Εκπαιδευτικές Παρεμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε Σχολικές Μονάδες της Θεσσαλονίκης
Κέντρο Υποστήριξης Νέων (ΚΥΝ) της ΑΡΣΙΣ:
Εκπαιδευτικές παρεμβάσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε σχολικές μονάδες στη Θεσσαλονίκη θα υλοποιήσει κατά τη διάρκεια και της φετινής σχολικής χρονιάς το Κέντρο Υποστήριξης Νέων (ΚΥΝ) της ΑΡΣΙΣ.
Oι παρεμβάσεις της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων απευθύνονται σε μαθητές και μαθήτριες όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, είναι βιωματικές και οργανώνονται με βάση την μεθοδολογία των εγχειριδίων Compass και Compasito, επίσημων εγχειριδίων του Συμβουλίου της
Ευρώπης για την εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα με παιδιά και νέους.
Μέσα από μια ευρεία θεματολογία, οι δραστηριότητες βοηθούν τους νέους και τα παιδιά να κατανοήσουν και να υιοθετήσουν τις αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ώστε να αγωνιστούν για την υπεράσπισή τους.
Οι θεματικές που καλύπτουν τα εγχειρίδια αφορούν τα δικαιώματα των παιδιών, την υγεία, την ιδιότητα του πολίτη και τη συμμετοχή στα κοινά, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, την κουλτούρα και τον αθλητισμό, τη μετανάστευση, τη δημοκρατία, την ειρήνη και τη βία, τη φτώχεια, τις διακρίσεις
και τη μισαλλοδοξία, τη θρησκεία και την πίστη, την εκπαίδευση, το περιβάλλον, τον πόλεμο και την τρομοκρατία, το φύλο, την εργασία, την παγκοσμιοποίηση και την αναπηρία.
Οι εκπαιδευτικές παρεμβάσεις υλοποιούνται εντός του σχολείου σε ομάδες των 20-25 μαθητών και διαρκούν δύο διδακτικές ώρες.
Σημειώνεται ότι, το 2006 η ΑΡΣΙΣ ορίστηκε επίσημα από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως φορέας μετάφρασης στα ελληνικά, αναπαραγωγής και διάχυσης της μεθοδολογίας εκπαίδευσης εκπαιδευτών COMPASS κι έκτοτε διοργανώνει σχετικά σεμινάρια και παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης σε σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Οι εκπαιδευτικές παρεμβάσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα εντάσσονται το πλαίσιο του προγράμματος «ΩΡΙΩΝ- Συνέχιση δράσεων για την Πρόληψη της Περιθωριοποίησης των Ανηλίκων και την Προστασία του Παιδιού» με Κωδικό ΟΠΣ 6001468 και ένταξη στο Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2021-2027».