Σπύρος Πέγκας: Θέλουμε να αλλάξουμε τη Θεσσαλονίκη
Αυτό είναι το πρόγραμμα της δημοτικής παράταξης :
«Το πρόγραμμά μας προέκυψε μετά από μακρά διαβούλευση. Ακουμπάει σε κάθε πλευρά της Θεσσαλονίκης για την επόμενη μέρα», επισήμανε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σπύρος Πεγκας, στην εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματος της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη Για Όλους», στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας.
Ο Σπύρος Πέγκας τόνισε ότι η «Θεσσαλονίκη Για Όλους» δημοσιοποίησε από πολύ νωρίς το πρόγραμμά της, το οποίο προέκυψε μετά από διαβουλεύσεις με στελέχη των παρατάξεων «Οικολογία Αλληλεγγύη», «Ώρα Θεσσαλονίκης»
και «Θεσσαλονίκη Μαζί», με ειδικούς αλλά και με ενεργούς πολίτες της Θεσσαλονίκης. «Είμαστε μία ευρεία κοινωνική συμμαχία. Αποτελούμαστε από ανθρώπους από την κοινωνία των πολιτών. Από πολύ νωρίς μπήκαμε σε διάλογο. Αφού αφουγκραστήκαμε την κοινωνία αλλά και συζητήσαμε με ειδικούς, επικαιροποίησαμε το πρόγραμμά μας».
Όπως είπε, στο πλάνο του είναι η πρόσληψη ενός γενικού πολεοδόμου που θα βλέπει την πόλη συνολικά. «Δεν θέλουμε να διαχειριστούμε κάπως καλύτερα τα πράγματα. Θέλουμε να αλλάξουμε τη Θεσσαλονίκη και να αλλάξουμε τον τρόπο που κινούμαστε στην πόλη. Σκεφτόμαστε χωρικά, θέλουμε να κάνουμε μεγάλες αλλαγές» και αναφέρθηκε στην Άνω Πόλη και τη μετατροπή της στην Πλάκα της Θεσσαλονίκης, στην πολύπαθη οδό Εγνατία και στον σχεδιασμό έτσι ώστε να γίνει ένας λαμπρός εμπορικός δρόμος, στην αναγέννηση της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας με την υπογειοποίηση των
κάδων και την ανάπτυξη της περιοχής αλλά και στη δημιουργία μεγάλου αθλητικού κέντρου στα Λουτρά της Θέρμης. «Δεν θέλουμε να διαχειριζόμαστε, να ζούμε, να βιώνουμε τη Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του ’80. Θέλουμε να
αλλάξουμε τη Θεσσαλονίκη, να προχωρήσουμε στον 21ο αιώνα», δήλωσε.
Για τις πράσινες πολιτικές, ο Σπύρος Πέγκας επισήμανε ότι αποτελούν δομικό στοιχείο για κάθε απόφαση που θα λάβει, ενώ για την καθαριότητα ξεκαθάρισε ότι η «Θεσσαλονίκη Για Όλους» διαθέτει οργανωμένο σχέδιο έτσι ώστε να καθαριστεί η πόλη. «Θα καθαρίσουμε την πόλη. Στο τέλος της πενταετίας θα αλλάξουμε το σύστημα διαχείρισης των σκουπιδιών. Λέω πολλές φορές ότι θα ξηλώσουμε την άσφαλτο για να πρασινίσουμε τη Θεσσαλονίκη. Θέλουμε το Μητροπολιτικό Πάρκο στην καρδιά της πόλης.
Θέλουμε η ΔΕΘ και το Γ’ Σ.Σ. να γίνει ένα μεγάλο πάρκο. Θέλουμε να τη θωρακίσουμε απέναντι στα φαινόμενα κλιματικής κρίσης. Θα δουλέψουμε με τις υποδομές. Θα διευκολύνουμε τη μετακίνηση ευνοώντας τον πεζό. Θα
αποθαρρύνουμε τη χρήση αυτοκινήτου στο κέντρο», πρόσθεσε.
Ο Σπύρος Πέγκας επανέλαβε ότι το πρώτο έργο που θα υλοποιήσει, αμέσως μετά την εκλογή του στη θέση του δημάρχου, θα είναι η πλατεία Ελευθερίας και η μετατροπή της σε πάρκο μνήμης και πράσινου. Μίλησε για την επαναφορά του ωραρίου των φορτοεκφορτώσεων αλλά και για τα πασαλάκια, ενώ τάχθηκε υπέρ των μικρών αστικών αναπλάσεων.
