Γαλλία: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε «έκτακτη επισιτιστική βοήθεια» ύψους 100 ευρώ ανά νοικοκυριό και 50 ευρώ ανά παιδί,
Στην προσπάθεια αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης :
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε «έκτακτη επισιτιστική βοήθεια» ύψους 100 ευρώ ανά νοικοκυριό και 50 ευρώ ανά παιδί, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου Ολίβια Γκρεγκουάρ.
Η επιταγή θα πρέπει να καταβληθεί σε εννέα εκατομμύρια νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.
Ο Μπρουνό Λε Μερ, υπουργός Οικονομίας, είχε ήδη δηλώσει τη Δευτέρα (27 Ιουνίου) ότι θα εφαρμόσει μια ασπίδα προστασίας των ενοικίων, προκειμένου να περιοριστούν οι αυξήσεις των ενοικίων κατά μέγιστο 3,5% κατά τη διάρκεια του έτους.
Οι ανακοινώσεις αυτές προκαταλαμβάνουν το νομοσχέδιο για την «αγοραστική δύναμη», που έχει υποσχεθεί εδώ και καιρό η κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν και πρόκειται να παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Υπουργών στις 6 Ιουλίου.
Σύμφωνα με διαρροή του σχεδίου νομικού κειμένου, εξετάζονται διάφορα μέτρα. Περιλαμβάνουν αύξηση κατά 4% των κοινωνικών παροχών, όπως οι συντάξεις και η οικογενειακή στήριξη. Μια τέτοια αύξηση θα υπολείπεται ωστόσο της κάλυψης του πληθωρισμού του 7% που αναμένεται μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Το νομοσχέδιο θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να προσφέρουν προγράμματα συμμετοχής στα κέρδη, επιτρέποντας στους εργαζόμενους να λαμβάνουν μπόνους όταν η εταιρεία έχει καλές επιδόσεις.
Σε συνέντευξή του στη EURACTIV, ο βουλευτής του NUPES και υποψήφιος για την προεδρία της Επιτροπής Οικονομικών Ερίκ Κοκερέλ ανακοίνωσε ότι ο αριστερός συνασπισμός του θα καταθέσει ένα νομοσχέδιο «κοινωνικής έκτακτης ανάγκης» παράλληλα με το κυβερνητικό. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.500 ευρώ και ένα σύστημα εγγυημένου εισοδήματος για τους μαθητές των επαγγελματικών σχολών.
Το Rassemblement National ζητά επίσης μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα, όπως εξήγησε στη EURACTIV France ο Ζαν-Φιλίπ Τανγκί, επίσης υποψήφιος για την επιτροπή Οικονομικών.
Το ζήτημα του τρόπου χρηματοδότησης ενός τέτοιου νομοσχεδίου παραμένει ολόκληρο. Καθώς η Γαλλία έχει φτάσει στο «επίπεδο συναγερμού» για τα δημόσια οικονομικά, σύμφωνα με τον Λε Μερ, το νομοσχέδιο «αγοραστικής δύναμης» αναμένεται να δημιουργήσει πρόσθετες δαπάνες ύψους 20-25 δισεκατομμυρίων ευρώ.
euractiv.g