Διεύρυνση συνεργασίας Πεκίνου- Μόσχας
Κίνα- Ρωσία:
Οι υπουργοί Εξωτερικών από τη Ρωσία και την Κίνα καταδίκασαν τις παράνομες και αντιπαραγωγικές, όπως τις χαρακτήρισαν, κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Μόσχας λόγω της Ουκρανίας, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι είχε συνομιλίες με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στην επαρχία Ανουί, στην ανατολική Κίνα, όπου θα πραγματοποιηθεί διήμερη σύνοδος αφιερωμένη στο Αφγανιστάν.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενώ έχει συμπληρωθεί ήδη ένας μήνας από τότε που η Ρωσία έστειλε χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία σε μια ‘ειδική επιχείρηση’ όπως τη χαρακτηρίζει η Ρωσία, πυροδοτώντας πρωτόγνωρες κυρώσεις από την πλευρά της Δύσης.
«Οι υπουργοί είχαν μια διεξοδική ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία. Ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ενημέρωσε τον κινέζο ομόλογό του για την πρόοδο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης… και τη δυναμική της διαπραγματευτικής διαδικασίας με το καθεστώς του Κιέβου», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση.
«Οι πλευρές σημείωσαν τον αντιπαραγωγικό χαρακτήρα των παράνομων μονομερών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και από τις ΗΠΑ και τους δορυφόρους τους».
Το υπουργείο ανέφερε ότι οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι η Ρωσία και η Κίνα θα συνεχίσουν να ενδυναμώνουν τη στρατηγική τους συνεργασία και να μιλούν για τις διεθνείς υποθέσεις «με μία φωνή».
«Συμφωνήθηκε να ενισχυθεί περαιτέρω ο συντονισμός εξωτερικής πολιτικής και να διευρυνθεί η συνεργασία στο διμερές πεδίο και σε διάφορες πολυμερείς δομές», ανέφερε το υπουργείο.
Ο Γουάνγκ δήλωσε ότι οι σχέσεις Κίνας και Ρωσίας έχουν «αντέξει τη δοκιμασία της διεθνούς αναταραχής» και συνεχίζουν να αναπτύσσονται σταθερά, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Phoenix TV.
«Δεν υπάρχει όριο στη συνεργασία Κίνας-Ρωσίας, δεν υπάρχει όριο στις προσπάθειές μας να πετύχουμε ειρήνη, να προστατεύσουμε την ασφάλεια και να αντιταχθούμε στην ηγεμονία», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Πεκίνο.
Ο Λαβρόφ, που δήλωσε ότι οι σχέσεις της Ρωσίας με την Κίνα είναι στο ισχυρότερο επίπεδο που έχουν βρεθεί ποτέ, μετέβη στην Κίνα για συνομιλίες με οικοδεσπότη τον Γουάνγκ που επρόκειτο να περιλαμβάνουν εκπροσώπους από τους Ταλιμπάν που κυβερνούν το Αφγανιστάν καθώς και από το Πακιστάν, το Ιράν, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν.
Η Ρωσία στρέφει το βλέμμα προς την Κίνα αναζητώντας στήριξη και συνεργασίες καθώς απομονώνεται ολοένα και περισσότερο από τα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά συστήματα και τις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Το Πεκίνο δέχεται ισχυρές πιέσεις από τη Δύση να μην υποστηρίξει τη Μόσχα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην Ουκρανία. Πρόσφατα μάλιστα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν περιέγραψε στον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, κατά τη διάρκεια βιντεο-διάσκεψης «τις επιπτώσεις και τις συνέπειες», εάν το Πεκίνο παράσχει υλική στήριξη στη Ρωσία,
Οι δεσμοί Μόσχας – Πεκίνου είναι πολύ ισχυροί, αν και τις τελευταίες εβδομάδες, η Κίνα προσπαθεί να κρατήσει μια πιο «ουδέτερη» θέση απέναντι στην εισβολή. Στόχος της κινεζικής ηγεσίας, σύμφωνα με αναλυτές, φαίνεται να μην είναι να αποξενώσει κανέναν από τους σημαντικότερους αντιπάλους του στην παγκόσμια σκηνή.
Σε μια απόπειρα να αποκαταστήσει τους δεσμούς με τη Δύση, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ θα συναντηθούν με ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Απριλίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Πρόκειται για την πρώτη επιβεβαίωση από την πλευρά της Κίνας ότι αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί μια συνάντηση κορυφής Κίνας – ΕΕ. Η συνάντηση αυτή είχε αναβληθεί αρκετές φορές με φόντο μια επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.
Οι ηγέτες θα συναντηθούν μέσω τηλεδιάσκεψης, δήλωσε στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Πεκίνο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν.
euronews