Για τη «Θεσσαλονίκη Για Όλους», η κοινωνική πολιτική αποτελεί προτεραιότητα. Σήμερα, όπως είπε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, δεν υπάρχει καμία φροντίδα από τη νυν διοίκηση του Δήμου. «Είναι ανεπίτρεπτο να έχουν πεθάνει έξι άστεγοι συμπολίτες μας. Δεν λειτουργούν σωστά οι κοινωνικές μας δομές».
Για το δημόσιο σχολείο, οι σκέψεις του Σπύρου Πέγκα είναι ξεκάθαρες.
«Θέλουμε τα παιδιά να πηγαίνουν σε έναν χώρο που θα τον αγαπάνε. Να μην είναι αυτοί οι χώροι σαν κελιά. Τα παιδιά να μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον που θα τους διδάσκει την αγάπη για τον δημόσιο χώρο».
Έπειτα, ανέλυσε τις προτάσεις του για το Marketing Thessaloniki και το Invest in Thessaloniki, προκειμένου η πόλη να αναπτυχθεί και να αποκτήσει και πάλι την εξωστρέφεια που διέθετε, βασισμένη στην πολυπολιτισμικότητά της.
Όπως εξήγησε ο Σπύρος Πέγκας, η συμμετοχή των πολιτών στον τρόπο με τον οποίο θα διοικηθεί η πόλη, είναι σημαντική για τη «Θεσσαλονίκη Για Όλους». Ομάδες ανθρώπων θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στους σχεδιασμούς για αλλαγές στη γειτονιά τους από τη δημοτική αρχή. «Μας ενδιαφέρει η συμμετοχή του κόσμου. Θέλουμε να δουλέψουμε στις γειτονιές με τους ανθρώπους της έτσι ώστε να αλλάξουμε την πόλη. Χρειάζονται όλοι οι δημότες. Ελάτε να αλλάξουμε την πόλη. Το μέλλον φωνάζει το όνομα μας. Θεσσαλονίκη Για Όλους».
Ο Σπύρος Πέγκας τόνισε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στη βελτίωση της προσβασιμότητας και πως θα δημιουργηθούν χώροι ΑμεΑ σε κάθε συνοικία της Θεσσαλονίκης. «Το πρώτο που θα κάνουμε είναι η διόρθωση στην υψομετρική διαφορά κάθε ράμπας ΑμεΑ και θα βελτιώσουμε τη λειτουργία του ΚΔΑΠμεΑ του δήμου Θεσσαλονίκης».
Κλείνοντας, ανέφερε πως όραμά του είναι να δημιουργήσει μία καθαρή πόλη, να αλλάξει το κέντρο της Θεσσαλονίκης και να γίνει φιλικό προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες του, να πάψουν οι γονείς να λένε συνεχώς ότι τα παιδιά τους αναγκάζονται να εγκαταλείπουν την πόλη και τέλος η Θεσσαλονίκη να χαρακτηρίζεται από το πράσινο και το μπλε της με την ανάπτυξη χώρων πρασίνου και την αξιοποίηση του παραθαλάσσιου μετώπου από τους δημότες.
Την εκδήλωση συντόνιζαν οι Χρύσα Ζαρκαλή, Μουσειολόγος και Επαγγελματίας Επικοινωνίας και Πάνος Στεφάνου, Επικοινωνιολόγος.
Το κοινό συμμετείχε στη συζήτηση θέτοντας ερωτήσεις στον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Σπύρο Πέγκα για το κυκλοφοριακό, την καθαριότητα, την προσβασιμότητα και την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.
Το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα της δημοτική κίνησης «Θεσσαλονίκη Για Όλους» περιλαμβάνει προτάσεις για την καθαριότητα, το κυκλοφοριακό και την προσβασιμότητα, τη βιώσιμη ανάπτυξη και το περιβάλλον, την κοινωνική πολιτική και την
κοινωνική στέγη.
