Φόβος, πανικός και ένα μεγάλο «γιατί»
Το μακελειό στην Ότογια και η βόμβα στο όσλο έκλεψε την αθωότητα της Νορβηγίας:
Ντυμένος με στολή αστυνομικού φώναξε κοντά του τους κατασκηνωτές και άρχισε να τους πυροβολεί αδιακρίτως. Πυροβολούσε ξανά και ξανά για να σιγουρευτεί πως σκότωσε τα θύματά του. Πυροβολούσε ακόμη και στο νερό σε όσους βουτούσαν στη λίμνη για να σωθούν. Ογδόντα τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν μέσα σε 30 λεπτά, τόσο διήρκεσε το μακελειό.
Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον “Αγγελιοφόρο της Κυριακής” στις 24 Ιουλίου 2011.
Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, σύμφωνα με τα τοπικά κανάλια, μετέτρεψε έναν παράδεισο – την κατασκήνωση της νεολαίας του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος- σε κόλαση, όπως είπε χτες και ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου. Ο Μπέρινγκ Μπρέιβικ συνελήφθη λίγο αργότερα. Η αστυνομία και η εισαγγελία που μέχρι αργά χτες δεν είχαν αποκαλύψει το όνομά του, άσκησαν ποινική δίωξη εναντίον του τόσο για το μακελειό στην Ότογια, ένα νησάκι στα βορειοδυτικά του Οσλο, όσο και για την έκρηξη στο κτίριο που στεγάζει τις σημαντικότερες κυβερνητικές υπηρεσίες στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 7 άτομα και τραυματίστηκαν δεκάδες. Συνολικά 91 άτομα σκοτώθηκαν την Παρασκευή. Ο αριθμός όμως ενδέχεται να αυξηθεί καθώς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Όσλο νοσηλεύονται άλλα 27 άτομα (11 από το σημείο της έκρηξης και 16 από το νησάκι). Η αστυνομία διερευνούσε χτες το αν ο Μπέρινγκ Μπρέιβικ έδρασε μόνος του ή είχε κι άλλους συνεργάτες. Εντόπισε πάντως στο νησί και μια μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών η οποία δεν χρησιμοποιήθηκε..
Νέα απειλή
Μέσα σε ένα απόγευμα ο Μπέρινγκ Μπρέιβικ είχε καταφέρει να κλέψει μια για πάντα την αθωότητα της χώρας. Η Νορβηγία δεν είχε γνωρίσει ποτέ τέτοιου είδους γεγονότα, τη δε βία την αγνοούσε από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Από το Όσλο απονέμεται κάθε χρόνο το Νόμπελ Ειρήνης. Οι δε πολιτικοί της χώρας λένε πως η πιο προκλητική ενέργεια των Νορβηγών είναι το κυνήγι φαλαινών για εμπορικούς σκοπούς. Ανήκει στο ΝΑΤΟ και συμμετέχει τόσο στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν όσο και στη Λιβύη. Δεν είχε όμως δεχθεί ποτέ μέχρι χτες απειλές ειδικά για ένα τόσο μεγάλο γεγονός. Οι αναλυτές εκτιμούν πως αν επιβεβαιωθεί πως ακροδεξιά στοιχεία βρίσκονται πίσω από το μακελειό στο Όσλο τότε η Ευρώπη είναι πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπη με μια καινούρια απειλή, μια δεκαετία έπειτα από τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Ο Χαγκάι Σεγκάλ, ειδικός σε θέματα ασφάλειας στο πανεπιστήμιο Νew York του Λονδίνου αντιστοίχισε τη σφαγή στο Όσλο με την Οκλαχόμα, όταν δηλαδή ο Τίιμοθι Μακβέι σκότωσε 168 άτομα στο κέντρο της Οκλαχόμα και σε ομοσπονδιακό κτίριο ενεργοποιώντας τον εκρηκτικό μηχανισμό με τον οποίο είχε παγιδεύσει φορτηγό. Αποκάλεσε «πρωτοφανές» το συμβάν κι είπε πως το σημαντικότερο πλέον είναι να αποδειχθεί