Γιάννης Γαΐτης – Αναδρομική έκθεση: 100 χρόνια από τη γέννησή του
Στα 58α Δημήτρια στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης/ 6 Οκτωβρίου 2023 – 10 Μαρτίου 2024:
Μια έκθεση σταθμός στην ιστορία της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης γίνεται πραγματικότητα φέτος τον Οκτώβριο. Στόχος της να τιμήσει τον πρωτοπόρο έλληνα εικαστικό Γιάννη Γαΐτη, ο οποίος γεννήθηκε πριν από 100 χρόνια.
Πρόκειται για ένα εγχείρημα που πραγματώνεται με την πολύτιμη συμβολή φορέων και ιδιωτών συλλεκτών (Συλλογή Έργων Τέχνης Alpha Bank, Καλλιτεχνική Συλλογή Εθνικής Τράπεζας, Συλλογή Έργων Τέχνης Τράπεζας Πειραιώς, Καλλιτεχνική Συλλογή Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, Συλλογή Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ., Πινακοθήκη Γ. Βογιατζόγλου, Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου, MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Συλλογή Ειρήνης Παναγοπούλου κ.α.) και με την αμέριστη συμπαράσταση της κόρης του, κυρίας Loretta Gaїtis.
Φιλοδοξεί δε να προσφέρει στο κοινό της πόλης μια μοναδική εμπειρία γνωριμίας και επαφής με γνωστά και μη έργα του μεγάλου αυτού έλληνα καλλιτέχνη, αντικείμενα και αρχειακό υλικό.
Ξεχωριστές ευχαριστίες ανήκουν στους ανθρώπους στο Αρχείο ΕΡΤ Α.Ε. και τον διευθυντή Αρχείου κύριο Βασίλη Αλεξόπουλο, καθώς και σε εκείνους στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης.
Ο Γιάννης Γαΐτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923, όπου και πέθανε πολύ πρόωρα, αφήνοντας ένα τεράστιο έργο, μια αστείρευτη παρακαταθήκη. Με σπουδές στην Ανωτάτη Σχόλη Καλών Τεχνών και εν συνεχεία στο Παρίσι μελετά τα σύγχρονα εικαστικά ρεύματα, έχοντας πάντα το βλέμμα του στραμμένο στις διεθνείς εξελίξεις. Δουλεύοντας αδιάκοπα, αναζητά το προσωπικό του ιδίωμα, τη δική του γραφή, η οποία σταδιακά διαμορφώνεται και παγιώνεται στις τόσο οικείες σε όλους μας φιγούρες του: τα ανθρωπάκια.
Άλλα δεν είναι μόνο αυτό. Το έργο του είναι ένα ταξίδι προσωπικής αναζήτησης και ατέρμονης εξέλιξης. Μέχρι το τέλος. Και πάντα με επίκεντρο τον άνθρωπο.
Η παρούσα έκθεση δεν ήταν δυνατό να εξαντλήσει το έργο του Γιάννη Γαΐτη.
Υπήρξε άλλωστε απίστευτα παραγωγικός, πολυπράγμων και εφευρετικός μέχρι το τέλος. Το σκεπτικό παραμένει η προβολή επιλεγμένων έργων από φορείς και ιδιώτες συλλέκτες, αντικειμένων – παιχνιδιών και άλλων κατασκευών του, από διάφορες φάσεις της εικαστικής του διαδρομής. Κρίθηκε δε απαραίτητο να υπάρχει μια ιδιαίτερη μνεία σε συγκεκριμένες αφιερωματικές εκθέσεις και δράσεις που συνδέονται με τον ίδιο και το έργο του και έλαβαν χώρα, κατά το παρελθόν, στη Θεσσαλονίκη.
Επιμέλεια και Σχεδιασμός έκθεσης: Θάλεια Μαρία Αλεξάκη, Μουσειολόγος – Επιμελήτρια Εκθέσεων Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης
Ημέρες & ώρες λειτουργίας
- Τρίτη: 10:00 – 18:00
- Τετάρτη:10:00 – 18:00
- Πέμπτη: 10:00 – 18:00
- Παρασκευή: 10:00 – 18:00
- Σάββατο: 10:00 – 16:00