Ετοιμάζεται η αποστολή στρατιωτικής εκπαίδευσης της ΕΕ για τις ουκρανικές δυνάμεις
Ευρωπαίοι υπουργοί Άμυνας:
Οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ εξέφρασαν την Τρίτη (30 Αυγούστου) την υποστήριξή τους στην έναρξη των εργασιών για τη δημιουργία μιας αποστολής στρατιωτικής εκπαίδευσης της ΕΕ για τις ουκρανικές δυνάμεις, η οποία θα συμπληρώσει τις τρέχουσες προσπάθειες μεμονωμένων χωρών της ΕΕ.
«Όλα τα κράτη μέλη συμφωνούν σαφώς σε αυτό και στην έναρξη των απαραίτητων εργασιών για τον καθορισμό των παραμέτρων μιας αποστολής στρατιωτικής βοήθειας της ΕΕ για την Ουκρανία», δήλωσε ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ Ζόζεπ Μπορέλ στους δημοσιογράφους μετά την άτυπη συνάντηση στην Πράγα.
Δεδομένου ότι η συνάντηση δεν αναμενόταν να λάβει αποφάσεις αλλά να δώσει το πολιτικό πράσινο φως, οι υπουργοί συμφώνησαν ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν οι «προπαρασκευαστικές» εργασίες.
Ήδη από το περασμένο φθινόπωρο αναφέρθηκε ότι η ΕΕ εξέταζε το ενδεχόμενο ενός ανεξάρτητου εκπαιδευτικού προγράμματος με την ονομασία Στρατιωτική Συμβουλευτική και Εκπαιδευτική Αποστολή της ΕΕ στην Ουκρανία (EUATM).
Αρκετά κράτη μέλη εκπαιδεύουν τις τελευταίες εβδομάδες μεμονωμένα τις ουκρανικές δυνάμεις, δίνοντάς τους κυρίως τη δυνατότητα να χειρίζονται τα όπλα που έχουν παραδώσει τα ίδια στην εμπόλεμη χώρα.
Σύμφωνα με πηγές της ΕΕ, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Ουκρανίας ζήτησαν το πρόγραμμα εκπαίδευσης με επιστολή τους προς τον Μπορέλ το περασμένο καλοκαίρι και η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ είχε καταρτίσει διάφορες επιλογές.
Τον Φεβρουάριο, λίγο πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι υπουργοί της ΕΕ κατέληξαν σε μια προκαταρκτική συμφωνία για τη διεξαγωγή μιας τέτοιας αποστολής στρατιωτικής εκπαίδευσης στη χώρα, αλλά η πρόοδος εμποδίζεται έκτοτε από εμπόδια επί του πεδίου.
Ερωτηθείς σχετικά με το ποια θα ήταν η προστιθέμενη αξία μιας αποστολής υπό την ηγεσία της ΕΕ σε σχέση με τις τρέχουσες εθνικές προσπάθειες εκπαίδευσης, ο Μπορέλ δήλωσε ότι θα υπήρχαν τομείς «που θα μπορούσαν να καλυφθούν καλύτερα με τη συγκέντρωση ικανοτήτων».
«Υπάρχουν πολλές εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες σε εξέλιξη, αλλά οι ανάγκες είναι τεράστιες και πρέπει να διασφαλίσουμε τη συνοχή αυτών των προσπαθειών», δήλωσε.
«Πρέπει να θέσουμε τις βάσεις για έναν στρατό που πρέπει να πολεμήσει και θα πρέπει να πολεμήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε.
Ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέκσι Ρέζνικοφ, ο οποίος ενώθηκε με τους ευρωπαίους ομολόγους του εικονικά, παρουσίασε έναν κατάλογο των δραστηριοτήτων εκπαίδευσης που θα χρειαστούν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, πρόσθεσε ο Μπορέλ.
Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ, που τέθηκε στη διάθεση της EURACTIV, η αποστολή «θα μπορούσε να βασιστεί στις εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες των κρατών μελών της ΕΕ που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και να βοηθήσει στην υποστήριξη και τον συντονισμό αυτών των προσπαθειών».
Τα καθήκοντα που απαριθμούνται στο υπόμνημα της αποστολής θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν εξειδικευμένη εκπαίδευση στην ιατρική βοήθεια, την εκκαθάριση ναρκών, την εκπαίδευση ελεύθερων σκοπευτών και επίλεκτων δυνάμεων, την εκπαίδευση προσωπικού και υπαξιωματικών και άλλων βαθμών.
Η Ολλανδία έχει ήδη ανακοινώσει ότι εργάζεται για την οργάνωση εκπαίδευσης για την αποναρκοθέτηση από κοινού με τη Γερμανία.
Σύμφωνα με το έγγραφο, μόλις η ιδέα εγκριθεί από τα κράτη μέλη, η ημερομηνία έναρξης της αποστολής «θα μπορούσε να προβλεφθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου/αρχές Οκτωβρίου».
Ωστόσο, ιδίως η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Ιταλία εξέφρασαν κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με μια αποστολή υπό την ηγεσία της ΕΕ, η οποία, σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές, θα μπορούσε τελικά να περιοριστεί στον συντονισμό των ήδη συνεχιζόμενων εθνικών εκπαιδευτικών προσπαθειών.
Η απόφαση έρχεται επίσης έπειτα από στοιχεία του Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία, που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα, σύμφωνα με τα οποία η στρατιωτική υποστήριξη της Ευρώπης προς την Ουκρανία έχει μειωθεί από τον Απρίλιο.
Ο Μπορέλ, ωστόσο, απέρριψε τα ευρήματα, λέγοντας ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, «υπήρχε συνεχής ροή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία».
«Δεν μειώθηκε, αλλά μάλλον αυξήθηκε: αυτό μας λένε τα στοιχεία που παρέχει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας», δήλωσε.
Από την έναρξη της εισβολής πλήρους κλίμακας στις 24 Φεβρουαρίου, η ΕΕ έχει κινητοποιήσει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση της παράδοσης στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία μέσω της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης της Ένωσης.
EURACTIV