Το τελευταίο “αντίο” στον πρίγκιπα Φίλιππο
Μεγάλη Βρετανία:
Η τελετή έγινε σε στενό κύκλο, με ελάχιστους προσκεκλημένους, ενώ Ουίλιαμ και Χάρι βρέθηκαν ο ένας πλάι στον άλλο. Στο φέρετρο πάνω βρισκόταν και η ελληνική σημαία λόγω της σχέσης του πρίγκιπα με τη χώρα μας.
Η κηδεία σχεδιάστηκε με λεπτομέρειες σε πολύ μεγάλο μέρος από τον ίδιο τον πρίγκιπα Φίλιππο αν και η βασίλισσα Ελισάβετ πήρε κάποιες αποφάσεις αναφορικά με την οικογένεια και την πανδημία.
Η τελετή ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή και σε αυτήν πρωτοστάτησε ο αρχιεπίσκοπος του Ουίνδσορ. Η κηδεία ακολούθησε τις επιθυμίες του πρίγκιπα Φίλιππου με στρατιωτική δομή η οποία και χαιρέτησε «το θάρρος και την πίστη του». Η επιλογή τη μουσικής και των ύμνων ήταν επίσης δικές του.
Η βασίλισσα σταμάτησε στο φέρετρό του για να αποχαιρετήσει τον σύζυγό της για περισσότερες από επτά δεκαετίες, πριν από την ταφή του.
Το φέρετρο με τη σορό του πρίγκιπα Φίλιππου τοποθετήθηκε στη Βασιλική Κρύπτη του Παρεκκλησίου του Αγίου Γεωργίου, στον Πύργο του Ουίνδσορ.
Κανένα μέλος της Βασιλικής Οικογένειας δεν διάβασε κείμενο στην κηδεία για τον πρίγκιπα Φίλιππο. Αυτή είναι μία συνήθης πρακτική στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά δε συνηθίζεται σε βασιλική κηδεία.
Ο Φίλιππος γεννήθηκε στο Μον Ρεπό στην Κέρκυρα και ήταν μέλος της ελληνικής και δανέζικης βασιλικής οικογένειας, η οποία εξορίστηκε από την Ελλάδα όταν εκείνος ήταν βρέφος ακόμα. Όταν ο δούκας αρραβωνιάστηκε με την, τότε πριγκίπισσα, Ελισάβετ το 1946, παραιτήθηκε από τον ελληνικό τίτλο του και έγινε Βρετανός πολίτης.
ertnews.gr