Απαιτείται πολύπλευρη τιμωρία στον αντιδήμαρχο θύτη της κτηνωδίας στη Ζίτσα
ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ:
Πιο συγκεκριμένα:
Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ εκφράζει τον αποτροπιασμό του για το θλιβερό περιστατικό που σημειώθηκε στο χωριό Γραμμένο του δήμου Ζίτσας των Ιωαννίνων με το γαϊδούρι που είχε δεθεί σε αγροτικό φορτηγάκι και σερνόταν για ώρα με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του. Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ εκφράζει και την οργή του που πίσω από αυτήν την κτηνωδία ήταν ένας αιρετός, ο 63χρονος αντιδήμαρχος της περιοχής Γιώργος Σταλίκας, ο οποίος είναι και μέλος της Νομαρχιακής της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα, όπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι των φιλοζωικών οργανώσεων που έκαναν αυτοψία στον στάβλο του αντιδημάρχου, στο χωριό Γραμμένο, εκεί βρέθηκαν και άλλα ζώα αποστεωμένα και με δερματικά προβλήματα και σε άθλια κατάσταση γενικότερα.
Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ αρχικά καλεί τον δήμαρχο Ζίτσας κ. Μιχάλη Πλιάκο να αποπέμψει τον δράστη από τη θέση του αντιδημάρχου και ζητά από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να αποπέμψει από το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ θεωρεί ότι ο ακρογωνιαίος λίθος ενός σύγχρονου νομοθετικού οικοδομήματος, θα πρέπει να είναι η συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης με το εθελοντικό φιλοζωικό κίνημα. Δηλαδή αυτός που θα έπρεπε να προστατεύει τα ζώα, στην περίπτωση της Ζίτσας, ήταν ο δυνάστης τους.
Παράλληλα, το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ αναμένει την περίθαλψη του ζώου από τις αρμόδιες υπηρεσίες και την πλήρη ενημέρωση για την τύχη του.
Επειδή το θέμα της προστασίας των ζώων είναι θεμελιώδες το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ έχει ταχθεί υπέρ της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων των Ζώων όπου αναφέρεται:
“Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ζωή είναι ενιαία, ότι όλα τα είδη έχουν κοινή καταγωγή και διαφοροποιούνται υπό τον νόμο της εξέλιξης των ειδών, λαμβάνοντας υπόψη ότι όλα τα ζωντανά όντα έχουν φυσικά δικαιώματα και κάθε ζώο με νευρικό σύστημα έχει συγκεκριμένα δικαιώματα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η περιφρόνηση ή και απλή άγνοια αυτών των φυσικών δικαιωμάτων είναι επιζήμια για τη φύση και επιτρέπει στους ανθρώπους να διαπράττουν εγκλήματα εναντίον των ζώων, δεδομένου ότι η συνύπαρξη των ειδών, προϋποθέτει την αναγνώριση εκ μέρους του ανθρωπίνου είδους, του δικαιώματος στη ζωή και των υπολοίπων ζώων και δεδομένου ότι ο σεβασμός των ζώων από τους ανθρώπους είναι αδιαχώριστος με τον αντίστοιχο σεβασμό ανθρώπου προς άνθρωπο, διακηρύσσεται ότι:
Άρθρο 1
Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.
Άρθρο 2
Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.
Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις του για το καλό των ζώων.
Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.
Άρθρο 3
Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.
Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνει στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.
Άρθρο 4
Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους,
Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.
Άρθρο 5
Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του.
Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.
Άρθρο 6
Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα.
Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.
Άρθρο 7
Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.
Άρθρο 8
Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κλπ. αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό.
Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.
Άρθρο9
Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.
Άρθρο 10
Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων.
Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.
Άρθρο 11
Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.
Άρθρο 12
Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί «γενοκτονία», έγκλημα απέναντι στο είδος.
Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.
Άρθρο 13
Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο.
Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.
Άρθρο 14
Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση.
Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ’ τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.”
Στην κατεύθυνση αυτή το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ έχει καταθέσει ολοκληρωμένη επεξεργασμένη πρόταση για τα αδέσποτα και δεσποζώμενα ζώα, με διεπιστημονική προσέγγιση και χωρική εξειδίκευση και την συμμετοχή των φιλόζωων και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου δήλωσε σχετικά: “Οι εικόνες ντροπής που δημοσιεύτηκαν από την κακοποίηση του γαϊδουριού στη Βίτσα ήταν γροθιά στο στομάχι. Ήταν μία θηριωδία που έχει πλέον και πολιτικές διαστάσεις αφού υπεύθυνος ήταν έμπειρος αντιδήμαρχος της περιοχής και μέλος της νομαρχιακής της Νέας Δημοκρατίας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η αποπομπή του είναι θέμα χρόνου και ότι η δικαιοσύνη θα αποδοθεί στο ακέραιο. Θέλουμε ως ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ να συγχαρούμε τους κατοίκους του Γραμμένου για τη δημοσιοποίηση του θέματος και την ευαισθητοποίησή τους.”