Αναπτύσσεται σε 24 θεματικές ενότητες οι οποίες είναι:
1. Δόμηση / Λειτουργία της πόλης
2. Ατμοσφαιρική ρύπανση
3. Συγκοινωνιακό / Κυκλοφοριακό
4. Ενέργεια / Κλιματική κρίση
5. Πράσινοι χώροι
6. Σχολεία
7. Καθαριότητα / Ανακύκλωση / Απόβλητα
8. Ύδρευση / Αποχέτευση
9. Συντονισμός για το περιβάλλον
10. Θερμαϊκός και λιμάνι
11. Ανθεκτικότητα
12. Στέγη
13. Κοινωνική Πολιτική
14. Παιδιά / Νέοι
15. Αντιμετώπιση της Βίας
16. Για τα ζώα
17. Υγεία
18. Βιώσιμη Ανάπτυξη
19. Τουρισμός
20. Πολιτισμός
21. Αθλητισμός
22. Ηλεκτρονική διακυβέρνηση / Έξυπνη πόλη
23. Δημοκρατία, συμμετοχή των πολιτών
24. Θεσμικές αλλαγές
Σε παράρτημα του προγράμματος περιλαμβάνονται οι ειδικές προτάσεις της δημοτικής κίνησης για τη Νεολαία.
Ενδεικτικά κάποιες από τις προτάσεις στο πρόγραμμα της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη για Όλους»:
Καθαριότητα
Επέκταση του δικτύου υπόγειων/βυθιζόμενων κάδων. Σταδιακή μετατροπή τους σε «έξυπνους» κάδους, για τη μελλοντική εφαρμογή του συστήματος «πληρώνω όσο πετάω»
Επανασχεδιασμός του προγράμματος πλυσίματος των κάδων σε όλη την πόλη, αύξηση της συχνότητας δρομολογίων των υδροφόρων οχημάτων
Αντικατάσταση της χειροκίνητης σάρωσης οδών και πεζοδρομίων με αποκλειστικά ηλεκτρικά μέσα και μηχανήματα).
Δημόσιος χώρος
Άμεση υλοποίηση του υπέργειου Πάρκου Μνήμης και Πρασίνου στην πλατεία Ελευθερίας, ακύρωση σχεδίων για υπόγειο πάρκινγκ.
Ολοκλήρωση πεζοδρόμησης της οδού Αγίας Σοφίας από την Αχειροποίητο μέχρι το ύψος της παραλίας.
Επαναχωροθέτηση της Δ.Ε.Θ. σε άλλον, κατάλληλο χώρο, με παράλληλη διατήρηση ήπιων εκθεσιακών δραστηριοτήτων, ώστε μαζί με την έκταση του σημερινού Γ’ Σ.Σ., να αναμορφωθεί σε χώρο πρασίνου, ψυχαγωγίας, και χρήσεων πολιτισμού.
Ελάχιστο πλάτος πεζοδρομίου σε κάθε νέα διαμόρφωση τα 2 μέτρα και διαπλάτυνση υφιστάμενων πεζοδρομίων για τη δημιουργία ελάχιστου πλάτους 1,5 μέτρου όπου είναι εφικτό
Περιορισμός των τραπεζοκαθισμάτων στα προ πανδημίας όρια.
Κυκλοφοριακό
Επέκταση των πλήρους και αποκλειστικής κυκλοφορίας λεωφορειολωρίδων
Κυκλικές διαδρομές λεωφορείων δωρεάν στο ιστορικό κέντρο από τους σταθμούς μετεπιβίβασης του μετρό.
Δημιουργία χώρων στάθμευσης με μεταλλικά κάθετα (καθ’ ύψος) πάρκινγκ στις συνοικίες ή/και περιμετρικά του κέντρου, και πλησίον στάσεων μετρό.
Δημοτική πλατφόρμα διαμοιρασμού οχημάτων, ώστε οι πολίτες να μοιράζονται τη διαδρομή των οχημάτων τους και να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός αυτών στους δρόμους.
Επαναφορά και αυστηρή εφαρμογή του νομοθετημένου με Φ.Ε.Κ. ωραρίου φορτοεκφόρτωσης και τροφοδοσίας των καταστημάτων.
Διανοίξεις οδών που θα αποσυμφορήσουν περιοχές της πόλης (πχ Λαγκαδά από το στρατόπεδο Παύλου Μελά έως τον Βαρδάρη, Σόλωνος, Ψελλού κ.α).
