Σήμερα αρχίζει η τριήμερη συζήτηση για το εργασιακό νομοσχέδιο
Βουλή:
Τη Δευτέρα έρχεται προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής το εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των συνδικάτων. Η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για κάθε άρθρο ξεχωριστά.
Θέσεις μάχης εντός και εκτός βουλής παίρνουν κόμματα και συνδικάτα ενόψει της τριήμερης μάχης για το εργασιακό. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει ονομαστικές ψηφοφορίες για να φανεί η θέση των κομμάτων σε διατάξεις του νομοσχεδίου που είναι θετικές για τους εργαζόμενους.
«Θα ζητήσουμε δεκάδες ονομαστικές ψηφοφορίες γιατί η αντιπολίτευση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει αν είναι ενάντια σε ρυθμίσεις όπως η άδεια πατρότητας» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.
Για σοβαρές αντιστάσεις και κινητοποιήσεις ακόμα και αν επιτύχει η κυβέρνηση να περάσει το νομοσχέδιο, με μόνο σύμμαχο τον ΣΕΒ έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης.
«Ιστορικά ανήθικο είναι το βασικό επιχείρημα της δήθεν εξομοίωσης των δυνατοτήτων και της διαπραγματευτικής ικανότητας του απλού και κατά μόνας εργαζομένου με τον εκάστοτε εργοδότη. Προσκρούει ακόμα και σε βασικές αντιλήψεις κομματικών παραγόντων και στελεχών στη ΝΔ» είπε χαρακτηριστικά.
«Κρύβονται πίσω από αυτό το περιτύλιγμα για να αφήσουν εργαζόμενους στο έλεος ασύδοτου εργοδότη» είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.
«Είναι ένα έκτρωμα βγαλμένο από τα πιο τρελά όνειρα των επιχειρηματικών ομίλων και της ΕΕ. Το μεγάλο κεφάλαιο απαιτεί εξαθλιωμένους εργαζόμενους για να εξασφαλίσει την ανάκαμψη του, δηλαδή τα κέρδη του» δήλωσε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Το αρμόδιο Υπουργείο καταφέρνει να απεμπολεί εργασιακά κεκτημένα δεκαετιών και να επιβαρύνει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες με υπέρογκα ποσά για τις δήθεν μεταρρυθμίσεις», σχολίασε η Ελληνική Λύση.
«Δεν είναι θέμα ενός νομοσχεδίου, υπάρχει ένα μπουκέτο από δηλητηριώδη άνθη, τα οποία το κατεστημένο στο σύνολό του από το 2010, χρησιμοποιούν για να ραπίσουν τους μη προνομιούχους, την εργατική τάξη, τους μικρομεσαίους» είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.
Tην Τετάρτη 16 Ιουνίου, ημερομηνία ψήφισης του νομοσχεδίου, η ΑΔΕΔΥ προχωρά σε στάση εργασίας από τις 12.000 μέχρι τη λήξη του ωραρίου και καλεί σε παλλαϊκό συλλαλητήριο στις 16:00 μαζί με το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας το οποίο έχει κηρύξει στάση εργασίας από τη 1μ.μ. έως τις 5μ.μ. & συλλαλητήριο. Το ΠΑΜΕ έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία με συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα.
Φωτογραφία Αρχείου
ertnews.gr