Ο χορός που “πολεμά” τον κορονοϊό
Jerusalema Challenge :
Όλοι λίγο πολύ, μέσα από τη διαδικτυακή τους βόλτα, έχουν πέσει πάνω σε μια ομάδα ατόμων να κουνιούνται ξέφρενα σε ένα μουσικό video clip. Φίλοι, παρέες, συνάδελφοι, νοσηλευτικό προσωπικό, μαθητές, φοιτητές, αεροσυνοδοί…μέχρι και καλόγριες έχουν χορέψει στο ρυθμό του Jerusalema.
To Jerusalema, το οποίο πρωτοκυκλοφόρησε στις 19 Νοέμβρη του 2019, το 2020 έγινε το νούμερο ένα τραγούδι στα παγκόσμια charts, ενώ μέχρι σήμερα συνεχίζει να αποτελεί επιτυχία. Το τραγούδι που έχει περάσει σε όλο τον κόσμο και έχει εγκριθεί από τους προέδρους και τους ιερείς, έχει γίνει ο ήχος της πανδημίας για εκατομμύρια κόσμο. Οι στίχοι, που ειναι γραμμένοι στη γλώσσα των ζουλού, ουσιαστικά αποτελούν προσευχή προς τον θεό, ζητώντας η τραγουδίστρια “προστασία”.
Ο ήχος του Jerusalema συνδυάστηκε με το Jerusalema Challenge, το οποίο είναι χορογραφημένα βήματα που ακολουθούν όσοι θέλουν να λικνιστούν στη μουσική του τραγουδίου. Η συγκεκριμένη “πρόκληση” έγινε viral, όταν μια ομάδα νέων στην Αλγερία αυθόρμητα και κρατώντας ενα πιάτο στο χέρι, άρχισαν να αυτοσχεδιάζουν και να αφήνονται στη μουσική. Έκτοτε το challenge έγινε ορόσημο κατά της πανδημίας καθώς οι “χορευτές” θέλησαν να στείλουν μέσα απο τις κινήσεις τους ένα ηχηρό μήνυμα υποστήριξης τόσο στα θύματα του κορονοϊου όσο και σε όλο το νοσηλευτικό προσωπικό που βρέθηκε να πολέμα στην πρώτη γραμμή της μάχης.
Ο χορός επαναλήφθηκε από μαθητές και δασκάλους στη Ναμίμπια και από τον στρατό της Γκάνας που χόρεψε με “πολεμική ακρίβεια”. Στη συνέχεια, o πρόεδρος της Ν. Αφρικής, Cyril Ramaphosa με αφορμή την Hμέρα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ενθάρρυνε το λαό της Ν. Αφρικής να συμμετάσχει στο #JerusalemaChallenge, καθώς είναι ένα μέσο αντιμετώπισης της δυστυχίας που προκλήθηκε από τον κορονοϊό. “Δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερος εορτασμός για την ταυτότητά μας στη Νότια Αφρική από το να ενταχθούμε στο παγκόσμιο φαινόμενο”, δήλωσε ο ίδιος, μοιράζοντας την ιδέα του για συλλογική συμμετοχή στο “Jerusalema” στο λογαριασμό του twitter.
Από εκείνη τη στιγμή και μετά, η πρόκληση πέρασε τα σύνορα και έφτασε σε όλον τον κόσμο. Μοναχές στην Ισπανία, αεροσυνοδοί στις Ηνωμένες Πολιτείες, πυροσβέστες στη Γαλλία ή ακόμα και ο ποδοσφαιριστής Κριστιάνο Ρονάλντο έχουν πλημμυρίσει κοινωνικά δίκτυα με τη χορογραφία τους.
Masaka Kids
Αν και κανείς δεν κατάφερε να μονοπωλήσει τόσο πολύ το ενδιαφέρον όσο η χορογραφία των Masaka Kids. Σε ένα χωριό της Ουγκάντα, τα 22 παιδιά του ορφανοτροφείου χόρεψαν με γυμνά ποδια, δείχοντας το ταλέντο τους. Αυτή η αυθόρμητη και εγκάρδια πράξη των παιδιώνπροκάλεσε την σημαντική αύξηση της δημοτικότητάς τους, κερδίζοντας ακόμη και υποψηφιότητα στα African Entertainment Awards στις ΗΠΑ ως η καλύτερη αφρικανική ομάδα χορού της χρονιάς 2020.
Πίσω από όλο αυτό είναι μια αφοσίωση στον χορό που ξεπερνά πολύ τη διασκέδαση. Μέσω του χορού, αυτοί οι νέοι «δημιουργούν όνειρα» και προχωρούν αφήνοντας πίσω τις θλιβερές τους εμπειρίες. Τα περισσότερα από αυτά εγκαταλείφθηκαν όταν ήταν πολύ μικρά. Γεγονός που δεν προκαλεί έκπληξη καθώς η Ουγκάντα είναι μια από τις χώρες με τον υψηλότερο αριθμό ορφανών στον κόσμο (περισσότερα από 2,4 εκατομμύρια παιδιά). Αυτή ήταν η περίπτωση του Ναμπιμπίρου, που διασώθηκε από ένα δοχείο απορριμμάτων, και του Κιγκούντου Εμμανουήλ, ο οποίος βρέθηκε να περιπλανιέται στην πόλη της Καμπάλα όταν ήταν μόλις δύο ετών.
Σήμερα, η ζωή αυτών των μικρών είναι πολύ διαφορετική χάρη στο χορό!
Ελένη Ανεσιάδου