Δώρα ζωής και μηνύματα προσφοράς από την Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος
ΓΝ Παπαγεωργίου:
Μητέρες δότριες και λήπτριες μητρικού γάλακτος μοιράστηκαν τις προσωπικές τους εμπειρίες και έστειλαν μήνυμα υπέρ της δωρεάς μητρικού γάλακτος, από το προαύλιο του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου. Παράλληλα, μαίες της Α΄ Πανεπιστημιακής Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου, φοιτήτριες και φοιτητές του Τμήματος Μαιευτικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος ενημέρωναν τους πολίτες για τα πολλαπλά εξαιρετικά οφέλη του μητρικού γάλακτος.
Η πρωτότυπη, πλημμυρισμένη από αισιόδοξα συναισθήματα, εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19 Μαΐου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Δωρεάς Μητρικού Γάλακτος, με σύνθημα «Drops of love for a better world».
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα βρίσκει την Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος του Νοσοκομείου να συμπληρώνει τρία χρόνια λειτουργίας, με τα ευεργετικά της αποτελέσματα να είναι ορατά.
«Το μωράκι μας γεννήθηκε πρόωρα και επί 8 μήνες δεν χαμογελούσε καθόλου, ήταν εντελώς απαθές, και αυτό επηρέασε ψυχολογικά και την υπόλοιπη οικογένεια. Ωστόσο, από τότε που έλαβε μητρικό γάλα από την Τράπεζα επέστρεψε στο σπίτι και γελάει συνεχώς, μέχρι και στον ύπνο του!», ανέφερε η Ελένη Παπαϊωάννου, μητέρα 3χρονου κοριτσιού, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση για να στείλει το δικό της μήνυμα. «Χρειάστηκε να γεννήσω πρόωρα. Το μωρό μου γεννήθηκε με βάρος 760 γραμμάρια και δεν μπορούσε να λάβει το γάλα μου. Οι ειδικοί του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου με συμβούλεψαν να λάβω γάλα από την Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος. Τώρα πλέον το μωράκι μου είναι υγιές, δέχεται το γάλα μου και έχω περίσσευμα οπότε θέλω να κάνω δωρεά στην Τράπεζα», τόνισε η Μαραβέλλα Κουτσογιάννη.
«Η Τράπεζα είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Τραπεζών Μητρικού Γάλακτος, λειτουργεί με αυστηρά πρωτόκολλα σε όλες τις διαδικασίες παστερίωσης, έχει ISO και διασφάλιση του Ελέγχου Ποιότητας γίνεται υπό τις αρχές του HACCP. Η λειτουργία της μας δίνει τη δυνατότητα να προσφέρουμε μητρικό γάλα στα μικρά και ευάλωτα μωρά, κάτι πολύ σημαντικό, γιατί το μητρικό γάλα είναι το καταλληλότερο γάλα για αυτά», δήλωσε η διευθύντρια της Β’ Πανεπιστημιακής Νεογνολογικής Κλινικής Ελισάβετ Διαμαντή. Από την έναρξη της λειτουργίας της, στην Τράπεζα καταγράφεται προοδευτική αύξηση του ποσού του γάλακτος που δώρισαν αφιλοκερδώς μητέρες από τη Βόρεια Ελλάδα. Παράλληλα, παρατηρείται αύξηση του αριθμού των «ανώριμων» νεογνών που ευεργετήθηκαν από αυτή την προσφορά αγάπης. Σύμφωνα με την ίδια, η ευεργετική επίπτωση της σίτισης με μητρικό γάλα των πρόωρων νεογνών βάρους μικρότερο των 1.500 γραμμαρίων και ηλικίας κύησης μικρότερης των 32 εβδομάδων, είναι εμφανής στη νοσηρότητά τους, όσον αφορά τα προβλήματα από το έντερο.
«Σκοπός μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη, καθώς η δωρεά μητρικού γάλακτος είναι μια δύσκολη προσφορά, ανιδιοτελής, χρονοβόρα και κοστοβόρα. Θέλουμε και η Πολιτεία να αγκαλιάσει την προσπάθειά μας και να μας βοηθήσει να δώσουμε επιπλέον κίνητρα στις μανούλες δότριες», υπογράμμισε η προϊσταμένη της Α΄ Πανεπιστημιακής Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής Λία Βοζίκη.
Τις μητέρες δότριες ευχαρίστησε η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου «Η Αντηρίδα» Γεωργία Δερετζή: «Η προσφορά τους εντάσσεται στο πλαίσιο του εθελοντισμού, που είναι και αυτός πηγή ζωής, όπως το μητρικό γάλα. Η σημερινή πρωτοβουλία αποτελεί πρωτοποριακή εθελοντική προσπάθεια και ευχαριστώ για αυτό όλους τους συντελεστές».