Θα μαζέψουν τουλάχιστον 7.000 τόνους μπαζών
Λαχανόκηποι- Δήμος Θεσσαλονίκης :
Περισσότεροι από 7.000 τόνοι μπαζών που ασυνείδητοι είχαν αποθέσει παράνομα σε έκταση 15 στρεμμάτων, στην περιοχή των Λαχανοκήπων του δήμου Θεσσαλονίκης, πρόκειται να απομακρυνθούν σε λίγες μέρες με πρωτοβουλία της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. – Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ).
Οι υπεύθυνοι της ΑΝΑΚΕΜ φιλοδοξούν να δημιουργήσουν σε λίγες μέρες ένα καινούργιο τοπίο, καθαρό από μπάζα που έχουν «πνίξει» την περιοχή, σε μια πρωτοβουλία η οποία έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει φορείς και πολίτες για την προστασία του περιβάλλοντος.
Η δράση καθαρισμού ξεκίνησε σήμερα το πρωί με ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και με την υποστήριξη του δήμου Θεσσαλονίκης. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε Ηλίας Δημητριάδης, στην Ελλάδα παράγονται περίπου 10-15 εκατομμύρια τόνοι μπαζών το χρόνο.
«Οι υπάρχουσες ανεξέλεγκτες εναποθέσεις υπολογίζονται σε 50 εκατομμύρια τόνους ενώ είναι ενδεικτικό, ότι οι δέκα εκατομμύρια τόνοι αντιστοιχούν σε 250 γήπεδα ποδοσφαίρου καλυμμένα σε ύψος δύο μέτρα με μπάζα. Δηλαδή κάθε χρόνο στην Ελλάδα παράγονται 250 γήπεδα ποδοσφαίρου» είπε ο κ. Δημητριάδης. Αναφερόμενος στη δράση καθαρισμού ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι να δείξουν στον κόσμο «το ταξίδι των αποβλήτων, αφού θα σημαδέψουμε με κόκκινο σπρέυ κάποια απόβλητα για να δείξουμε μετά την πορεία τους προς την ανακύκλωση καθώς το 95% των μπαζών μπορούν να ανακυκλωθούν».
Την υποστήριξή τους στη πιλοτική δράση της ΑΝΑΚΕΜ εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, με δηλώσεις τους ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μανώλης Γραφάκος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης Νίκος Χιωτάκης, η αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Στον χαιρετισμό του για την πιλοτική δράση ο κ Καλαφάτης υπογράμμισε ότι «η ελληνική φύση αποτελεί για τη χώρα μας συγκριτικό πλεονέκτημα που οφείλουμε όχι μόνο να προστατέψουμε, αλλά και να βελτιώσουμε. Και αυτό ακριβώς κάνουμε. Ορίσαμε ως έναν από τους πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης τη μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη και αναπτύσσουμε σειρά προγραμμάτων για το σκοπό αυτό. Αξιοποιούμε ταυτόχρονα πόρους του νέου ΕΣΠΑ, ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και με τους εθνικούς πόρους, όπως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Πράσινο Ταμείο και το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης».
H επιχείρηση της απομάκρυνσης των αποβλήτων γίνεται κάτω από τη γέφυρα της ΠΑΘΕ, στον παράδρομο, από τη συμβολή του με την οδό Γιαννιτσών έως την οδό 26ης Οκτωβρίου. Τα απόβλητα αποτελούνται από ΑΕΚΚ με προσμείξεις από ξύλα, πλαστικές και μεταλλικές συσκευασίες, ογκώδη απόβλητα κ.ο.κ. Μετά τη συλλογή τους τα απόβλητα θα οδηγηθούν προς επεξεργασία σε κατάλληλα αδειοδοτημένες μονάδες ανακύκλωσης οι οποίες βρίσκονται στην περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των αποβλήτων πρόκειται να μετατραπεί σε δευτερογενές υλικό, κατάλληλο προς χρήση. Θα διατεθεί, δε, σε συγκεκριμένα έργα, μετά από συνεννόηση με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Δήμο Θεσσαλονίκης.
Μετά τους Λαχανόκηπους, ανάλογες πιλοτικές δράσεις θα υλοποιήσει η ΑΝΑΚΕΜ σε δύο προστατευόμενες περιοχές του Θερμαϊκού Κόλπου ενταγμένες στο δίκτυο NATURA 2000, στο Δέλτα Αξιού και στη λιμνοθάλασσα του Αγγελοχωρίου.
ΑΠΕ/ΜΠΕ