Αύριο η σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής
Την Παρασκευή 29 Ιουλίου στις 14.00 :
Την Παρασκευή το μεσημέρι, στις 14:00, συγκαλείται η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ύστερα από παρέμβαση του πρωθυπουργού, σχετικά με τη μηνυτήρια αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη, για παράνομη παρακολούθηση του κινητού του τηλεφώνου.
Στην Επιτροπή έχουν κληθεί σε ακρόαση ο διοικητής της ΕΥΠ και ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών, ενώ θα παρίστανται οι υπουργοί, Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα και αναφέρθηκε στην ανάγκη να διαλευκανθεί απόλυτα και γρήγορα η υπόθεση, γι αυτό ζήτησε να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής το ταχύτερο δυνατόν.
Την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ζήτησε χθες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Θανάση Μπούρα.
«Σήμερα ο Μπάμπης Παπαδημητρίου ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ ότι τα τηλέφωνά μας παρακολουθούνται από Έλληνες, Τούρκους, Ρώσους και λοιπούς» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ σχετικά με δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ και συνεχίζει προσθέτοντας ότι «αναρωτιόμαστε αν η κυβέρνηση της ΝΔ και ο πρωθυπουργός συμφωνούν μαζί του ότι η Ελλάδα είναι ξέφραγο αμπέλι».
Εξάλλου, με επιστολή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Βουλής την άμεση ακρόαση του διοικητή της ΕΥΠ και του προέδρου της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) σχετικά με τις υποθέσεις παρακολουθήσεων. Το αίτημα υπογράφουν όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή: Νικόλαος Βούτσης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Σπύρος Λάππας και Παύλος Πολάκης.
Στο αίτημά τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως «οι καταγγελίες αυτές δεν αφορούν μόνον τον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ή το κόμμα του, αλλά πλήττουν στον πυρήνα τους τη δημοκρατία και τις ελευθερίες στη χώρα μας. Η δικαιοσύνη εξετάζει ήδη την υπόθεση, κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η Επιτροπή όμως οφείλει να ασκήσει τη δική της αρμοδιότητα σε ένα θέμα με προφανή θεσμική σημασία. Αν δεν είναι ασφαλής από παρακολουθήσεις ο πρόεδρος ενός κοινοβουλευτικού κόμματος ποιος μπορεί να αισθάνεται ασφαλής στην Ελλάδα του Κ. Μητσοτάκη;».
ΑΠΕ/ΜΠΕ