Πραγματοποιήθηκε η τελετή ονοματοδοσίας του πάρκου «Γεώργιος Κατσάνης»
Από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη:
Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η τελετή ονοματοδοσίας του πάρκου «Γεώργιος Κατσάνης» (Αγίου Δημητρίου με Στίλπωνος Κυριακίδη, έναντι Οδοντιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.) στη μνήμη του ήρωα στρατηγού που έπεσε μαχόμενος στην Κύπρο την 21η Ιουλίου του 1974.
Τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλάκας πραγματοποιήθηκαν από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη και την οικογένεια του Γεώργιου Κατσάνη, παρουσία βουλευτών, αντιπεριφερειαρχών, αντιδημάρχων, πλήθους κόσμου και συμπολεμιστών του εκλιπόντος από την 33η Μοίρα Καταδρομών.
Αρχίζοντας την ομιλία του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως η σημερινή ονοματοδοσία ήταν μια προσωπική του δέσμευση τιμής προς την οικογένεια του Στρατηγού Κατσάνη, ενώ στη συνέχεια είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Η θυσία του στρατηγού Κατσάνη στην άμυνα κατά της τουρκικής εισβολής, αποτελεί ένα περίτρανο παράδειγμα ανδραγαθίας στον βωμό της προάσπισης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας που έρχεται ως συνέχεια των αγώνων και των θυσιών των κυπρίων μακεδονομάχων και βαλκανιομάχων στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, στις μάχες και στους πολέμους για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Αυτή η κοινή πορεία αγώνων αλλά και θυσιών θα συνδέουν για πάντα ως “ομφάλιος λώρος” την ιστορική και τη βαθιά σύνδεση ανάμεσα στην Κύπρο και στη Μακεδονία. Με τη σημερινή ονοματοδοσία του πάρκου ολοκληρώνεται έπειτα από μακρά, κοινή, προσπάθεια μια ακόμη ψηφίδα οφειλόμενης αναγνώρισης της Κυπριακής πολιτείας στο μεγαλείο της θυσίας του αείμνηστου στρατηγού Κατσάνη. Το παράδειγμά του να είναι φάρος που θα μας καθοδηγεί μέχρι την τελική δικαίωση. Αγωνιζόμαστε μέχρι την απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας».
«Η ευγνωμοσύνη του Ελληνισμού για τον στρατηγό Γεώργιο Κατσάνη, η αναγνώριση της προσφοράς και της θυσίας του, η συναίσθηση της οφειλής και του χρέους μας προς τιμήν του, μας οδηγούν στη σεμνή αυτή εκδήλωση» σημείωσε στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης. «Ο Γεώργιος Κατσάνης, ο αθλητής στίβου του ιστορικού μας Ηρακλή, του σωματείου που τον τίμησε δίνοντας το όνομά του στο κλειστό γυμναστήριο του Συλλόγου, είναι η συνισταμένη της ζωής, του θανάτου και της αθανασίας. Είναι ο ανδρειωμένος που έπεσε υπέρ πατρίδος, με το κεφάλι ψηλά, από μια σφαίρα ελεύθερου σκοπευτή, στον Πενταδάκτυλο και επέστρεψε στην ιδιαίτερη του πατρίδα, στο ακριτικό Σιδηρόκαστρο, 46 χρόνια μετά» προσέθεσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε: «Το Κυπριακό παραμένει ανοιχτή πληγή στο σώμα του Ελληνισμού. Η συνεχιζόμενη παρουσία ισχυρών τουρκικών στρατευμάτων στο ψευδοκράτος εξακολουθεί να συνιστά μείζονα απειλή. Ευχή όλων μας είναι να μπορέσουν επιτέλους οι Ελληνοκύπριοι να επιστρέψουν στα κατεχόμενα εδάφη τους, σε συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης, μέσα σε μία επανενωμένη Κύπρο.
50 χρόνια κατοχής και διαίρεσης της Κύπρου, 50 χρόνια προσφυγιάς, αγνοουμένων, εγκλωβισμένων, 50 χρόνια κατάφωρης παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Ψηφισμάτων του ΟΗΕ είναι πράγματι πολλά κύριε πρόεδρε».
«Το δικό μας αλφάβητο σταμάτησε στο γράμμα “Π” και στη λέξη “Περηφάνεια”», των εγγονών του και των συμπολεμιστών του στην 33η Μοίρα Καταδρομών, που πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος», υπογράμμισε στον χαιρετισμό της η Λίνα Κατσάνη, κόρη του αείμνηστου Στρατηγού.