Για δύσκολους λύτες η επόμενη μέρα στη Γαλλία
Γαλλικές βουλευτικές εκλογές:
Οι γάλλοι ψηφοφόροι στέρησαν από τον πρόεδρο Emmanuel Macron την κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής (19 Ιουνίου), ενώ η αριστερά και η ακροδεξιά σημείωσαν σημαντική πρόοδο.
Το κόμμα Αναγέννηση του Macron, παλαιότερα γνωστό ως La République en marche, θα παραμείνει η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά έχασε περισσότερους από εκατό βουλευτές, πέφτοντας σε περίπου 230 βουλευτές που εξελέγησαν στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών, πολύ κάτω από τους 289 που απαιτούνται για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας.
Από τα 15 μέλη της κυβέρνησης που ήταν επίσης υποψήφιοι, ορισμένα ηττήθηκαν και θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους τις επόμενες ημέρες, όπως η Amélie de Montchalin, υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, η Brigitte Bourguignon, υπουργός Υγείας και η Justine Benin, υφυπουργός Θάλασσας.
Ορισμένα βαριά ονόματα του προεδρικού κόμματος δεν εξελέγησαν επίσης: Ο Richard Ferrand, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και ο Christophe Castaner, πρόεδρος της ομάδας La République en marche στη Συνέλευση και πρώιμος υποστηρικτής του Macron.
Ο Mathieu Gallard, διευθυντής ερευνών της Ipsos France, εξηγεί την αποτυχία του προεδρικού στρατοπέδου με την «εξαιρετικά δύσκολη σχέση» μεταξύ των αριστερών ψηφοφόρων και του Macron, ο οποίος «τους προσέλκυσε κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών, πριν «δαιμονοποιήσει» την Αριστερά κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών».
Ο αριστερός συνασπισμός (NUPES), κατάφερε να κερδίσει περίπου 150 έδρες, πολύ μακριά από τις 289 που απαιτούνται για να μπορέσει ο ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς Jean-Luc Mélenchon να διοριστεί πρωθυπουργός. Στο σύνολό της, η Ενωμένη Αριστερά θα γίνει η πρώτη δύναμη της αντιπολίτευσης.
«Η μεγάλη έκχυση της ιστορίας από τα βάθη των επαναστάσεων της Γαλλίας έχει ένα πρόσωπο, αυτό της συλλογικής και λαϊκής μας ένωσης», δήλωσε ο Mélenchon, δείχνοντας ότι το στρατόπεδό του «δεν θα απαρνηθεί τη φιλοδοξία» να είναι εκείνοι που θα κυβερνήσουν αυτή τη χώρα και θα την οδηγήσουν σε έναν άλλο ορίζοντα.
Με περίπου 80 βουλευτές, η Μαρίν Λεπέν και ο Εθνικός της Συναγερμός -Rassemblement National -δεκαπλασίασε τον αριθμό των βουλευτών της σε σχέση με την προηγούμενη νομοθετική περίοδο και το ακροδεξιό κόμμα διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό εκλεγμένων βουλευτών στην κοινοβουλευτική του ιστορία. Η Λεπέν εξέφρασε την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα και για το γεγονός ότι είναι σε θέση «να σχηματίσει μια αποφασιστική ομάδα αντιπολίτευσης απέναντι στους καταστροφείς στην κορυφή, τους Μακρονιστές, και στους καταστροφείς στη βάση, την αντιδημοκρατική αριστερά». Σύμφωνα με την ίδια, το αποτέλεσμα αυτό θέτει τις βάσεις για να αναλάβει το κόμμα της «την ευθύνη της χώρας όταν τελειώσει η περιπέτεια Macron».
Σύμφωνα με τον Mathieu Gallard, «σε τοπικό επίπεδο, το ρεπουμπλικανικό μέτωπο δεν λειτουργεί πλέον καθόλου», διότι όταν το κόμμα της Le Pen βρίσκεται στον δεύτερο γύρο απέναντι στην αριστερά, οι κεντρώοι ψηφοφόροι απέχουν και το αντίστροφο. «Η μόνη διαμόρφωση όπου δυσκολεύεται είναι όταν έχει απέναντί του το LR», τη Δεξιά, εξηγεί.
Το κόμμα Les Républicains, το οποίο έχει λάβει μεταξύ 70 και 80 βουλευτών, θα μπορούσε να καταστεί καθοριστικό για τη συγκρότηση μιας πλειοψηφίας, είτε για ένα κυβερνητικό σύμφωνο είτε για την ψήφιση κειμένων κατά περίπτωση.
Παρά το γεγονός ότι το δεξιό κόμμα έμεινε κάτω από το 5% στις προεδρικές εκλογές, κατάφερε να επιτύχει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι ήταν παρόν σε 90 εκλογικές περιφέρειες, και είχε πολύ καλό ποσοστό εκλογής στον δεύτερο γύρο. Αυτό εξηγείται από τις «πολύ καλές μεταφορές ψήφων» που απολαμβάνει σε όλες τις συνθέσεις.
Η νέα Συνέλευση είναι πιθανό να είναι «πολύ περίπλοκη για τον Emmanuel Macron», λέει ο Gallard, ο οποίος πιστεύει ότι είναι αναμενόμενες οι «κυβερνητικές κρίσεις», καθώς η γαλλική πολιτική τάξη δεν έχει συνηθίσει να βρίσκεται σε τέτοιου είδους καταστάσεις.
euractiv.gr