμά τόσο αυτόν όσα και τα θύματα αστυνομικής βίας και ρατσιστικής αντιμετώπισης εν γενεί θα δημιουργήσει μια νέα σελίδα στην ιστορία.
Ανεσιάδου Ελένη