«Courir» (Τρέχοντας)
Το Σάββατο 16/03 στις 19:00 στην αίθουσα Allatini-Dassault μία παράσταση βασισμένη στη ζωή του μεγάλου τσέχου μαραθωνοδρόμου, Εμίλ Ζάτοπεκ:
Στο πλαίσιο των δράσεων ενόψει των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αγώνων του Παρισιού, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης φιλοξενεί το Σάββατο 16 Μαρτίου στις 19:00 στην αίθουσα Allatini-Dassault μία παράσταση βασισμένη στη ζωή του μεγάλου τσέχου μαραθωνοδρόμου, Εμίλ Ζάτοπεκ.
Πρόκειται για μια θεατρική ανάγνωση από τον μετρ του είδους, ηθοποιό και σκηνοθέτη του Théâtre de l’Imprévu της Ορλεάνης, Ερίκ Σενά, ο οποίος θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο με τίτλο «Courir» (Τρέχοντας) του τιμημένου με το λογοτεχνικό βραβείο Γκονκούρ, Ζαν Εσνόζ.
Το «Courir» ανατρέχει στη μοναδική πορεία του Εμίλ Ζάτοπεκ, του δρομέα μεγάλων αποστάσεων, παγκόσμιου πρωταθλητή και ολυμπιονίκη στο Λονδίνο το 1948 και στο Ελσίνκι το 1952 στα 5,000μ., στα 10.000μ και στον μαραθώνιο.
Στα τέλη της δεκαετίας του ’30, ο τότε 17 ετών Εμίλ Ζάτοπεκ, εργαζόταν στο εργοστάσιο Bata στο Zlin, ενώ συνέχιζε να σπουδάζει χημεία. Η εταιρεία αποφάσισε να διοργανώσει έναν αγώνα δρόμου στον οποίο όλοι οι μαθητές της επαγγελματικής σχολής ήταν υποχρεωμένοι να λάβουν μέρος. Ως εκείνη τη στιγμή, για τον Εμίλ, ο αθλητισμός δεν αποτελούσε μέρος της καθημερινότητάς του. Τρέχει όμως και κερδίζει. Τότε ήταν που ξεκίνησε η καριέρα του… Συνειδητοποίησε επίσης ότι ο αθλητισμός μπορεί να είναι διασκεδαστικός. Γρήγορα έγινε εθνικό και διεθνές ίνδαλμα, με το παρατσούκλι “ανθρώπινη ατμομηχανή”!
Ο Jean Echenoz αφηγείται την ιστορία της ζωής του δρομέα, απλά, χωρίς ωραιοποιήσεις ή περιττά φτιασίδια γύρω από τα εξαιρετικά κατορθώματα του ήρωά του. Ο συγγραφέας σκιαγραφεί το πορτρέτο ενός ανθρώπου που συγκινεί και αναπόφευκτα συναρπάζει. Ο ίδιος λέει ότι προσπάθησε να κρατηθεί όσο το δυνατόν πιο κοντά στην αλήθεια, αλλά δεν διστάζει να παίξει μερικές φορές με τον χαρακτήρα του, επινοώντας ή ανακατασκευάζοντας ορισμένες σκηνές.
Η παράσταση, η οποία έχει πάρει τη σφραγίδα της «Πολιτιστικής Ολυμπιάδας» από την οργανωτική επιτροπή «Παρίσι 2024», είναι στα γαλλικά.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.