Αράς Ντεραμπάρς: Ο αγώνας κατά της σπατάλης τροφίμων συνεχίζεται και το καλοκαίρι!
Να μην πετιέται τίποτα ούτε από τα ξενοδοχεία!:
Ο Αράς Ντεραμπάρς είναι ένας Γάλλος, δικηγόρος στο επάγγελμα και σύμβουλος στην Κουρμπβουά. Είναι όμως και ο άνθρωπος πίσω από τον νόμο που υιοθετήθηκε και ισχύει στη Γαλλία και αφορά τον περιορισμό στην σπατάλη των τροφίμων ήδη από τον Φεβρουάριο του 2016. Ο Ντεραμπάρς είχε από το 2015 κάνει το αυτονόητο. Μαζί με εθελοντές του δήμου του έκαναν μια εκστρατεία και καθημερινά συγκέντρωναν από τα σούπερ μάρκετ είτε προϊόντα που έληγαν την ημέρα είτε φρούτα και λαχανικά καλά μεν αλλά κακοφορμισμένα δε. Κατόπιν το βράδυ τα μοίραζαν είτε σε οργανώσεις είτε σε αστέγους. Ο δικηγόρος όμως δεν έμεινε εκεί. Μελέτησε τις ποσότητες που καταλήγουν σε χωματερές και αποφάσισε να αρχίσει την πίεση ώστε να μην φτάνουν όλες αυτές οι ποσότητες στα σκουπίδια ειδικά ενώ υπάρχει κόσμος που πεινάει. Με την πίεση που άσκησε κι αφού συγκέντρωσε όσες υπογραφές απαιτούνταν κατάφερε να γίνει νόμος στη Γαλλία. ‘Ήδη από τον Φεβρουάριο του 2016 όσα σούπερ μάρκετ έχουν μέγεθος 400 τ.μ. και πάνω πρέπει να μοιράζουν τα προϊόντα είτε όσα λήγουν είτε τα κακοφορμισμένα σε οργανώσεις. Αν ένα σούπερ μάρκετ παραβιάσει τον νόμο αντιμετωπίζει βαριά πρόστιμα τα οποία μπορούν να αγγίξουν και τις 75.000 ευρώ ή ποινές διετούς φυλάκισης. Επίσης πως τουλάχιστον 10 εκατομμύρια γεύματα διανέμονται στη Γαλλία χάρη στον Ντεραμπάρς.
Ο Ντεραμπάρς βρέθηκε την εβδομάδα αυτή στις Σεϋχέλλες σε διακοπές. Εκεί τον ανακάλυψαν οι δημοσιογράφοι και του απέσπασαν συνέντευξη. Εκεί τον εντόπισε και το diontv.gr! Ο Αράς Ντεραμπάρς είπε πως “ο αγώνας κατά της σπατάλης των τροφίμων συνεχίζεται και στις διακοπές. Λόγω του τουρισμού πετιούνται απίστευτα μεγάλες ποσότητες και ακόμη και στις διακοπές θεώρησα χρέος μου να ζητήσω από τις χώρες – και από τις Σεϋχέλλες- όχι μόνο να περάσουν αντίστοιχους νόμους με αυτόν της Γαλλίας αλλά και να εντείνουν τις προσπάθειες αυτές!”.
Αξίζει να αναφερθεί πως ο άνθρωπος πετά στα σκουπίδια το 17% της συνολικής ποσότητας φαγητού του πλανήτη.
Συγκεκριμένα πάνω από 931 εκατομμύρια τόνοι φαγητού διαθέσιμων στους καταναλωτές παγκοσμίως, κατέληξαν στα σκουπίδια των νοικοκυριών, των εστιατορίων και άλλων υπηρεσιών το 2019, χωρίς να καταναλωθούν, σύμφωνα με μία νέα μελέτη επιστημόνων των Ηνωμένων Εθνών. Το 61% των πεταμένων τροφών προήλθε από τα νοικοκυριά, το 26% από τις διάφορες υπηρεσίες τροφίμων και το 13% από τα καταστήματα εστίασης.
Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό πως κάθε άνθρωπος πετάει στα σκουπίδια κάθε χρόνο 121 κιλά τροφίμων, με τα 74 κιλά από αυτά να πετιούνται από τον τομέα των νοικοκυριών.
Αξίζει τέλος να αναφερθεί πως ο Ντεραμπάρς έχει γράψει βιβλία κι έχει αφιερώσει τη ζωή του κατά της σπατάλης των τροφίμων. Βραβεύτηκε με το βραβείο WIN WIN Gothenburg Sustainability Award. Θεωρείται το βραβείο Νόμπελ της Αειφόρου Ανάπτυξης και έχουν βραβευτεί με αυτό ηγέτες όπως ο Κόφι Ανάν και ο Αλ Γκορ, άνθρωποι που είχαν ή έχουν αφιερώσει τη ζωή τους και το έργο τους στην προσπάθεια να διασωθεί το περιβάλλον και να συνεχίσει η γη να τρέφει τον κόσμο. Ο Αράς Ντεραμπάρς, λοιπόν, είναι ο πρώτος Γάλλος που βραβεύεται με το βραβείο αυτό.
ΔΜ