Μελέτη βιωσιμότητας για τραμ
Τουλάχιστον μια κυκλική διαδρομή ποδηλατόδρομου από το κέντρο προς την Τούμπα, την Ανάληψη και τη Νέα Παραλία.
Περιβάλλον
Άμεση φύτευση των κενών δενδροδόχων και υπερδιπλασιασμός των υπαρχόντων δέντρων στη διάρκεια της πενταετίας
Εφαρμογή μητροπολιτικού σχεδίου δράσης για την ατμοσφαιρική ρύπανση, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το Α.Π.Θ.
Προστασία και ανάδειξη των ρεμάτων (και της περιφερειακής τάφρου) και επαναφορά κάποιων από αυτά (Τούμπας, Νέστορος Τύπα, Τριανδρίας, Δόξας κ.α) στην οικοκεντρική τους λειτουργικότητα.
Ανάπτυξη δικτύου δημόσιων βρυσών με πόσιμο νερό για όλους.
Δημιουργία ενός ψηφιακού πίνακα ελέγχου (dashboard), που θα παρέχει στους πολίτες μια ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης της πόλης σε θέματα όπως η κυκλοφορία, η κατάσταση του περιβάλλοντος και η καθαριότητα.
Σχολεία
Σχεδιασμός νέων σχολικών κτιρίων και βιοκλιματική αναβάθμιση υφιστάμενων
Πράσινες και ζωντανές σχολικές αυλές, ανοιχτές τα απογεύματα με δράσεις για όλους
Χορήγηση σχολικών γευμάτων σε μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου
Ανέγερση ή μίσθωση νέων πιστοποιημένων παιδικών σταθμών
Summer camps στην πόλη για τη φύλαξη των παιδιών τους μήνες που κλείνουν τα σχολεία
Δημιουργία κέντρων νεότητας και χώρων δημιουργικής απασχόλησης («Δωμάτιο Γειτονιάς») σε όλες τις δημοτικές κοινότητες και στη δημοτική ενότητα Τριανδρίας. Ειδικά προγράμματα στήριξης για παιδιά ΑμεΑ.
Ανάπτυξη
Συνδημιουργία με παραγωγικούς φορείς της πόλης του σήματος «Invest in Thessaloniki» (Επένδυσε στη Θεσσαλονίκη), για μια δυναμική προσέλκυση αειφόρων επενδύσεων.
Δημιουργία φορέα εξωστρέφειας της πόλης, «Marketing Thessaloniki», για την προβολή της πόλης στο εξωτερικό.
Επαναδραστηριοποίηση της Διπλωματίας των Πόλεων.
Κοινωνική πολιτική
Κοινωνικά Παντοπωλεία σε όλες τις κοινότητες
Δημοτικά Ιατρεία πλήρως εξοπλισμένα, σταδιακά σε κάθε δημοτική κοινότητα με ελεύθερη πρόσβαση και σε συνεργασία με τμήματα του Α.Π.Θ.
Αναβάθμιση των συνθηκών στο Υπνωτήριο Αστέγων και το Κέντρο Ημέρας Αστέγων
Δημιουργία ξενώνα φιλοξενίας (τύπου «Rainbow House») για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που έχουν υποστεί ομοφοβικές/τρανσφοβικές επιθέσεις
Ίδρυση λαϊκής αγοράς βιολογικών στο κέντρο
Λειτουργία Αποτεφρωτηρίου εντός της πρώτης θητείας
Ίδρυση Δημοτικού Κτηνιατρείου. Τσιπάρισμα όλων των αδέσποτων. Διεύρυνση δικτύου ιδιωτών κτηνιάτρων που είναι συμβεβλημένοι με τον Δήμο.
Μετατροπή του ζωολογικού κήπου σε κέντρο περίθαλψης τραυματισμένων άγριων ζώων και σε περιβαλλοντικό πάρκο.
Κτίρια
Δημιουργία ταμείου και μεγάλου προγράμματος για τη διάσωση διατηρητέων κτιρίων
Διεκδίκηση της παραχώρησης από το Υπ. Πολιτισμού της χρήσης και της αξιοποίησης από τον Δήμο της «ΥΦΑΝΕΤ»
Διεκδίκηση των ακινήτων αγνώστου ιδιοκτησίας και απόδοσή τους στον Δήμο με σκοπό την εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικής στέγης