«Διόρθωση ημαρτημένων»
Του Γιώργου Κακλίκη* :
Η Δύση έχει συνηθίσει την επίδειξη σκληρότητας του τούρκου προέδρου που προσπαθεί να πείσει ότι η Τουρκία δεν υποχωρεί. Παράλληλα όμως με την επιδίωξη αυτή, σκοπός του κ. Ερντογάν είναι και η τόνωση του ηθικού εντός Τουρκίας. Επιδίωξη που έπαιξε σημαντικό ρόλο με τη θεατρική αυστηρότητα έναντι των δέκα δυτικών πρέσβεων που ζήτησαν δημόσια την ταχεία και δίκαιη ολοκλήρωση της υπόθεσης του φυλακισμένου Οσμάν Καβαλά και την άμεση απελευθέρωσή του. Η απειλή απέλασης των 10 πρέσβεων ατόνησε με δήλωση των πρεσβειών τους πως σέβονται τη «Συνθήκη της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις» κυρίως σε ό,τι αφορά τη μη ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας υποδοχής. Έτσι, ο πρόεδρος της Τουρκίας εμφανίστηκε «νικητής» στο εσωτερικό.
Η Δύση ανεχόταν την ιδιότυπη προεδρική συμπεριφορά. Όχι όμως πλέον. Ηδη στην αρχή της συνάντησης των G-20 στη Ρώμη ο κ. Ερντογάν δεν είχε εξασφαλίσει συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο πετυχαίνοντας με τα πολλά να έχει την ακρόαση την Κυριακή 31 Οκτωβρίου. Παράλληλα, όμως, το ανατολίτικο παζάρι συνεχίζεται με τον εκβιασμό της προμήθειας και ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών. Αν όμως την αγορά ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος ακολούθησαν η αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 και η ακύρωση της αγοράς 100 από αυτά, η προμήθεια ρωσικών μαχητικών συνδυαζόμενη με την εξαγγελθείσα νέα παραγγελία συστοιχιών S-400 δείχνει πως θα οδηγήσει στην επιδείνωση των σχέσεων Ουάσιγκτον – Άγκυρας. Με ιδιαίτερα προβληματικό πλέον τον δεσμό Τουρκίας – ΝΑΤΟ.
Αν ο κ. Ερντογάν δεν ανακρούσει πρύμνα, περιπέτειες περιμένουν την Τουρκία που επαίρεται ότι ανήκει στις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, προσδοκώντας μάλιστα να καταταγεί μεταξύ των 10 πρώτων. Η κατάρρευση της οικονομίας και η φτώχεια που μαστίζει τη μεγάλη πλειοψηφία δεν αφήνουν περιθώρια μεγάλων προσδοκιών. Όσο και αν ο τούρκος πρόεδρος ισχυρίζεται πως τα ράφια των καταστημάτων είναι γεμάτα, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στη Δύση, τουρκική κοινωνία και Δύση έχουν πρόσφατες τις εικόνες τής δωρεάν διανομής τόνων πατάτας και κρεμμυδιών αλλά και της κυβερνητικής προτροπής να προσφέρεται δωρεάν ψωμί στους οικονομικά ασθενείς. Κινήσεις που στηλίτευσε η αντιπολίτευση στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.
Ο τούρκος ηγέτης συνεχίζει να τραβά το σχοινί πιστεύοντας πως η κοινωνία εξακολουθεί να θέλγεται από «θεάματα». Επιδιώκει τη λαϊκή συσπείρωση μέχρι τις εκλογές που αντί να διεξαχθούν με πλαίσιο τους εορτασμούς των 100 χρόνων της Τουρκικής Δημοκρατίας, το 2023, ενδέχεται να πραγματοποιηθούν έναν χρόνο πριν με πλαίσιο την επέτειο του πολέμου της Μικράς Ασίας. Η συνέχιση της πολιτικής πορείας του όμως είναι αμφίβολη. Στερημένη από εξουσία, η αντιπολίτευση προσδοκά να κυβερνήσει. Με μόνη ως φαίνεται έντονη προσωπικότητα εκείνη της ακραίας Μεράλ Ακσενέρ του «Καλού Κόμματος» που βλέπει τα δημοσκοπικά ποσοστά της σε άνοδο. Προοπτική διόλου ευοίωνη, αν γίνει αναδρομή στις εθνικιστικές κορόνες στις οποίες τη συναγωνίζεται το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα που δεν θέλει να υστερήσει σε εμπρηστικό λόγο κατά της Ελλάδας. Της Ελλάδας που πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει όχι μόνο την τουρκική επιθετικότητα αλλά και το ενδεχόμενο η μη ευκίνητη Δύση να «ενθουσιαστεί» από μια αλλαγή πολιτικού σκηνικού στην Άγκυρα θεωρώντας ότι με τη διάδοχη κατάσταση θα διορθωθούν τα ημαρτημένα.
*Ο Γιώργος Κακλίκης είναι πρέσβης επί τιμή, ειδικός σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα ΝΕΑ- Η αναδημοσίευσή του φέρει τη σύμφωνη γνώμη του συντάκτη του