Οικονομικά και προβλήματα κοινωνικής φύσης για τους γονείς μονογονεϊκών οικογενειών
1 προς 3,3 η αναλογία διαζυγίων -γάμων :
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από τον Σύλλογο Μονογονεϊκής Οικογένειας και Γυναίκας με δείγμα 220 άτομα πανελλαδικά για το χρονικό διάστημα Οκτώβρης 2020- Φεβρουάριος 2021, προκύπτει πως οι μονογονεϊκές οικογένειες παρουσιάζουν αδυναμία να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους και να καλύψουν τις βασικές ανάγκες της οικογένειάς τους, δυσκολία να εργαστούν για τις ανάγκες φροντίδας των παιδιών τους και απουσία επαφής των παιδιών με τον δεύτερο γονιό τους.
Το 55% των συμμετεχόντων στην έρευνα είναι γονείς με επιμέλεια των παιδιών λόγω διαζυγίου, το 26% είναι γονείς με παιδιά εκτός γάμου και το 15% γονείς που ο σύζυγος έχει αποβιώσει. Το 45% των συμμετεχόντων έχουν ένα παιδί, το 43% δύο παιδιά και το 12% περισσότερα από δύο παιδιά. Το 94% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες.
Είναι η πρώτη φορά που γίνεται έρευνα σχετικά με τις μονογονεϊκές οικογένειες στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτώμενων (93%) ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, κάτι το οποίο είναι πιο έντονο στην Αττική σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα, όπως και στις οικογένειες που ο γονιός δεν εργάζεται, στις οικογένειες με περισσότερα του ενός παιδιά, στις οικογένειες που ο γονιός είναι μεγαλύτερης ηλικίας (45+ ετών) και σε όσες έχουν παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας (13+ ετών).
Μετά τις οικονομικές δυσκολίες, επόμενα στη λίστα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μονογονείς είναι, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, ο περιορισμός της προσωπικής (76%) και της κοινωνικής ζωής (75%).
Επίσης, οι συμμετέχοντες (55%) αναφέρουν πως δυσκολεύονται να βρουν δουλειά. Ενώ σχεδόν οι μισοί ερωτώμενοι απάντησαν ότι η επαγγελματική τους εξέλιξη έχει επηρεαστεί αρνητικά επειδή είναι μονογονείς.
Τέσσερις στους δέκα συμμετέχοντες δήλωσαν ότι ο δεύτερος γονέας δεν διατηρεί επαφή με τα παιδιά του κυρίως στις περιπτώσεις με παιδιά εκτός γάμου. Ενώ, η σχέση των ερωτηθέντων με τον άλλο γονιό χαρακτηρίζεται ως «όχι καλή» από το 32%, ενώ 36% αναφέρει ότι δεν υπάρχει καμία επαφή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία ληξιαρχικών πράξεων των τελευταίων επτά χρόνων (2014-2020) προκύπτει ότι πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο περίπου 50.000 γάμοι και 15.000 διαζύγια το χρόνο, με την αναλογία διαζυγίων προς γάμους να είναι κατά μέσο όρο περίπου 1 προς 3,6.
CNN