Επαναπροσέγγιση και πραγματισμός
Του Γιώργου Κακλίκη, πρέσβη επί τιμή, ειδικού συμβούλου του ΕΛΙΑΜΕΠ:
Αναγκαία η κίνηση της ελληνικής πλευράς να δηλώσει «ανοιχτή» σε μια συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας ιδίως, μάλιστα, υπό τις συνθήκες που διαμορφώνει στο ευρωπαϊκό σκηνικό η ουκρανική κρίση. Ο τούρκος πρόεδρος στάθμισε ως θετική την ανταπόκρισή του στο μήνυμα που είχε εκπέμψει η Αθήνα προσκαλώντας τον κ. Μητσοτάκη σε γεύμα εργασίας.
Η «γλώσσα του σώματος» εξέπεμψε εξαρχής ευκρινές το μήνυμα ότι το κλίμα της συνάντησης δεν θα ήταν βαρύ. Με τη λήξη του δίωρου γεύματος η ανακοίνωση της τουρκικής Προεδρίας επιβεβαίωσε τις αρχικές εντυπώσεις με τον χαρακτηρισμό της ατμόσφαιρας της συνάντησης ως «πάρα πολύ καλής». Μια ευχάριστη εξέλιξη που έρχεται σε αντίθεση με το βαρύ κλίμα που επικρατούσε μέχρι πριν από λίγες μέρες.
Με το πρώτο αυτό βήμα επαναπροσέγγισης Αθήνας – Άγκυρας, οι δύο πλευρές έκαναν λόγο για την ανάγκη μείωσης των τόνων ενώ άνοιξαν την πόρτα για μια νέα συζήτηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης η οποία θα πραγματοποιηθεί τον άλλο μήνα στην Άγκυρα. Και μαζί με αυτό και «εφόσον το κλίμα παραμείνει ευνοϊκό», συμφώνησαν να φιλοξενηθεί στη Θεσσαλονίκη, το ερχόμενο φθινόπωρο, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.
Η προσπάθεια αυτή βελτίωσης του κλίματος ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία εντάσσεται στην επιθυμία του τούρκου προέδρου να προχωρήσει στην ομαλοποίηση των σχέσεων της χώρας του με άλλες χώρες. Ενδεικτικό είναι ότι κινείται, τελευταία, με χαμηλούς τόνους έναντι εκείνων στους οποίους άλλοτε απέδιδε βαρείς χαρακτηρισμούς με χαρακτηριστικό παράδειγμα – μαζί με τη θετική εξέλιξη της συνάντησής του με τον έλληνα πρωθυπουργό – η προ ημερών υποδοχή του ισραηλινού προέδρου στο «Λευκό Παλάτι» στην Άγκυρα.
Η Αθήνα ανταποκρίνεται όπως πάντα στη θετική αυτή εξέλιξη προσδοκώντας ότι, παρά την ύπαρξη αντίθετων θέσεων των δύο πλευρών στο θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, η Άγκυρα θα προσεγγίσει με νέο πνεύμα τη διευθέτησή του μέσω των διαύλων που προσφέρει το διεθνές δίκαιο. Και πως, αν κάτι τέτοιο συμβεί, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα βρεθούν σε άλλο επίπεδο με τα θέματα που εγείρει η Τουρκία να αποκτούν άλλη σημασία μέσα σε ένα πλαίσιο όπου θα αρχίσει να διαμορφώνεται μια νέα πραγματικότητα ανάμεσα στις δύο χώρες. Αντίθετα, αν κυριαρχήσουν οι φωνές έντασης και αντιπαραθέσεων, η διεθνής κοινότητα θα διαβάσει για άλλη μια φορά το γνωστό «σενάριο» της ελληνοτουρκικής οξύτητας που τόσους κινδύνους εγκυμονεί για τη σταθερότητα της περιοχής και την ασφάλειά της.
* Ο Γιώργος Κακλίκης είναι πρέσβης επί τιμή – Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα ΝΕΑ. Η αναδημοσίευσή του φέρει τη σύμφωνη γνώμη του συγγραφέα του