Χρήσιμες συμβουλές για το Πασχαλινό τραπέζι
Από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων :
O EΦΕΤ, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για τις αγοράς μας ενόψει του Πασχαλινού τραπεζιού.
Ειδικότερα, ο ΕΦΕΤ προτείνει τα εξής:
• Προμήθεια τροφίμων μόνο από επίσημα και κατά συνέπεια, ελεγχόμενα σημεία της αγοράς
• Προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου του καταστήματος, από το οποίο γίνεται η αγορά τροφίμων
• Κατά την αγορά κρέατος, πρέπει να διαπιστωθεί (με τις αισθήσεις) ότι είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή σε ψυχόμενες προθήκες που λειτουργούν, “κρατώντας” την ψύξη
• Κατά την αγορά είναι προτιμότερο να επιλέγονται πρώτα τα λιγότερο ευάλωτα σε αλλοίωση (π.χ. ξηρά τρόφιμα, όπως ζυμαρικά, ψωμί, ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά), ενώ, στο τέλος, τα πιο ευάλωτα σε αλλοίωση (όπως κρέας, πουλερικά, ψάρια), τα οποία πάντα πρέπει να τοποθετούνται στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό Το ψυγείο μας θα πρέπει να έχει θερμοκρασία συντήρησης από +1°C έως +4°C, ενώ η θερμοκρασία κατάψυξης να είναι μικρότερη ή το πολύ ίση με -18°C
• Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην επισήμανση των προϊόντων και τις ενδεικτικές πινακίδες πώλησης.
Κατά την αγορά αμνοεριφίων, πρέπει να δίνεται προσοχή:
Σε κάθε σφάγιο να υπάρχουν οπωσδήποτε σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.
Σε σχέση με την υποχρεωτική σφραγίδα σε κάθε ημιμόριο σφαγίου, ισχύει ότι:
• Στα σφάγια αμνοεριφίων εγχώριας παραγωγής (δηλαδή από ζώα που έχουν εκτραφεί στην Ελλάδα ή σε Κράτος Μέλος της Ε.Ε. και έχουν σφαγεί στη χώρα μας), η σφραγίδα καταλληλότητας που αναζητούμε, είναι χρώματος “λαμπρού κυανού” (χρωστική Ε 133), δηλ. “τυρκουάζ” και ωοειδούς σχήματος (με σχήμα αυγού), στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός κτηνιατρικής
έγκρισης του σφαγείου που έχουν σφαγεί και περιφερειακά τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ε.Ε
• Τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν σφαγεί σε άλλα Κράτη Μέλη της Ε.Ε. και διακινούνται προς τη χώρα μας, πρέπει να φέρουν την παραπάνω ωοειδή σφραγίδα χρώματος επιλογής του κάθε Κράτους Μέλους της Ε.Ε. και τα χαρακτηριστικά στοιχεία (κωδικός αριθμός έγκρισης σφαγείου, χώρας και διακριτικών της Ε.Ε.), τα οποία εφαρμόζονται στη χώρα σφαγής τους
• Τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν σφαγεί σε τρίτες χώρες και εισάγονται στη χώρα μας, πρέπει να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας χρώματος καστανού με τα χαρακτηριστικά στοιχεία της χώρας προέλευσης.
Κατά την αγορά κρέατος, πρέπει να δοθεί προσοχή στα εξής:
• Στα σπλάχνα δεν πρέπει να υπάρχουν οζίδια ή/και κύστεις, ούτε να φαίνονται μεταβολές στο χρώμα και φυσικά να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον
• Στα κατεψυγμένα κρέατα, πρέπει να εξετάζεται η ημερομηνία κατάψυξης και η ημερομηνία λήξης του προϊόντος
Κατά την αγορά αυγών, πρέπει να δοθεί προσοχή στα εξής:
Εξετάζονται οι προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως την κατηγορία ποιότητας, βάρους και την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας.
Τα αυγά πρέπει να διατηρούνται σε δροσερό χώρο.
Για τη βαφή των αυγών, ακολουθούνται προσεκτικά οι οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες βαφής αυγών και βάφονται μόνο τα αυγά που δεν έχουν σπάσει κατά τον βρασμό.
Κατά την αγορά σοκολατένιων αυγών, πρέπει να δοθεί προσοχή στα εξής:
Επιλέγονται σημεία πώλησης τροφίμων, όπου ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.
Προσοχή στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (π.χ. σοκολάτα γάλακτος, σοκολάτα υγείας) και την ημερομηνία ανάλωσης.