αν ο Μπέρινγκ Μπρέιβικ έδρασε μόνος του ή είχε και συνεργάτες. Η Γιούροπολ πάντως σε πόρισμά της το 2010 ανέφερε πως δεν υπήρχε ακροδεξιό τρομοκρατικό δίκτυο στην ήπειρο. Ωστόσο, όμως, ανέφερε πως μια ολοένα πιο επαγγελματική και ηλεκτρονική προπαγάνδα που είχε αρχίσει να κάνει δυναμική εμφάνιση στο διαδίκτυο με πολλά αντισημιτικά και ξενοφοβικά στοιχεία. Μάλιστα ανέφερε το πόρισμα πως ενώ σε πραγματικούς αριθμούς ο εξτρεμισμός της ακροδεξιάς δείχνει να βρίσκεται σε ύφεση μέσω των όσων εντοπίζονται στο διαδίκτυο οι ακροδεξιές ομάδες δείχνουν πρόθυμες να αυξηθούν και να απειλήσουν με την ιδεολογία τους την Ευρώπη. Αν μάλιστα η «αραβική άνοιξη» προκαλέσει μεγάλο μεταναστευτικό κύμα στην Ευρώπη τότε τα ακροδεξιά στοιχεία ενδέχεται να αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη αποδοχή. Τέλος, το πόρισμα ανέφερε πως οι Νορβηγοί εξτρεμιστές έρχονται σε συνεννόηση με τους αντίστοιχους της Σουηδίας, της Ρωσίας ή και της λοιπής Ευρώπης. Μια αύξηση του επιπέδου της δραστηριοποίησης μερικώς αντιισλαμικών ομάδων δεν αποκλείεται να προκαλέσει πόλωση και ταραχές ειδικά σε περιπτώσεις επετείων ή διαδηλώσεων. Αναλυτές αναφέρουν πως οι αστυνομικές δυνάμεις πολλών δυτικών χωρών ανησυχούν λόγω της αύξησης των ακροδεξιών κινημάτων που ενισχύονται από ένα τοξικό μείγμα αντι- μουσουλμανικό, αντι- μεταναστευτικό και από τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος.
Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ
Ο άνθρωπος που μετέτρεψε έναν παράδεισο σε κόλαση ανοίγοντας αδιάκριτα πυρ στην κατασκήνωση της νεολαίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος στο νησί Ότογια ονομάζεται Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και την αστυνομία. Είναι 32 χρόνων, νορβηγικής καταγωγής, ψηλός και σύμφωνα με τους φίλους του έγινε ακροδεξιός πριν από λίγα χρόνια. Η αστυνομία τον χαρακτήρισε «ισλαμοφοβικό» έπειτα από την έρευνα που πραγματοποίησε στο διαμέρισμά του και μπαίνοντας στις σελίδες του στο διαδίκτυο. Είναι ελεύθερος, χριστιανός, λάτρης της μουσικής τρανς. Σύμφωνα με τα όσα έγραφε στο Facebook του άρεσαν τα βιντεογκέιμ και πιο συγκεκριμένα το World of Warcraft και σε ό,τι αφορά τα βιβλία το 1984 του Τζορτζ Οργουελ και «Ο Πρίγκιπας» του Μακιαβέλι. Ανέφερε πως είναι διευθυντής στην Breivik Geofarm, μια αγροικία στη Ρένα, στο ανατολικό τμήμα της Νορβηγίας. Μέσω της δουλειάς αυτής και σύμφωνα πάντα με την αστυνομία μπορούσε να αγοράζει μεγάλες ποσότητες λιπασμάτων (χρήσιμα για την κατασκευή εκρηκτικών). Εκφραζόταν με πολύ πάθος σε συζητήσεις και είχε μετατραπεί σε ισχυρό αντίπαλο της ιδέας ότι μπορούν άτομα διαφορετικών πολιτισμών να συνυπάρχουν στο ίδιο μέρος. Τελευταία στα ενδιαφέροντά του είχε προσθέσει το body building ενώ στη σελίδα του στο Facebook είχε γράψει πως ασπάζεται τη συντηρητική πολιτική και τη μασονία. Τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως και στο Twitter είχε γράψει στις 17 Ιουλίου την εξής φράση: «ένας άνθρωπος που έχει ισχυρή ιδεολογία έχει ίση δύναμη με 100.000 οι οποίοι έχουν μόνο συμφέροντα».
Δήμητρα Μακρή