«Το νόημα της Κρίσης Χρεοκοπία και Ματαίωση. Πολιτική Επικοινωνία, Δημοκρατία και Λαϊκισμός», Θωμά Σιώμου
Βιβλιοπαρουσίαση:
Οι εκδόσεις Επίκεντρο διοργανώνουν την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, στις 7:00 μ.μ, στο Βιβλιοπωλείο
των Εκδόσεων Επίκεντρο (Πλατεία Ναυαρίνου 9, Θεσσαλονίκη), εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Θωμά Σιώμου «Το νόημα της Κρίσης: Χρεοκοπία και Ματαίωση. Πολιτική Επικοινωνία, Δημοκρατία και Λαϊκισμός».
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
• Γιάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής Τμ. Πολιτικών Επιστημών, ΑΠΘ
• Ιωάννα Κωσταρέλλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμ. Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ
• Παναγιώτης Μαντζούφας, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νομικής Σχολής, ΑΠΘ
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γιώργος Χρηστίδης, Μέλος ΔΣ Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου,
συνεργάτης Der Spiegel, BBC, Guardian
Μικρή παρέμβαση θα κάνει ο συγγραφέας του βιβλίου Θωμάς Σιώμος, δημοσιογράφος,
μεταδιδακτορικός ερευνητής.
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Σε αυτό το εκτενές και πολύεδρο έργο ανάλυσης του Λόγου της Κρίσης ακτινογραφούνται οι δημόσιες
αφηγήσεις της Κρίσης (δημοσιογραφικές, πολιτικές, καλλιτεχνικές, ακαδημαϊκές κ.ο.κ.) και αναδεικνύονται τα κοινά μοτίβα που υπαγορεύουν το πλαίσιο ενός συλλογικού συμβολικού τραύματος και της «ουλής» που έχει απομείνει στο κοινωνικό σώμα της χώρας δώδεκα χρόνια από την έναρξη της λεγόμενης «ελληνικής τραγωδίας».
Στις κρισιακές αφηγήσεις η ματαιωτική συνθήκη της οικονομικής κρίσης εξισώνεται με ένα, κατά Λακάν, «συμβολικό τέλος/θάνατο» που οδηγεί στο σημείο μηδέν του νοήματος, στο βιοπολιτικό όριο μεταξύ ζωής και θανάτου που αποδομεί τον συλλογικό και ατομικό εαυτό. Στο έδαφος αυτού του ματαιωτικού ταυτοτικού μηδενισμού ξετυλίγεται η ριζοσπαστικά ενδεχομενική επαναδόμηση ενός κρισιακού εαυτού που στροβιλίζεται στη δίνη της θυμικής ενέργειας που ακολουθεί τα πένθιμα στάδια της άρνησης, της ψυχικής παράλυσης, της επανακινητοποίησης και της αποδοχής.
Τα συμπεράσματα της έρευνας αφορούν (α) τα πεδίο της πολιτικής επικοινωνίας με την ανάδειξη της «επικοινωνιακής δίψας» που κυριαρχεί στο «τούνελ της κρίσης», (β) το πεδίο της πολιτικής θεωρίας με την πρόταση της Πυραμίδας της πολιτικής υποκειμενικότητας με διακριτά υποκείμενα το Λαϊκιστικό, το Δημοκρατικό και το Ιδεαλιστικό, (γ) το πεδίο της Λογοθεωρητικής Ανάλυσης Λόγου με το υβριδικό λογο-αναλυτικό εργαλείο της Λογικής της Συστημικής Επεξήγησης που αποτελεί τον μεθοδολογικό
συνδυασμό μεταξύ της Σχολής του Έσσεξ, της Φαινομενολογίας, της Λακανικής Ψυχανάλυσης και της Κυβερνητικής και (δ) το πεδίο της Θεωρίας των Μέσων και την ανάδειξη του πυρήνα της μεσότητας που δεσπόζει στις πολιτικές και δημόσιες υποθέσεις.
Όπως χαρακτηριστικά γράφει στον πρόλογο του βιβλίου ο καθ. Νικόλας Δεμερτζής: «Εντός του όλου της “κρίσης”, ο Σιώμος αναλύει προσφυώς τα διακριτά είδη του ειδησεογραφικού, του καλλιτεχνικού, του επιτελεστικού/κινηματικού, του αυταναφορικού μιντιακού και ακαδημαϊκού λόγου. Με πραγματικά επιδέξιο τρόπο συνδυάζει σε θεωρητικό επίπεδο τη Σχολή του Essex (Laclau, Σταυρακάκης κ.ά.), τη βιοπολιτική (Φουκώ, Agamben), τη λακανική κοινωνική θεωρία (Zizek), τη θεωρία του Μέσου,
την κοινωνιολογία των συναισθημάτων, την Κυβερνητική και βέβαια τη θεωρία της μεταδημοκρατίας … κινείται με την ίδια άνεση στο μακρο-, μεσο- και μικρο-επίπεδο ανάλυσης προσφέροντας πρωτότυπες και πρωτοποριακές ερμηνείες σε οντική, οντολογική και επιστημολογική κλίμακα … διαθέτει σοβαρό θεωρητικό υπόβαθρο που τον προφυλάσσει από την παγίδα του “παροντισμού” αναφορικά με το εύρος των αναλύσεών του και, αφετέρου, διότι είναι δεινός χρήστης των ποιοτικών μεθόδων τις οποίες μετήλθε.
Βάσει αυτών, μπορεί και τολμά να σκεφτεί «έξω από το κουτί» και να ανεβάσει έτσι σημαντικά τον πήχη για τους μελετητές του πολιτικού λόγου».
Περισσότερα για το βιβλίο, τα περιεχόμενα, τον πρόλογο και την εισαγωγή ακολουθείστε το σύνδεσμο: https://www.epikentro.gr/?book=1351