Αποτυχία και ντροπή της Ευρώπης η σφαγή της Σρεμπρένιτσα
ΕΕ:
Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζόζεπ Μπορέλ και ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Όλιβερ Βάρχελι μίλησαν για την επέτειο της σφαγής της Σρεμπρένιτσα από τους Σέρβους της Βοσνίας το 1995 και τη χαρακτήρισαν αποτυχία και ντροπή της Ευρώπης.
Η σφαγή έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του Ιούλιο του 1995. Οι Σέρβοι σκότωσαν περισσότερους από 8.000 βόσνιους άνδρες και αγόρια μέσα και γύρω από την πόλη Σρεμπρένιτσα. Εκτός του ότι θεωρείται σφαγή, είναι επίσης γνωστή ως γενοκτονία και πράξη εθνοκάθαρσης.
«Η Ευρώπη δεν έχει ξεχάσει τι συνέβη στη Σρεμπρένιτσα και την ευθύνη μας που δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε και να σταματήσουμε τη γενοκτονία. Στη Σρεμπρένιτσα, η Ευρώπη απέτυχε και αντιμετωπίσαμε την ντροπή μας», ανέφεραν οι δύο διπλωμάτες σε δήλωσή τους.
Είπαν ότι ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει «ζωντανές αναμνήσεις από εκείνες που είδαμε στον πόλεμο στα Δυτικά Βαλκάνια τη δεκαετία του ’90».
Άλλοι πόλεμοι στην περιοχή εκείνη την περίοδο περιλαμβάνουν τον πόλεμο στο Κόσοβο, όπου οι Σέρβοι διέπραξαν πολυάριθμες σφαγές κατά των Αλβανών και εκτόπισαν πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους, ενώ πάνω από 1.000 αγνοούνται μέχρι σήμερα. Έληξε με τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ κατά της Σερβίας και την τελική ανεξαρτησία του Κοσόβου, την οποία η Σερβία εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει.
«Καθώς βλέπουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ευρώπης και τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες να κλονίζεται βαθιά, μας υπενθυμίζεται η ανάγκη να υπερασπιστούμε την ειρήνη, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τις οικουμενικές αξίες. Η Ευρώπη δεν έχει ξεχάσει τι συνέβη στη Σρεμπρένιτσα και τη δική μας ευθύνη που δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε και να σταματήσουμε τη γενοκτονία. Στη Σρεμπρένιτσα, η Ευρώπη απέτυχε και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την ντροπή μας», συνεχίζει η δήλωσή τους.
Προσθέτουν ότι δεν υπάρχει χώρος στην Ευρώπη για την άρνηση της γενοκτονίας, τον αναθεωρητισμό και την εξύμνηση των εγκληματιών πολέμου. Για να συνεχίσει η Βοσνία την πορεία της προς την ΕΕ, προσθέτουν ότι η ειρήνη, η συμφιλίωση, η αμοιβαία κατανόηση και ο διάλογος πρέπει να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας.
Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη (7 Ιουλίου), η αλβανική κυβέρνηση ενέκρινε τελικά ένα ψήφισμα για τη γενοκτονία, αφού ένα ψήφισμα που είχε κατατεθεί από την αντιπολίτευση απέτυχε νωρίτερα φέτος.
«Η θέση της Αλβανίας ότι η άρνηση της γενοκτονίας που διαπράχθηκε κατά του βοσνιακού πληθυσμού της Σρεμπρένιτσα από τις δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και προωθεί το φαινόμενο της ατιμωρησίας για εγκλήματα πολέμου και την προσβολή της αξιοπρέπειας περισσότερων από 8.000 αμάχων που σφαγιάστηκαν στη Σρεμπρένιτσα», αναφέρεται στο ψήφισμα.
Καταδικάζει επίσης την «εξύμνηση των συγγραφέων, δημιουργών και υποστηρικτών αυτής της γενοκτονίας», καθώς και τις δολοφονίες και τους βιασμούς Αλβανών από τις σερβικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο.
Οι Δημοκρατικοί βουλευτές επιχείρησαν να συμπεριλάβουν τροπολογίες που να καταδικάζουν τις ενέργειες της Σερβίας στο Κόσοβο ως γενοκτονία, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε από τη σοσιαλιστική πλειοψηφία.
euractiv.gr/