Από σήμερα τα SMS του προγράμματος για τη δωρεάν μαστογραφία
Ο προσυμπτωματικός έλεγχος φέρει το όνομα της "Φώφης Γεννηματά" και εντάσσεται στον σχεδιασμό "Σπύρος Δοξιάδης" :
Από σήμερα θα αρχίσουν να λαμβάνουν SMS για διενέργεια δωρεάν μαστογραφίας γυναίκες 50-69 ετών. Η αρχή θα γίνει από εκείνες που διαμένουν στην Αττική και σταδιακά την «υπενθύμιση» θα λάβουν 1,3 εκατομμύριο δικαιούχοι.
Έτσι, από σήμερα δίνεται το σήμα έναρξης του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού που φέρει το όνομα της Φώφης Γεννηματά, μια δέσμευση του πρωθυπουργού μετά τον θάνατό της, στα τέλη Οκτωβρίου του 2021. Το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» εντάσσεται στο συνολικότερο σχεδιασμό πρόληψης με την ονομασία «Σπύρος Δοξιάδης», που θα συνεχιστεί με δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, καθώς και για καρδιαγγειακά νοσήματα.
Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού παρουσιάστηκε χθες στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» από το υπουργείο Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, παρουσία του πρωθυπουργού και της οικογένειας της Φώφης Γεννηματά. Αφορά σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών, οι οποίες διαμένουν στην Ελλάδα και διαθέτουν ΑΜΚΑ. Εξαιρούνται μόνο όσες έχουν ήδη κάνει ψηφιακή μαστογραφία κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους και εκείνες που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού κατά την τελευταία πενταετία.
Μέσω του προγράμματος προβλέπονται εντελώς δωρεάν οι εξής εξετάσεις:
Εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες-δικαιούχους.
Κλινική εξέταση (σε περίπτωση ευρήματος).
Υπερηχογράφημα (σε περίπτωση ευρήματος).
Με τον τρόπο αυτόν, η παροχή αυτή από το κράτος δεν σταματά στη διενέργεια δωρεάν εξέτασης ψηφιακής μαστογραφίας, αλλά περιλαμβάνει και τη δωρεάν επίσκεψη στον γιατρό για τις γυναίκες που θα έχουν ευρήματα και τη δωρεάν διενέργεια υπερηχογραφήματος για περαιτέρω αποσαφήνιση των ευρημάτων.
«Το πρόγραμμα αυτό θα είναι το πρώτο βήμα προκειμένου να αποκτήσει η χώρα μας αποτελεσματικές πολιτικές Δημόσιας Υγείας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο χαιρετισμό του στη χθεσινή εκδήλωση, προσθέτοντας ότι ο έγκαιρος εντοπισμός του καρκίνου του μαστού σε πρώιμο στάδιο είναι ιάσιμος.
Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε μια φράση της μητέρας του Μαρίκας Μητσοτάκη που είχε νοσήσει από καρκίνο του μαστού το 1986: «Γιατί να το κρύψουμε τον καρκίνο, μήπως έτσι τον καταργούμε; Το βέβαιο είναι ότι εάν φοβάσαι πεθαίνεις. Ο φόβος είναι ο χειρότερος σύμβουλος».
Η έναρξη του προγράμματος σηματοδοτεί μια σημαντική και συστηματική προσπάθεια πρόληψης για τις πιο συνηθισμένες μορφές καρκίνου. Όπως δείχνουν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τη γενική γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, στις δυτικές χώρες μία στις 11 γυναίκες θα εμφανίσει καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της. Επίσης, σχεδόν το 30% των νέων καρκίνων στις γυναίκες αφορά τον καρκίνο του μαστού. Η ηλικιακή ομάδα 50-69 ετών είναι η πιο κρίσιμη, καθώς σε αυτή τη σχεδόν εικοσαετία καταγράφονται οι περισσότερες διαγνώσεις, ενώ τα τελευταία χρόνια ο ρυθμός μείωσης των θανάτων για την ομάδα αυτή είναι μικρότερος σε σχέση με την ηλικιακή ομάδα 65-79 ετών. Στην Ελλάδα καταγράφηκαν το 2020 215 νέες διαγνώσεις καρκίνου του μαστού ανά 100.000 πληθυσμού.
Ψηφιοποιημένα δεδομένα
Εκτός από την πρόληψη που αποτελεί και το ζητούμενο, για πρώτη φορά η χώρα θα αποκτήσει ψηφιοποιημένα δεδομένα υγείας σε επίπεδο πληθυσμού, σε σχέση με τα κυριότερα χρόνια νοσήματα. Αυτό θα επιτρέψει το σχεδιασμό ακόμα πιο αποτελεσματικών και στοχευμένων πολιτικών.
Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»: Οι πέντε φάσεις στην πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού – Όλα όσα περιλαμβάνει
«Παίρνουμε την κατηγορία που μας υπέδειξε η Επιτροπή των ειδικών, που είναι πιο ευάλωτη, την αναζητούμε με τα σύγχρονα τεχνικά μέσα και δίνουμε τη δυνατότητα του απευθείας παραπεμπτικού. Παράλληλα, δίνουμε τη δυνατότητα του περαιτέρω κλινικού ελέγχου από τον γιατρό και επιπλέον εξετάσεων που θα χρειαστούν. Και όλο αυτό το πλαίσιο παρέχεται δωρεάν από το κράτος. Αυτό έρχεται να συνδεθεί με μια βασική μεταρρύθμιση που ψηφίσαμε πριν από ένα μήνα και έχει να κάνει με τον προσωπικό γιατρό και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας διότι όλες αυτές οι προληπτικές εξετάσεις θα έρθουν να αξιολογηθούν από έναν προσωπικό γιατρό που θα παρέχεται δωρεάν από το κράτος και είναι στην πραγματικότητα η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια που γίνεται για εξωνοσοκομειακή περίθαλψη του πολίτη», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Και πρόσθεσε: «Με ρωτούν πολλοί πότε θα κερδίσουμε τον καρκίνο; Η απάντηση είναι ότι κάθε μέρα κερδίζουμε τον καρκίνο. Με τις νέες θεραπείες, με τις εξετάσεις, με την πρόληψη κάθε μέρα δίνουμε τη μάχη να κερδίσουμε τον καρκίνο».
Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε ότι σύντομα θα ενσωματωθούν και άλλες παθήσεις σε επόμενα προγράμματα, όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και καρδιαγγειακά νοσήματα.
Υπόσχεση μετά το θάνατο της Φώφης
Στη χθεσινή εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό και ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά, Ανδρέας Τσούνης, δηλώνοντας: «Το ζήτημα της πρόληψης και ειδικότερα της πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η Φώφη Γεννηματά είχε προσπαθήσει να το αναδείξει μέσα από όλες τις ιδιότητες που είχε, είτε στην πολιτική είτε στη ζωή. Είτε ως πρόεδρος είτε ως υπουργός είτε ως απλή εθελόντρια, προσπαθούσε να πείσει και να πιέσει με έναν τρόπο τις γυναίκες να ασχοληθούν, να αποβάλουν το φόβο. Χαίρομαι λοιπόν που υπάρχει στην πραγματικότητα μία διακομματική συναίνεση στο θέμα της πρόληψης του καρκίνου του μαστού και σίγουρα πρέπει να πούμε και πολλά συγχαρητήρια στην ίδια την κυβέρνηση για το ολοκληρωμένο πρόγραμμα και στον πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, θυμάμαι, το είχε υποσχεθεί αμέσως μετά το θάνατο της Φώφης ότι θα δημιουργήσει ένα πρόγραμμα στο όνομά της, ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο, για να συμβολίσει την ανάγκη πρόληψης όλων των γυναικών».
Μαστογραφία: Η διαδικασία βήμα βήμα
Η διαδικασία που θα ακολουθείται για τις δωρεάν μαστογραφίες σε γυναίκες 50-69 ετών είναι η εξής:
Γυναίκες οι οποίες έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν το άυλο παραπεμπτικό για την εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας με μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο ή μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Με το άυλο παραπεμπτικό μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
Γυναίκες οι οποίες δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση μπορούν να ζητήσουν κατά την επίσκεψή τους σε οποιονδήποτε ιατρό ή μονάδα Υγείας την οποία θα επισκεφθούν να τους εκδώσει χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση το σχετικό παραπεμπτικό και στη συνέχεια να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση.
Πλήρη ενημέρωση και οδηγίες για πολίτες και γιατρούς έχει η ειδική ιστοσελίδα mastografia.gov.gr. Οι γυναίκες θα έχουν πρόσβαση σε περισσότερα από 1.450 σημεία εξέτασης πανελλαδικά.
Οι πέντε φάσεις του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά»
Το πρόγραμμα χωρίζεται σε πέντε τομείς
1) Ενημέρωση
Αποστολή SMS
Ειδικά διαμορφωμένο σύστημα -ΗΔΙΚΑ
website: mastografia. gov.gr
Αποτελεσματική στρατηγική επικοινωνίας
2) Ψηφιακή μαστογραφία
Έκδοση άυλου παραπεμπτικού για τη διενέργεια της δωρεάν ψηφιακής μαστογραφίας
Πρόσβαση σε πάνω από 1.450 σημεία εξέτασης Πανελλαδικώς
Στόχος: Συμμετοχή τουλάχιστον του 50% του πληθυσμού-στόχου
3) Κλινική εξέταση αν υπάρχει εύρημα
Επίσκεψη στον ιατρό μόνο με χρήση ΑΜΚΑ (έκδοση αυτοματοποιημένου κωδικού)
4) Υπερηχογράφημα και Κλινική εξέταση
Έκδοση αύλου παραπεμπτικού για διενέργεια υπερηχογραφήματος σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές
Μετά την αξιολόγηση του υπερηχογραφήματος ενημερώνει για το αποτέλεσμα τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας της γυναίκας
5) Ανάλυση αποτελεσμάτων και αποτίμηση
Με την ολοκλήρωση του έργου συγκεντρώνονται και αναλύονται τα δεδομένα για τον πληθυσμό & το κόστος – όφελος/αποτελεσματικότητα για το σύστημα υγείας.
Ευαισθητοποίηση του κοινού στο θέμα πρόληψης γενικά και του καρκίνου του μαστού ειδικά
Δημιουργία για πρώτη φορά Βάσης Δεδομένων Δημόσιας Υγείας.
Τι επιτυγχάνεται με το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου
Αντιμετωπίζονται κοινωνικές ανισότητες στην υγεία για τα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα δίνεται η δυνατότητα καθολικής πρόσβασης σε πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου.
Για πρώτη φορά αποκτά η χώρα δεδομένα για την κατάσταση υγείας του πληθυσμού.
eleftherostypos